2016. augusztus 9., kedd

Blogger Award, avagy puszira szavazás


Sziasztok! :) Most nem egy kritikával érkeztem, hanem egy kis véleménynyilvánítással, vagy nem is tudom, minek hívjam. Ahogy a címből is láthatjátok, a ma indult Blogger Awardról szeretnék beszélni egy kicsit. Igaz, hogy még friss, az állások megfordíthatóak, mert három napunk van a szavazásra, de máris felbosszantott.
Én is jelölve lettem, annak ellenére, hogy nem nagyon akartam ebbe belefolyni, Bells drágám azonban nem is figyelt rám, benyomott a „Legjobb kritikus” kategóriába, ami rohadt nagy túlzás :D Senkitől nem kérek szavazatot, isten ments! Sőt! Én Nevra Wrightot jelöltem és mellette tettem le a voksomat, mert ő valóban megérdemli a győzelmet. (Szóval szavazzatok Nevrára! :) )
Előre leszögezem, hogy senkit nem akarok megbántani, de az egészet nagyon sportszerűtlennek, és így értelmetlennek tartom. Két kategóriáról beszélek most, amiket konkrétan nem fogok megnevezni. Egy emberke úgy elhúzott a fenébe, hogy csak pislogok. Figyelmesen végigböngésztem a jelölteket, és rá kellett jönnöm, hogy senkinek semmi esélye, hiába tehetségesebbek. Már akkor el volt döntve az eredmény, amikor jelölték a bloggerinát. Távol álljon tőlem az irigykedés, csak elképedve néztem; ennek így nem sok értelmét látom. Példának venném a Still life-ot, ami eddig csak négy szavazatot kapott, pedig rengeteg munkát öltek bele az írói, tényleges munkát! Nem csupán a fantáziájukat vették elő, hanem feltúrták a brit levéltárat (remélem, jól írom), és bizony egy szuper történet kerekedett belőle, ami élő, lélegző, akár valós is lehetne. Ezt szembeállítani egy szimpla gimis bloggal (nem leszólásként, semmi bajom a gimis blogokkal, mielőtt még nyolcan a torkomnak ugranának) enyhén szemöldökhúzogató. A kivitelezésről és a fogalmazásról ne essen szó, mert szerintem egy lapon se lehet említeni a kettő írást.
Annyi tehetséges szerző van felsorolva, akikre inkább szavaznék, de sajnos ők a kanyarban sincsenek. Olyan rohadt igazságtalannak érzem az egészet, hogy azt nem tudom szavakba önteni. A Blogger Award nagyon jó ötlet, nekem még tetszene is, és körömrágva követném végig, ha nem az öribarikra és az agyonreklámozott blogokra szavaznának az emberek, hanem azokra, akik ténylegesen megérdemelnék!
Még egyszer mondom, senkit nem akarok ezzel megsérteni, egyszerűen leszakadt a pofám. Van olyan blog, ami számomra felér egy könyvvel, simán el tudnám képzelni nyomtatott formában, erre senki le se szarja. Miért megy puszira a szavazás? Miért úgy működik, hogy ráírunk az emberekre: „Te hallod, figyejjé’ mán! Szavazzá’ rám, hogy megkaphassam azt a nyamvadt oklevelet, és dagadjon a mellem.” Miért nem az igazán jók nyernek? Hm... Tényleg nem tudom, de remélem, hogy jövőre azért kiegyensúlyozottabb lesz a verseny.
Puszi nektek, a jelölteknek meg sok sikert! :)

26 megjegyzés:

 1. Ez sajnos általában így van, ha szavazós versenyekről van szó. :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos tudom, de ez akkor sem jó így :/

   Törlés
  2. Jaja, és ràadásul ezzel csak az történik, hogy az olvasott blogokat csak még többen fogják olvasni, a kevésbé olvasottakra meg a kutya se kíváncsi. :/

   Törlés
  3. Annyira igazad van! Erre nem is gondoltam :/

   Törlés
 2. Én is ezért hagyom ki a szavazós versenyeket. Ez még a verseny kiíróját is megkíméli a munkától, hogy mondjuk átnyálazza a jelölt blogokat és maga válassza ki, szerinte melyik a legjobb. Többször láttuk már itt a Bloggeren, hogy a népszerűség közel sem arányos a minőséggel, inkább arról van szó, ki mennyire tudja magát eladni. És van, aki egyszerűen jó érzékkel teszi ezt, jól nyúl hozzá a dolgokhoz, jókor vannak olyan ötletei, amik a közösség élére emelik. Még akkor is, ha egyes írókhoz közel sem ér fel.
  Ha már ilyen szépen kérted, nem szavazok rád. :D De szerintem senkire sem. Inkább kimaradok ebből. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, Daremo *.* Szia! Igen, jól teszed, hogy kimaradsz! Én se folytam volna bele szívem szerint. Sajnos én is úgy látom, hogy a marketing mindent visz, ami szörnyű, nem így kéne lennie!
   Köszönöm, hogy írtál :3

   Törlés
 3. Sajnos ez az, amiből az egész áll. Ugyan, kinek van ereje rendesen lezsűrizni egy adagnyi blogot, amikor ott a közönség és ők minden eldöntenek. A "közönség" pedig persze, hogy arra a blogra fog szavazni, ami a legfelkapottabb és legismertebb, és a legtöbb olvasóval rendelkező történetek így konkrétan becsapják az ajtót azok előtt, akik esetleg nem tesznek bele annyit abba, hogy népszerűvé tegyék a blogot. Ha nincs 100+ olvasód egy ilyen versenyre ne is jelentkezz, mert helyben hagynak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazad van, nekem meg egy kérdés kattog az agyamban: Miért az olvasószám alapján dönti el sok blogger, hogy melyik történet jó, melyik nem? Legtöbbször nagyon nem tükrözi a feliratkozó száma, a minőséget. Elszomorító.

   Törlés
 4. Szia!
  Teljesen egyetértek veled. Én sem akartam belefolyni, de végül jelöltek, ezért úgy voltam vele, hogy miért is ne? Izgatottan vártam, hogy kezdetét vegye a verseny, aztán jött is a csalódás, mikor rájöttem, hogy szavazással dőlnek el a helyezések. Így ugyanis csak az derül ki, hogy kié a legnépszerűbb blog, nemm az, hogy a legjobb. Most már ott tartok, hogy nem is igazán érdekel, hogy ki kapja majd a legtöbb szavazatot.
  Szimy

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, általában én is így vagyok vele. Mindenképpen megtisztelő, ha az embert jelölik, aztán jön a közönség... :D Sajnálom, hogy lelombozódtál :/

