2016. december 31., szombat

Üzenet az egy évvel idősebb önmagamnakSziasztok!
Új év alkalmából én nem egy szokásos évösszegző posztot hoztam Nektek. Helyette inkább átgondoltam, mit üzennék az egy év múlva ezt olvasó önmagamnak, és ezeket a gondolataimat összefoglaltam egy levél formájában.
Remélem érdekesnek fogjátok találni, és ha valahol magatokra ismertetek, akkor annak egy pacsit küldök :)

Ti mit üzennétek az egy évvel idősebb éneteknek?

Kedves Sabina,

Újabb egy év telt el. Kevesebb, mint huszonnégy óra múlva megkezded a 2018-as évedet, ami több szempontból is hatalmas kihívás lesz neked. Először is, májusban végre te is betöltheted a tizennyolcadik életévedet. Addigra már az összes osztálytársad nagykorú lesz, már csak te várakozol arra, hogy végre legálisan ihass alkoholt és vehess vizet a dohányboltban anélkül, hogy páros lábbal rúgnának ki onnan. Az alkoholfogyasztást illetően nem intelek óvatosságra hiszen tudom, hogy felesleges lenne, és csak a szemedet forgatnád a szentbeszédemet olvasva, szóval inkább nem koptatnám emiatt a billentyűzetemet.
Ha jól sejtem, angolból már megszerezted a felsőfokú, franciából pedig a középfokú nyelvvizsgádat és idén ősszel az emelt szintű angol érettségivel is farkasszemet néztél. Remélem mindegyik úgy, vagy még jobban sikerült, ahogy azt vártad – hiszen tudom, hogy mindig a rosszabbra számítasz – és a nagy tanulás közepette néha büszkeséggel néztél végig azon a sok ócska papíron és azt érezted, hogy „Igen, ez a rohadt sok munka végre meghozta a gyümölcsét”. Remélem ez nem maradt el, de ha mégis, akkor most tedd ezt meg. Ezek a vizsgabizonyítványok is azt mutatják, hogy képes vagy rá, és hogy büszke lehetsz magadra. Ezt ne felejtsd el. Pláne azért, mivel tudom, hogy már most görcsben áll a gyomrod a közeledő érettségi vizsgák miatt. Hidd el, már én is így érzek, pedig még másfél évem van addig, szóval nem akarom elképzelni, hogy mit érzel most. Természetesen megértem az idegességedet, hiszen ezeken a vizsgákon múlik a jövőd. Igen, mindketten tudjuk, hogy szinte lehetetlen bejutni a jogra. De szeretném, ha megpróbálnád. Ha elsőre nem vesznek fel, még ősszel javíthatsz az érettségiden és megpróbálhatsz felvételt nyerni a keresztféléves képzésre. Ha nem sikerül, a tavaszi félévben még el tudsz végezni egy OKJ-s képzést, vagy még egy nyelvet alap szinten megtanulni és újból megpróbálhatod nyáron. De ha akkor sem sikerül, kérlek hagyd abba az önmarcangolást és menj el egy másik egyetemre. Te is tudod, hogy mindenképp ki kell kerülnöd abból a légkörből, ahol most vagy, különben végleg fel fog emészteni.
Ahogy ismerlek, 2017. december 31-én éjfélkor ezúttal sem fogsz a filmbéli éjféli csókkal átlépni az újévbe. És bár tudom, hogy ez sosem zavart, de ha most esetleg mégis felmerülne benned az a bizonyos gondolat, higgy nekem: Nem fogsz egyedül meghalni. ;)
Tudom, hogy már lement a szalagavató és az utolsó gimis osztálykirándulás is. Remélem mindkettő jól sikerült, és minden egyes pillanatát kiélvezted és megélted. Igen, tudom, hogy ezt a mondatot mindig egy legyintés kíséretében elhessegetjük a fülünktől, mondván, hogy ha majd felvesznek az egyetemre, majd akkor megéljük a pillanatot. De a szíved mélyén te is és én is tudom, hogy az egyetemet is végig fogod gürizni. Így hát majd ott is csak legyintesz, hogy ráérsz majd mindenre egyetem után. De gondolj bele: egyetem után keményen kell dolgoznod azért, hogy munkát kapj, amikor pedig találsz, akkor pedig azért, hogy meg is tudd tartani az állásodat. Nem lesz több időd, mint amennyi most van. És remélem, hogy te ezt az egész „Éljük meg a pillanatot” dolgot jobban meg fogod tudni valósítani, mint én most. Pedig igyekszek, hidd el.
Mit is mondjak még?
Sok mindent megtanultam ebben az évben, szóval ha valamelyiket esetleg elfelejtetted volna, itt egy kis emlékeztető:
- Sírni nem szégyen. Nem azt jelenti, hogy gyenge vagy.
- De azért ha nem muszáj, ne mások előtt tedd. Megszívtad már egyszer emiatt.
- Ne várj túl sokat az emberektől. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden ember a velejéig gonosz, de ne legyél naiv. (Bár tudom, hogy sosem voltál az.)
- Nem gáz, ha érzéseid vannak valaki iránt. Tudom, hogy nehéz ezt elhinni, de így van.
- Attól, hogy te egy adott módon állsz hozzá egy emberhez, az nem garantálja azt, hogy ő is ugyanúgy fog állni hozzád.
- Ne hagyd, hogy befolyásoljanak. Amit Ő mond, vagy amit éreztet veled, nem igaz. Hiszen te is tudod, hogy ha nem küzdesz az álmaidért, akkor valószínűleg egész életedben olyasvalakinek fogsz dolgozni, aki megtette. Ezt pedig te sem akarod, ugye?

1 megjegyzés:

 1. Szia,

  Jó pár napja találtam rá az oldalra és azóta folyamatosan olvasgatom. Jó dolgok vannak fenn, tetszik :)
  Ezért is szeretnélek meghivni téged és szerkesztő társaid a Talking Blogs nevezetű talk show-ba, itt: elsobekezdes.blogspot.com. Ez egy olyan bejegyzés sorozat, ami a vendég blogjáról és regényeiről szól. Sajnos nem nem találtam emailes elérhetőséget, ezért is írok ide. Ha felkeltettem az érdeklődésed - bízom benne, hogy igen - kergették egy e-mailes elérhetőséget vagy rám írsz itt:csirrivit@gmail.com?

  Szeretettel:
  Brukú

  VálaszTörlés