2016. augusztus 12., péntek

A Ti véleményetek: A +18-as blogokról

Sziasztok!

A tegnapi nap folyamán több blogos Facebook csoportba kiraktam egy kis közvéleménykutatást, ami a +18-as blogokról szólt. Eleinte csak kíváncsiságnak indult egy a fejemből kipattant történet ötlete miatt, (a történet itt lesz majd olvasható, ha a jelenlegit befejezem *önreklám forevör*)  amibe tervezek egy ilyen jelenetet és néha nyíltabb beszédet, de nem tudtam, hogy a várható olvasóközönség mennyire és milyen mértékben tolerálná az ilyesmit. Nem is vártam sok választ, maximum ötvenet, azonban miután megláttam, hogy mindössze öt perc alatt tízen kitöltötték, felmerült bennem, hogy ha továbbra is ilyen ütemben nő a kitöltők száma, akkor egész jó és hiteles következtetéseket lehetne belőle levonni. Anett is bátorított a cikk megírására, így átnyálaztam mind a 252 (atyaisten milyen sok, jóval kevesebb, mint 24 óra alatt gyűlt össze ennyi) választ. És bár a szemem már kezdett kifolyni a végére, és néhol az asztalba vertem a fejem pár viccesnek szánt válasz láttán, mégis úgy gondolom, megérte, hiszen megismerhettem sokatok gondolkodását.
Több órát töltöttem a válaszok átböngészésével, a konklúziók levonásával, amiket megpróbáltam értelmesen összefoglalni. Csak remélni merem, hogy sikerült, és egy érdekes, élvezhető cikk született belőle. (Néhol kissé talán túlzásba vittem a szarkazmust, ezért előre is elnézést.)
Ha esetleg lemaradtatok az űrlap kitöltéséről, fejtsétek ki a véleményeteket kommentben.
Jó olvasást!

Elsőként egy kis statisztika:
Összesen 252 kitöltő, ebből 244 nő, és mindössze 4 férfi. (De nem minden kérdésre válaszolt mindenki.)


Kor szerinti megoszlás:

Kor
12 év
2
13 év
3
14 év
27
15 év
38
16 év
46
17 év
36
18 év
26
19 év
14
20 év
6
21 év
8
22 év
2
23 év
3
24 év
6
25 év
2
26 év
2
27 év
1
31 év
1
34 év
1
36 év
1

Személyes kedvenc válaszaim: van, titok, tizenéves és 1242558322. Nagyon sokat segítettetek, köszönöm.

    1. Ha meglátsz egy blogot, ami azzal van fémjelezve, hogy lehetnek benne trágár szavak és erotikus jelenetek, nagyobb eséllyel kattintassz rá?
116-an nem kattintanak rá nagyobb eséllyel.
83 nagyobb eséllyel kattint rá.
50 ember pedig az „egyéb”-et jelölte meg válaszul. (Itt szinte mindenki azt írta, hogy ez nem befolyásolja, hogy rákattint-e vagy sem, hanem ez esetben is a történettől függ, tehát hogy felkelti-e az érdeklődését a fülszöveg.)


2. Szívesebben olvasol olyan blogot, amiben szerepelnek a fent leírtak?
186-nak hogyha igényesen van megírva és jó a történet nem számít, ha a blog tartalmaz ilyen jeleneteket.
48 egyértelműen szívesebben olvas ilyen típusú blogokat.
16an egyáltalán nem olvassák szívesebben az ilyeneket.


  3. Szerinted vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen egy-egy ilyen rész beszúrása? (Előfordulhat-e az, hogy a történet előre menetelét vagy a karakterfejlődést kizárólagosan ez eredményezi, tehát az író nem csak azért írt bele egy szexjelenetet, mert ahhoz volt kedve és mert sokan ezt szeretik?)
204 szerint előfordulhat, hogy a cselekmény szempontjából kihagyhatatlan egy-egy ilyen jelenet
29 szerint minden alkalommal felesleges és ki lehet pótolni bármi mással.
12 egyéb (Akik ezt jelölték be, csak indokolták válaszaikat: akik igent írtak, azok szerint csak akkor fordulhat ez elő, ha mellékszálként van jelen a szex, tehát nem ezen van a hangsúly, hanem ez csak az érzelmek kiteljesedéseként jelenik meg. A többiek a jelenet részletességétől tették függővé: szerintük, ha túl részletesen van leírva, azt egyértelműen csak amiatt rakta be az író, hogy többen kattintsanak rá.)


Mitől lesz hihető egy ilyen jelent, és mi az, amikor már túl sok?
A kérdés hallatán sokaknak azonnal a romantikus blogok jutottak eszébe. A legtöbbötök szerint fontos, hogy ilyen műfajnál ne legyen túl részletes az adott jelenet, de ne is legyen túl kevés. Tehát ha lehet, ne részletezzenek minden apró nyögést, és minden egyes mozzanatot (nem kell három oldalon keresztül részletezni, hogyan szopta le a lány a fiút, ő pedig hogyan ujjazta meg a barátnőjét, ezután pedig erotikusan lenyalta az ujját, és ne írja le az ízét egy gasztroműsorba illő művészi  hasonlattal)
A részletesség mértékét a célközönségtől illetve a szereplők korától tettétek függővé. Ha például egy könnyedebb, vidám hangulatú gimis blogról van szó, amit főként 12-15 évesek olvasnak, akkor sokak szerint elég csak utalni rá, vagy épphogy az elejét leírni, hiszen egy 12 éves olvasónak nem feltétlenül kellene egy konkrét pornójelenetet olvasnia (nyilván csomó szembejön vele a neten, de egy ilyen blogban tényleg nevetségesen hathat egy pornóval felérő, BDSM szexjelenet.)
Részletesebb leírást elsősorban a már felnőtt szereplőkkel rendelkező blogoknál vártok el, de itt sem teszitek kötelezővé.
Ha egy szerelmes történetről van szó, fontos számotokra, hogy ne legyenek benne trágár szavak (ne legyen minden második szó az, hogy fasz, pina, illetve azokat a felkiáltásokat is mellőzni érdemes, hogy „Ahh, hatolj be és dugj meg, mintha utoljára dugnál életedben!!!” stb…) Nyilván, egy-egy „Istenem” természetesen elhagyja az ember száját, de ennél nem kell több.
Nagyon sokan írtátok az érzelmek fontosságát.
Ezt egyaránt írtátok magára a szexre, illetve az előzményekre is. Ha szex előtt nincsenek leírva az érzelmek, ha nem érzitek, hogy tényleg szeretik és kívánják egymást, erőltetett lesz a szexjelenet. Lassan kell tehát felvázolni a kapcsolatot, hiszen – jó esetben – a való életben sem fekszel le 1 hét után valakivel. Ne feküdjenek le rögtön a második részben, és amikor megtörténik, ott se az legyen, hogy a fiú berakta, ki-be mozgott, majd ráélvezett a lány mellére és otthagyta kikötözve. Ha szerelemről van szó, valószínűleg simogatják egymást, stb., tehát van előjáték, és nem pornóba illő módon „dugja meg”.
Sokatok szerint nem elég a testiségre lecsupaszítva, jó részletesen leírni az adott jelenetet, sőt, ez egy romantikus történetnél sokszor felesleges is (ha csak nem pont azon van a hangsúly, hogy már szinte kiéhezetten kívánják egymást, ilyenkor engedékenyebbek vagytok, de ezt sem szabad túlzásba vinni). Tehát ha csak azt írják le, mit hova raknak be, mekkorákat nyögnek és hogyan élveznek el az illetők, az nem elég. Sőt, inkább hagyják ki a testi részleteket az írók, és másszanak bele a résztvevők fejébe. Hiszen, ha egy igazi romantikus történetről van szó, ott nem magán az aktuson, és az ezzel együtt járó testi élvezeteken van a hangsúly, hanem az érzelmi jelentőségén. Ilyenkor érdemes leírni azt, mi jár a fejükben, hogyan érzik magukat, szégyenlősek-e, izgatottak, milyen érzés, hogy odaadják magukat annak, akit szeretnek, stb.
Fontos természetesen a realitás is. Például ha első alkalomról van szó, ne érjenek egyszerre a csúcsra, ne értsenek azonnal mindenhez, ne legyen minden tökéletesnek leírva. Sokan írtátok, hogy inkább legyen kevesebb ezekben a jelenetekben a rózsaszín köd és több az illúzióromboló pillanat, minthogy kevésbé tűnjön valóságosnak. Hiszen ha egyszer első alkalomról van szó, zavarban van az ember, sokszor azt se tudja, mit kell csinálni, és nem, a lány szinte sosem élvez el első alkalommal, sőt, sokaknak kifejezetten fájdalmas. Tehát nem baj, ha hibáznak, ha néha elnevetik magukat és zavarba jönnek, hiszen éppen ezektől lesz igazi az egész jelent.
Ha már a szereplők rég túl vannak az első alkalmon, tapasztaltabbak és felnőttként akarnak ágyba bújni, akkor se szexeljenek akrobatákat megszégyenítő pózokban, és a lány ne élvezze, ha egyszerre hatan akarják megdugni, ráadásul mindannyian análba.
Tehát bármilyen helyzetről van szó: Legyen igényesen, az adott helyzethez és műfajhoz igazítva megfogalmazva, hiszen a legtöbbször ezen áll, vagy bukik minden. Ne legyen öncélú az adott jelenet, ha valaki beleír egy szexjelenetet a blogjába, akkor azt azért tegye, mert tényleg belepasszol a történetbe és nem erőltetett. Persze mindezt a realitás keretei között.
Sokan eltekintettek a romantika műfajától, aminek nagyon örültem. Ilyenkor leírtátok, hogy ha egy durvább műfajról van szó (pl.: thriller), durvább helyzettel, és a szexet pusztán a testi élvezetek forrásának tekintik (pl.: prostitúció, nemi erőszak, stb.) akkor szinte elvárt a részletesség és a vulgárisabb szavak használata. Persze csak akkor, ha a szituáció ezt tényleg igényli és nem hat erőltetettnek, hiszen itt is lehetnek túlzások, ha túl sok trágár szó van benne csak nevetséges és hiteltelen lesz ez is (ha minden második szó az, hogy „megdugott” és „fasz”, elveszti hitelét az egész)
Nagyon kevesen ragaszkodnak mindenáron a jó részletes leíráshoz, bár akik ezt válaszolták nem hiszem, hogy az igényességet keresik az ilyen jelenetekben…
És erre a kérdésre kaptam egy olyan választ, hogy Batman. Igen részletes, elgondolkodtató válasz, köszönöm.

Lehet-e hiteles egy ilyen történet, ha egy nem 18. életévét betöltött ember írja?
Az itteni válaszokat alapvetően három csoportba tudnám sorolni:
Az első csoport szerint abszolút nem. Ők ezt azzal indokolták, hogy egy fiatalabb írónak kisebb eséllyel van személyes tapasztalata e téren, de ha van is, akkor szerintük nagyon kis eséllyel, sőt, szinte biztos, hogy érzelmileg nem elég érett ahhoz, hogy egy ilyen eseményt teljes hitelességgel le tudjon írni, át tudjon adni.
A második csoport szerint lehetséges, de kizárólag akkor, ha van személyes tapasztalata.
A harmadik csoport szerint is lehetséges, és nem feltétlenül szükséges tapasztalat hozzá. Persze jobb, ha az írónak volt már része benne, de könnyen utána lehet nézni interneten vagy akárhol, és ha olvasott már hasonló könyveket, és van fantáziája az illetőnek, könnyen lehetséges, hogy jól meg tudja írni. De itt is elengedhetetlen a megfelelő érzelmi érettség és a megfelelő íráskészség, de ha ezek megvannak, könnyen írhat jó szexjelenetet az illető. Azonban sokan hozzátették, hogy egy 12 éves írótól így is úgy is hiteltelen, mert elég erősen meglátszik ez a fiatal életkor az írásokon.
Sokan írták, hogyha mindenképp korhoz kellene kötni, inkább a 16 évet mondanák, hiszen ebben a korban már nagyobb valószínűséggel megfelelően érett az ember (érzelmileg és testileg egyaránt)

Előítéletek
A legtöbb válaszolónak nincs különösebb előítélete a +18-as blogokkal kapcsolatban. Szerintük könnyen írhat valaki olyan történetet, amiben szerepel néhány szexjelenet, és ennek ellenére nem ezen van a hangsúly. Tehát ettől függetlenül egy nagyon jó története lehet az adott blognak.
Azonban leírták, hogy szinte mindig kivételt képeznek az 1D és egyéb fanfictionok, vagy azok a blogok, amiknek már a címében benne van a +18-as jelzés és az író is csak ezzel hirdeti a blogot és nem a történettel (ez esetben sokatok szerint csak hatásvadászatról van szó, és valószínűleg egy 12 éves írja.)
Sokan nem szeretik még a családon belüli erőszakot (pláne, ha az romantikusnak van feltűntetve), a már korábban leírt ff-ek , illetve azok a fajta történetek, amikor a főszereplő lányt elrabolják, megerőszakolják (legtöbbször így veszti el a szüzességét), majd később okkal-ok nélkül beleszeret a férfiba, aki elrabolta és meggyalázta. Ettől a legtöbben – ahogy én is – falra másznak.
Ezeken az eseteken kívül sokan rákattintanak, és majd a történetről döntenek. Ha minden részben szex van, ami ráadásul hiteltelen és felesleges is, akkor természetesen elkattintanak, de sokak szerint ez már a hirdetés milyenségéből, illetve két sor elolvasása után látszik.
Páran azonban szinte soha nem kattintanak rá egy olyan blogra, amire rá van írva, hogy +18, szerintük ez pusztán hatásvadászat, és a legtöbbször igénytelenül megírt, történet nélküli, kislányok által megírt rossz pornóról van szó.