   Törlés
 5. Teljesen igaz egyébként, csak, hogy nem feltétlen a népszerűség a döntő, vagy a reklám. Persze, vannak olyan blogok, amik bármennyire jók, nem olvassák sokan, és vannak olyanok amiket igen. Mindezek mellett vannak rosszabbak is. Lehet, hogy te úgy gondolod, hogy abba a gimis blogba, - csak hogy a példánál maradjak -, látszólag nem volt sok munka és egy klissés vacak, de ez nem jelenti azt, hogy az írója nem ült rajta éjszakákat, és a maga nemében egy jobb blognak számít, sokan olvassák és szeretik ezért is húzott el nagy fölénnyel, ahogy az sem biztos, hogy a " népszerű" bloggerekre a pajtásaik szavaznak, hanem lehet, hogy tényleg a munkájuk miatt lett annyi szavazat de természetesen az ellenkezőjére is igaz lehet. Ez a hátránya a szavazós versenyeknek. Lehet, hogy egy jobb megoldást is lehetett volna találni, hogy egy kicsit meg dolgoztassák a szavazókat, de ez már így alakult. Az egésszel csak annyit akartam mondani, hogy nem minden feekete és fehér - jaj de vicces vagyok:P - hanem vannak más lehetőségek is, legyünk jó indulattal a dolog felé. Én legalábbis így vagyok vele. Szeretném azt hinni, hogy aki nyer vagy szavazatot kap, az azért van, mert tényleg jó abban amit csinál és nem csak "név" szavazás:) Erre az "agyon hirdetett"blogok témára meg azt tudom mondani egyébként, - mert sokszor olvastam már ezt, hogy" persze, csak azért olvassák, azét kommentelnek, azért van annyi feliratkozójuk, mert folyton hirdetik, de közben az xy blogja ezerszer jobb és nincs annyi"-, hogy akkor XY is hirdesse a blogját, és akkor megismerik azt, több olvasója lesz. Nem irigykedni kell, hanem cselekedni. Abban a világban élünk, hogy meg kell harcolni az olvasókért, mert már annyi blog van, hogy az ember nem tud csak úgy válogatni. Mindent meg kell tenni azért, hogy felfigyeljenek a blogunkra, és elkezdjék olvasni, és manapság tényleg minden nap az olvasók arcába kell nyomi a munkánkat, mert különben elveszik a tömegben. Ezért most megkövezhettek, de így gondolom:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én egyetértek veled abban, hogy manapság sajnos igenis hirdetni kell magunkat ahhoz, hogy eljusson a munkánk az olvasó elé. Átlag blogger a közösségünkből most a különböző Facebook-csoportokból tájékozódik a legújabb trendekről, a folyamatosan megnyíló blogokról, a legismertebb bloggerekről, nincs ideje arra, hogy nekiálljon a Google-ben keresgélni más blogok után - és szüksége sincs rá, hiszen a rengeteg blog közül biztosan fog találni olyat a Face-en, ami többé-kevésbé illeszkedik az elvárásaihoz. Nincs mese, azt a világot éljük, amikor a novellák és regények megírása mellett a jó hirdetőszöveg megfogalmazásával is törődnünk kell. Én lekopogom, az utóbbi fél évben minden novellámhoz, írásomhoz érkezik legalább 2-3 hozzászólás (ami nem sok, de sokan panaszkodnak, hogy ennyi sem érkezik hozzájuk), és bizony ezt azzal értem el, hogy igyekszem a lehető legtöbb helyen ott lenni, hirdetni, hozzászólni, véleményt mondani, mert ha már többször látják a neved, előbb-utóbb rákattintanak, és lehet, észreveszik, hogy tetszik nekik a dolog. Ilyen ez a világ, tényleg nem mentség, hogy "XY többet hirdetett".
   Bocsi, Sky, hogy itt rizsázok, csak továbbvittem a gondolatodat. :D

   Törlés
  2. Teljesen igazad van, semmi nem fekete-fehér (:D), és én is szeretném azt hinni, hogy aki több szavazatot kap, az meg is érdemli. Az más kérdés, hogy így van-e :/ Ez a kis írás, egy szubjektív vélemény, sajnos már nem tudok jó indulattal lenni a dolog felé, mert annyi versenyt láttam már, ahol nem az vitte el végül a koronát és virágcsokrot, aki valóban megérdemelte. A másik ebben a versenyben, az egyenlőtlenség. Annyira különböző témájú, stílusú blogokat állítanak egymás mellé, hogy az hihetetlen. Nem biztos, hogy össze lehet hasonlítani egy fantasyt meg egy romantikusat, mert teljesen más.

   Törlés
  3. Daremo, nem baj, jó is, hogy tovább fűzted a dolgot. Egyébkét jó taktika, én is azért kattintottam régebben "rád", mert sok helyen ott voltál. Egyébként annyi mindenen függ egy blog népszerűsége, hogy az valami hihetetlen. Vegyük a téma választást, a kategóriát, vagy akár csak az időt, hogy múlt idő vagy jelen, E/1 vagy E/3. Ezek mind döntőek lehetnek és annyira változó, hogy kinek mi tetszik, kinek fér még bele ez, vagy az. Szóval lehet, hogy jól hirdet de ha nekem nem tetszik valami abban a történetben, akkor hirdethet tőlem napi 50x is, úgy sem olvasom el. Ha jó a történet és megfogott, akkor elolvasom és kész. Amúgy azt veszem észre, hogy sokan, főleg tényleg a jobb történettel rendelkező blogerek szégyenlik hirdetni magukat, nem foglalkoznak vele. Néha napján kiteszik, de annyi és aztán panaszkodnak, hogy nem olvassák őket, de kérdem én, hogyan is, mikor azt sem tudják, hogy létezik? Abban bíznak, hogy majd valaki pont az ő blogjukra téved és körbe ajánlja minden ismerősének, vagy én ezt nem értem mit várnak, de tényleg.

