2016. október 30., vasárnap

Mi is az a Halloween?


Szerrrrrrvusztok!

"Jéé, te még élsz?" kérdezhetitek, teljesen jogosan.
Nos, igen, élek, és visszatértem. Elnézéseteket kérem, de az utóbbi 1-2 hónapban ki sem látszottam a sok töri faktos esszéből és nyelvvizsga feladatból, de végre lenyelvvizsgáztam, szóval újult erővel térek vissza Hozzátok, hogy boldogítsalak titeket cikkeimmel.
Mivel itt a Halloween, és én imádom a morbid dolgokat, és emiatt nem akarok kimaradni idén sem a feelingből, gondoltam, írjunk egy Halloweeni témájú cikket, mert miért ne...
Azt hiszem, ez is egy tipikusan olyan ünnep, amit nagyon sokan tartanak, de kevesen tudják, honnan is ered valójában. Így elhoztam nektek Halloween rövid kis történetét.
Holnap pedig jön Drakula története. (Ha már Halloween, akkor szörnyek meg vámpírok,  akik nem csillognak, meg minden...)

Jó olvasást. ^.^


Mióta ünnep a Halloween?

A jeles nap több száz éves hagyományra tekint vissza. Valószínűleg a kelta kultúra újévi ünnepéből, a Samhain-ból ered, mely november 1-jére esik. Az ősi monda szerint az ezt megelőző éjjelen a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, szabadon kószálnak az élők között egészen addig, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ekkor megpróbálnak visszatérni az élők közé, ez pedig összezavarhatja az emberek világát. Hogy ez ne történhessen meg, az emberek étellel tisztelegtek, és állatokat áldoztak a holtak előtt.
(Szerencsére, ma az állatok feláldozását már kihagyjuk...)

A lámpás története

Még mindig nem derítettünk azonban fényt arra, hogyan jönnek ide a töklámpások. Én ezen a kérdésen sokáig el sem gondolkoztam, de egy tök érdekes háttérsztorit találtam. :D Az ünnep ezen, része már a különböző rémhistóriákat nagyon is kedvelő angolszász nyelvterületeknek köszönhető. A töklámpások angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern.
Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint marharépába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. Amerikában azonban nagyon praktikusak voltak, és Jack marharépáját a célnak sokkal inkább megfelelő, és nem mellesleg látványosabb tökre cserélték.

Mi a helyzet itthon?
Napjainkra már itthon is egyre inkább felkapottabb  a Mindenszenteket megelőző nap (pontosabban este) hangulata.
Az amerikai szokás szerint ugyebár halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik házról-házra kopogtatva az angol “Trick or treat!” (szabadon fordítva “Csokit vagy csalunk!”) kiáltással szólítják fel a lakókat arra, hogy ők igenis csokit akarnak kapni. Itthon ez nem ennyire elterjedt, inkább a Halloweeni bulik terjedtek el a fiatalok körében, akik az évnek ebben az időszakában minden sminktudásukat előkapják, és sugar skull vagy az idei Halloweeni bulikon valószínűleg legnépszerűbb Harley Quinn inspirálta sminket varázsolnak maguknak, és barátaikkal töltik együtt ezt az ünnepet. (Tényleg, ha esetleg valaki szervez egy Halloweeni bulit, hívjon már meg... Évek óta ki akarom magam festeni full feketére :'( )

Éés igen, tudom, hogy minden évben megy ez a Halloween vs. Mindenszentek harc, de erre ezzel a képpel válaszolnék:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése