2017. október 1., vasárnap

Kritika- MATT
Sziasztok! A mostani bejegyzésemet egy novellás blogról hoztam. Maja Tankwall nevével már találkoztam az Országok viadala című blog kapcsán, így kíváncsian vetettem bele magam az olvasásba, érdekelt, mi újat tartogat a számomra. Bár már akkor is az ő karakterét, Arabellát dicsértem nagyon, így sejtettem, hogy nem lesz probléma most sem.
Eddig hat novella került fel a blogra, ami a MATT nevet viseli. Minden, amit Tankwall titkol. Nagyon tetszik a rövidítés, a novellák is mutatják, hogy jó vagy a címválasztásban :) A témákat illetően is, hiszen nem tucatok, nem találkozni minden oldalon ilyenekkel, de ezt majd a később, előbb térjünk rá a kinézetre, ami rohadt jó lett, egyedül az zavar, hogy az én monitoromról lecsúszik a baloldal eleje. Ez nem a te hibád, valószínűleg szélesebb képernyőn nem lenne probléma vele. Továbbá nem egészen értettem, hogy miért keltesz olyan benyomást az olvasókban, mintha valami bűnöző lennél, a történeteid meg bűntettek az emberiség ellen :D De ez szubjektív, egyéni dolog, így is kreatív, csak az írások témájához nem passzol. Egyébként tetszik a fejléc, a színvilág, jól olvasható; összességében szép lett!

Novellák: Elolvastam az összeset; jó hosszúnak találtam őket, ami nem feltétlenül baj. Amelyik igazán megfogott, az a A különleges volt. Élő a karakter, abszolút megértettem az indokait, hogy miért ment bele egy felszínes kapcsolatba Dáviddal, és a végén miért szeretett bele annyira. Tökéletesen leírtad a viszonyukat, minden apró momentumával együtt, és igazad van, ha ebből egy hosszabb történetet szeretnél csinálni; megéri. Átéreztem Dóri gondolatait, én is utálom az utcán enyelgő párocskákat, ám az nem jött át, hogy ő milyen különleges is valójában. Simán csak nem tucatember. Szépen rajzol, művészhajlamú, az pedig nagyon jó ötlet, hogy random helyeken elhagyja az alkotásait, hátha valaki megtalálja őket :) Szépen vezetted a sztorit, érződik Dávid iránt a vonzalom, Dórit szinte letaglózza a srác, és meg sem próbál szabadulni a csábítás kötelékéből. Várható, hogy a végén halálosan belezúg. Dávid érti a dolgát, tudja, hogyan kell befűzni egy lányt, és anélkül is tudjuk, hogy nem Dóri az első az életében, hogy leírnád. A fiú korrekt, már az elején tisztázza a játékszabályokat, ezért még haragudni sem lehet rá, amiért kihasználja a főszereplőt, hiszen nem árult zsákbamacskát. Azt viszont nem értettem, hogy Dóri miért lenne még különlegesebb attól, hogy szűz. Tudom, hogy a mai világban nagyon elharapódzott a fiatalon szexelés, de nem ez a normális.
A novella közepén volt egy tipikusan „bazdmeg-pillanat”, amikor kiderül, hogy Dávid már halott. Akkor azt hittem, hogy Dóri csak abban a percben tudja meg, amikor a csaposlány, Saci elmondja neki, de kiderül, hogy mégsem, így kicsit megzavarodtam. Én egyedül a végén változtatnék. Érződik, hogy csakis azért raktad bele Saci meséjét, hogy az olvasónak is nyilvánvaló legyen Dávid vonzalma, ezért még jobban sajnáljuk a lányt a beteljesületlen szerelem miatt, ám én úgy írtam volna meg, hogy Dóri nem szerez tudomást róla. Kiléphettél volna a lány szemszögéből, és a fiú nézőpontjából mutathattad volna be, amint Sacinak kiönti a szívét részegen; az lenne a második „bazdmeg-pillanat”. Szerintem nagyobbat ütött volna úgy. Nem értettem, hogy Saci miért osztja meg Dórival ezt a sztorit, hiszen fogalma sincs róla, hogy a két ember között volt valami, így irreális.
Egyébként nagyon tetszett, örültem, hogy így alakult a történet! Szépen, kifejezően fogalmaztál, jól vezetted végig a sztorit :) Hibák azért akadtak, kijegyzeteltem párat:
„Ám sajnos, – vagy szerencsére – pár perc múlva…” -> a gondolatjel után kell a vessző, csak hogy belekössek valamibe :D
Ismétlés: „… beszélgettem és táncoltam, és néhány feles…”
„mindösszesen” -> mindössze
Egy ponton túl, már kicsit besokalltam a bizalomgerjesztő szó gyakori használatától.
A másik, ami nagyon tetszett, az a Teen Wolf fanfic volt, bár ha nem láttam volna a sorozatot, akkor most azt sem tudnám, hogy mi van. Egyértelműen a rajongóknak készült a novella, ami szintén nem feltétlenül hiba, csak így azokat az olvasókat zárod ki, akik nem követték nyomon a szériát. Ennek a címe is nagyon tetszett: Statisztika. A végén Theo tette bemutatja, hogy milyen messzire képes elmenni a hatalomért. Érdekes találtam Tracy szemszögét!
Hibák: „hajlandóztatott” -> ilyen szó nincs, összeraktad a hajlandó volt és a méltóztatott szavakat
elírás: „elővillantok”
Igazi rajongója lehetsz a sorozatnak, mert a következő írás, a Vérfarkas kerestetik is hozzá kapcsolódik; az egyik színész, Dylan Sprayberry meghallgatásáról szól. Jól bemutattad a fiú karakterét, kifejezetten szimpatikus, ellenben a haverjával, Carollal, bár lehet, hogy a túlzott rajongása miatt vált ellenszenvessé. Soha nem bírtam a lelkesedésnek ezt a túlzott formáját, viszont valós. Nagyon jó! :)
Hiba: „bárhányszor” -> ilyen szó nincs, helyette akárhányszor
A következő a Nyárölő, aminek érdekes a története, és mély a mondanivalója, a médiáról alkotott vélemény, ami teljesen helytálló, bár én kissé kuszának találtam. Nagyon oda kellett figyelnem, hogy követni tudjam, képben maradjak. A főszereplő férfi egy lecsúszott színész, rengeteg embernek tartozik, iszik és a drogba menekül. Abszolút életszerű! A Nyárölő filmnek a története ismerős volt a számomra. Nem tudom, hogy olvasd-e a Babaház című könyvet, vagy csak szimpla véletlen, de annak ugyanez a sztorija. Van egy pszichopata, aki elrabolja, majd megöli a nőket, azzal a kivétellel, hogy ott nem a nőket hívják Summernek, hanem csak a fickó nevezi így az összeset, mert mindegyikben a régi szerelmét keresi. Érdekesnek találtam, a merőben más személyiségű karakter vitáját, csak kissé hosszúra sikerült.
Hibák: „a látásában sem jelentkezett homály” -> a látása sem homályosult el
elírás: „emeltem fel a fejét” -> emelte; „Mások kényszerből válasszák ezt az utat…” -> választják
Az utolsó két novella igen hasonló, direkt hagytam a végére. Roppant jó az ötletük, csak a kivitelezésük sikerült gyengére.
Az Imádlak, te gyökér-ben megszemélyesítetted az Ihletet, akivel a főszereplő (gyaníthatóan te magad) Facebookon videóhivásban vitatkozik, mert az Ihlet nyaral, ahelyett, hogy neked segítene. (Imádtam az Ihlet személyiségét, viszont a kiakadt csaj benne, irritálóan pattogott :D) A A karakterek bosszúja pedig arról szól, amiről a cím. A saját karaktereid fellázadnak ellened, akikkel már más írásaidban találkozhatott az olvasó (ismerősként üdvözöltem Arabellát és Julio húgát :) ). A témaválasztás nagyon erős, viszont ez lett a leggyengébb novella az összes közül. Kusza, csapongó, kissé érthetetlen, a párbeszédek erőltetettek, a káromkodás indokolatlan. Alig vártam, hogy vége legyen.
Hibák: „Az a baj, hogy ezt a szabadságot rosszra folytatta…” -> fordította
Ez morbid: „… a szemgolyóm szabályos kört ír le a tengelyében.” -> hasonló megfogalmazású mondatot egy horrorban vagy krimiben szoktam olvasni
Fura: „… a Facebookra vezérlem magam.” -> vezérli?
„amilyest észreveszem” -> amint!

Összegzés: Jól írsz, és több gyakorlással még jobb lesz! Sokszor fedeztem fel, hogy a gondolatjel után nem tettél szóközt, pedig kell. Ez szinte visszatérő hiba. Kreatív vagy, ötletesek a novellák, csak néha a kivitelezéssel akadnak gondok. Ígéretesen fogalmazol, kifejezően, fiatalosan, de nincs teletűzdelve ilyen kifakadásokkal: „De könyörgöm!”, „Ezt nem hiszem el!” és társai. Egyéni a stílusod, csak még kiforratlan. Semmi baj, dolgozni kell rajta! :) Tetszett a blog, csak néhol nagyon elhúztad az eseményeket, nagyobb hangsúlyt fektettél a szereplők belső gondolataira, érzéseire. Meg kell találni az aranyközéputat, bár van, aki kifejezetten ezt szereti. A véleményem szubjektív.

Ha osztályoznom kéne, akkor egy erős négyest kapnál! ;) Sok sikert a továbbiakban, jó lesz ez, csak hajtani kell :)

2 megjegyzés:

 1. Szia:)
  Huh, most látom, nem is írtam választ az Országok viadala kritikájára, pedig elolvastam. Hát, amennyire hulla vagyok mostanában, szerintem ez már nem is fog nagyon összejönni, de azért szeretném megköszönni, hogy annyi időt fordítottál a blogjaimra:) Mindkét esetben hasznos tanácsokat adtál, ködzönöm/jük szépen!
  És azta, amikor megláttam, hogy A különlegessel kezdted az értékelést, kb felsikítottam, mert sejtettem higy valamilyen sorrend alapján dolgozol, és rögtön tudtam az első sorok után, hogy ez tetszett a legjobban :D ez rengeteget jelent nekem, leginkább a novellára alapuló regényem miatt. Egyébként viszek makd bele kisebb-nagyobb változásokat, például váltott szemszögből fogom írni, szóval Dávid nézőpontjából tudhatják majd neg az olvasók, hogy is zajlott az a szívkiöntős beszélgetés a fiú és Saci közt. És a fogadó szabályzatai tiltják, hogy a személyzet kiadja a vendégek "titkait" - bár, ebben a verzióban Saci tudni fogja, vagy legalábbis sejti, hogy Dóri és Dávid közt van valami. Egyébként örülök, h valóságosnak találtad a karaktereket és a helyzetet, nekem is ez volt az a novella, amibe a leginkább bele tudtam élni magam.
  A rajongásommal kapcsolatban pedig nem tévedtél, óriási Teen Wolf-fan vagyok :DD ha egyszer lesz két szabad percem, fel is rakom a blogra azt a búcsúlevelet, amit a sorozat végeztével írtam a castnak, meg tegnap este körvonalazódott a fejemben egy ff, ami a háború következményeit mutatja be. Már én is gondoltam arra, hogy ezzel tényleg "kizárhatok" néhány embert, akik nem ismerik a sorozatot, csak tudod, én olyan vagyok, hogy ha elkap az ihlet, akkor írnom kell, és ha már összehoztam egy - szerintem xd - jó novellát, akkor már kár lenne érte, ha csak ott porosodna a doksik közt. Külön blogot viszont nem szeretnék csinálni a TW-s írásaimnak, mert azért nincs annyira sok. (Amúgy, nem bírtad Carolt? :( Ezen kocsit meglepődtem, azt hittem, őt majd mindenki megkedveli az őrültségei miatt... persze ízlések és pofonok;) )
  Ezt a könyvet nem ismertem, de mindenképpen felírom a nyolc méteres listámra :D érdekesnek tűnik, kíváncsi vagyok, hogy képzelte el az az író ezt a helyzetet. Nekem egyébként úgy jött az ötlet, hogy gondolkoztam valami jól hangzó szón, beugrott a "nyaraló", ezen alakítottam egy kicsit, aztán a végére valahogy összejött ez az ötlet :D egyébként, visszaolvasva az írásaimat, néha tényleg kicsit túlzásba viszem az érzések leírását. Talán ha kevesebb hangsúkyt fektetnék rájuk, nagyobb hatása lenne. Köszi, hogy ezt is leírtad:) Komolyan, szuper tanácsokat adsz!
  Örülök, hogy az ötleteim tetszettek, és hogy lász bennem tehetséget. Valamint újra szeretném megköszönni, hogy nem csak áradoztál a blogról, hanem a hibáimra is rámutattál. Igyekszem megfogadni a tanácsaidat a jövőben.

  Puszi, Maja <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hűha, szép hosszú hozzászólás :D Tetszenek az alakítások a A különleges sztori-verzióján, igen, úgy sokkal jobb lesz :) Carol az a fajta "őrült", aki már irritál, bár ez csak saját vélemény :D Örülök, hogy tudtam segíteni, és jó tanácsokkal szolgáltam :) Öröm volt olvasni a hozzászólásodat is! :)
   Puszi: Anett <3

   Törlés