   Anett: Egyébként igaz, én nagyon összecsapottnak érzem és nem az időtartam miatt. Én például lecsúsztam a legjobb blogger kategóriáról, pedig beszavaztak, csak épp hamarabb lett lezárva a verseny éjfélnél. A lány még azon a napon szavazott be, azonban már nem kerültem be. Utólag, új kommentbe szavazott be a versenybe, mert az első posztnál még nem volt, vagy nem látta - mert egybefüggő volt az egész lista - ezt a kategóriát. Még be akart tenni, de már nem fogdák el. Persze, igaza van, lezárta a versenyt, csak hogy hamarabb, és még a szavazás előtt rákérdeztem, hogy akkor most lecsúsztam e és azt mondta, hogy igen. Nem azért, de én már csak jóindulatból is elfogadtam volna, mert csak én jártam így, nem volt 50 fős lezárás utáni jelentkezés vagy ilyesmi, csak épp ö lezárta fél kilenckor, Janka pedig fél tizenegykor írt. Nálam visszont például nyolcadikának éjfélkor van vége, de mindegy, majd talán jövőre, - közölte a csajszi a blogon - aminek a valószínűsége igen kicsi, hisz tudjuk milyen a blogger élet, egyszer fent, másszor lent. Én spec. úgy érzem, én most vagyok a " karrierem csúcsán" és sajnos nagy a valószínűsége, hogy az életemet választom a bloggerkedés helyett, így valószínűleg nekem már nem lesz esélyem a jövő évire nevezni. Nem rinyálok, csak na ez így van. A bloggerség kérész életű.

   Törlés
  4. Ó, ezt sajnálattal hallom! :/ Az is érdekes, és fel is szaladt a szemöldököm, hogy miért zárja le hamarabb a versenyt? Mindegy, azért ne add fel, nem biztos, hogy jövőre már nem leszel köztünk :) (Mondjuk, az sem biztos, hogy én itt leszek-e, mert annyira kezd elegem lenni az egészből.)

   Törlés
  5. Nála ez igen sokrétű dolog, és nem feladásból, csak tényleg, valószínűleg, jelen állások szerint nem leszek már blogger. Nem fér bele az időmbe már, hisz sokakkal ellentétben az idősebb korosztálynak millió dolga van még ezen kívül is, én pedig nem szeretném úgy folytatni, hogy nem adok bele csak 50% -ot. Persze, nem mintha ez most akkora cucc lenne, hisz hányan voltak már így, csak na, érted, kicsit szíven ütött. Persze nem dőlt össze a világ, hogy egy lehetőségről lecsúsztam, csak úgy gondolom, egy kicsit azért számítania kellene a bloggereknek is a dologban. Naaaa, mindegy:D

   Törlés
  6. Igen, lehettek volna engedékenyebbek is! Tudom, hogy millió dolga van a korosztályunknak, hiszen én is már lassan 23 leszek, és megyek szakmát szerezni végre, újra tanulni fogok... Örülök is neki nagyon :D Nekem se lesz időm, mondjuk már most sincs sok, ezért valószínű, hogy én is lépek majd :/ Valamit valamiért.

   Törlés
  7. Na igen, visszatérve, a többi "szarságról" ne is beszéljünk ami itt megy. Nem lehet itt már nyugton a blogger ember. Huhh, én azon már túl vagyok, nálam már az esküvői harangok csilingelnek, nyakamon a munka heti hat napban, így elég nehéz besűríteni a dolgot, az alapokról ne is beszéljünk, de majd alakul:)

   Törlés
 6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 7. Válaszok
  1. Köszönöm :3 :) Félve raktam ki, mert ez megosztó, és szembemegyek a "néppel", de örülök, hogy nem ugrottak nyolcan a torkomnak egyből.

   Törlés
 8. Szia!

  Én is egyet értek veled.

  Harminckét név szerepel - köztük az enyém is - a Legjobb író kategóriában. Kemény háromnegyed éve vagyok aktív itt a magyar blogger világban, és igyekeztem tájékozódni, olvasgatni is, de bevallom, nem egy olyan író nevét láttam ott, akiét még csak nem is hallottam, és ugyanez volt a helyzet a többi fronton is. Nem várható el a szavazótól, hogy ismerje mindet, de ez olyan, mint egy tesztben olyan válaszlehetőséget megadni, amit nem ért a diák, akkor persze, hogy nem arra fog voksolni. Nem is tesznek érte, hogy a szavazó megismerhesse őket.
  Az alap ötlet, hogy nem magát jelöli az ember, nekem nagyon szimpatikus volt. Már a kezdés is egy kisebb elismerés, gondoltak az emberre, a munkájára, a blogjára.
  Utána egyszerűen föl lehetne keresni a nevezetteket, hogy tessék, neveztek a legjobb kritika írók közé, küld el az egyik munkádat, amit jónak/legjobbnak tartasz, hogy a szavazók elolvashassák és aszerint döntsenek.
  Bekerültél a legjobb írók közé. Küldj el egy max 1000 szavas részletet a történetedből, amit csatolhatunk a neved mellé. Írd le mellé pár szóban, milyen stílus, miről szól nagy vonalakban... vagy tudom is én. A trailernél ezt megoldották egyszerűen.
  De ki az az egyszeri szavazó manapság, aki becsülettel végigolvassa mindnek a munkáját, ha a nevezettek közt ott a barátnője/kedvelt kritikusa?
  Nehéz ügy ez, és csak gondolati síkon mernék "szembeszállni" a kivitelezéssel, mert magam sem tudok konkrét megoldást ebben a felállásban arra, hogy az esélyegyensúly maradéktalanul visszabillenjen a helyére.
  Mivel - mint említettem - igencsak újonc vagyok, és nem tudom, mekkora hordereje van, milyen nívósnak számít ez a díj, mégis úgy vettem ki, igen fontos lehet... szóval láttam már más blogversenyeket, szavazósakat is, de mindnél külön voltak véve a témák vagy legalább volt rá esély, hogy a horror és a romantikus fantasy ne legyen egy kalap alá véve a gimis blogokkal stb. Mindnek más áll a középpontjában, máshogy kell szőni a történetet, mást kell kidomborítani, nyelvezet is más... összehasonlíthatatlan.

  És a végére még csak annyit... míg mindezt tudom, értem és érzem, én is a legjobb barátaimra szavaztam ott. Távol maradhattam volna, passzív tüntetőként figyelve az eseményeket, de úgy gondoltam, mindenki más is ezt teszi, miért fosszam meg őket egy-egy baráti szavazattól? Hisz gondolok rájuk, szurkolok nekik, és ha tehetek valamit értük, megteszem. Megtettem.
  és a végén majd meg fogom nézni, hogy rám hány szavazat érkezett. :')

  üdv, Zsazsi :3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! :) Ó, igen! Tényleg jobb lett volna, ha nem csak úgy rakják be a blogokat találomra, hanem a szerzőiktől kérnek valami "munkát" is, hogy eldönthessék, kik a jók. Ez jó ötlet, eszembe se jutott :) A kezdeményezés jó lenne, csak a végeredmény kicsit egyoldalúra sikerült szerintem.
   Itt a probléma, hogy a többiek a barátnőikre szavaznak, az egyszeri ember meg úgy van vele, hogy akkor már én is, mert az én barátaimnak így esélyük sem lesz :/ És borul minden.
   Köszönöm, hogy írtál! :3 Puszi :)

   Törlés
 9. Jaj, mennyire egyetértek! Engem is jelöltek, de már amikor megnéztem az én kategóriámban lévő két nagyon agyonszeretett bloggert, csak csalódottan zártam be az ablakot, hogy nekem, és még jó pár embernek esélye sincs ezek mellett. Szerintem egyébként úgy kéne megoldani, hogy nem szavazásos alapon, hanem mondjuk a bloggervilág sok kritikusa összeül, és ők választják ki - így talán még úgy érezném, lenne esélye az ismeretlen, ámde fantasztikus történeteknek. Tényleg jó ötlet ez a díjas izé, csak a kivitelezést nem oldották meg jól.

  VálaszTörlés
 10. Én csak tegnap hallottam először erről a versenyről, de amint megláttam, hogy szavazós, egyből kialakult a véleményem róla. Igazából nem is tudok már mit hozzáfűzni a dologhoz, elvégre te is és a hozzászólók is kifejtettek mindent, ami megfordul a fejemben erről az egészről.
  Talán egy ilyen versenyre a legjobb egy néhány tagból álló zsűri lenne, akik elég érettek a feladatra és részrehajlástól mentesen értékelnek, vagy nem is tudom. Én így látnám a legigazságosabbnak. (De persze a mai világban mi működik igazságosan...?)

  VálaszTörlés