Összesített vélemény:
Szerintetek túl sok a +18as blog, hiszen manapság rengeteg hasonló témájú könyv van a toplisták élén, ez is bátorításként hathat a tinikre. Általában divatból, a több követőért és a lájkokért írnak ilyeneket, mert látták a Szürke 50 árnyalatát és úgy gondolták, hogy ha az siker lett, akkor én is írok egy olyat, és menő leszek.
Ezek többsége 1D fantáziálás, vagy Szürke 50 árnyalata utánzat, esetleg családon belüli erőszakos sztori. Ezekben szinte csak szex van, néhány bugyuta párbeszéddel kidíszítve és a főszereplő lány nyavalygásával, hogy „Kurvára fáj, simán véget vethetnék az egészbe, de basszameg, szeretem a srácot és még élvezem is, ha véresre dugja a puncimat.” Ezek szenzációhajhász, feliratkozóvadász blogok, amik teljesen ötlettelenek és rosszul is megírtak, általában egy 12-14 éves „írónővel” a háttérben.
Ezeket nyilván nem szeretitek, de a legtöbben azt mondjátok nem probléma, ha egy-egy fejezet erejéig van a történetben egy jól megírt és odaillő szexjelent. Ez is beletartozhat a történetbe csakúgy, mint a való életbe. Ha nem a szex van a középpontban, és jól van megírva, semmi gond nincs vele. Mellékszálként szeretitek inkább, hiszen ha csak szexelnek, az tuti nem viszi előrébb a cselekményt.

Összességében nem keresitek őket, hiszen tény, hogy a színvonal elég alacsony, de ha találtok egy-egy blogot, ami jól operál ezekkel a jelenetekkel, annak kifejezetten örültök, és szívesen olvassátok.

17 megjegyzés:

 1. Huhh. Ezt a bejegyzést nagyon érdekes volt olvasni. Köszönöm, hogy megírtad. Számtalanszor gondolkodtam már el a történetem írása közben, hogy vajon mit szólnának az olvasók ha a karaktereim káromkodnának ha a helyzet megkívánja. Ahogy az is mindig foglalkoztatott, hogy mennyire kellene részletesen leírni a szexjelenetet. Én sajnos lemaradtam a teszt kitöltéséről, de azon a véleményen vagyok (mivel nekem sincs szűrő a számon általában), hogy valóságosabb lesz ha tartalmaz káromkodást egy történet.. persze nem túl sokat és nem indokolatlanul vagy azért, mert éppen "menőzni" akar a "rosszfiú". (18)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem akkor, hogy segítettem ezzel a poszttal a későbbi munkádat. :D Igen, a káromkodás is olyan, hogy nyilván, ha valakinek belelőnek a vállába, akkor nem azt mondja, hogy "A manóba!" hanem igenis, kijön az a baszdmeg. De ez is olyan, mint a szexjelenetek, hogy meg kell találni az arany középutat. Nem könnyű, de nem is lehetetlen. :)

   Törlés
 2. Nos, mint a teszt egyik 16 éves (cirka 3 hónap múlva már 17 >:3) kitöltője, jöttem elolvasni a cikket, mert mindig érdekelni szoktak az ilyesfajta közvélemény kutatások.
  Elősször is, megvagyok lepve, hogy mennyi pozitív csalódás kategória van, de ez mondjuk annak is köszönhető, hogy nagy részben azok töltötték ki a tesztet, akik érettebb korosztályba tartoznak.
  Nekem egyetlen egy nagy bajom van a +18-as blogokkal, még pedig az, hogy a "szexet" keverik a szeretkezéssel. Nem tudom, hogy csak az én édesanyám volt olyan agresszív, hogy a fejembe verje a különbséget, de ez mindneképpen egy olyan dolog, amit meg kell hogy említsek. Egyszer, még tavaly olvastam angolul egy Tom Hiddys fanficet, ami nem kicsit volt megtöltve erotikus tartalommal. Ennek ellenére, nem éreztem rajta azt a taszítást, mert az író zseniálisan írta le, hogy a csak dugó párból hogyan lettek lassan szeretők, így pedig anemi aktus is szeretkezéssé vált. Nagyon hiányolom az ilyesfajta "lépcsőzést" a legtöbb ilyen történetben. Persze ez nem szükséges, ha a szerelmi szál már kiforrot, és teljesen hihető, nőci szereti férfit, férfi szereti nőcit. Akkor egyértlemő, hogy az első aktus is már szeretkezés kategóriába esik. Viszont a többi, kiforratlan szerelemnél ezt a kártyát simán kilehetne játszani! Nagyon szeretnék már ilyesfajta blogokba belefutni, de ahogyan körbe néztem wattpadon és bloggeren, olyan gyorsan meggondoltam magam, hogy az ijesztő. Mindenesetre, reméljük hogy egyszer valaki képes lesz egy ilyen történetet fantasztikusan megírni. :D Egyébbiránt nagyon jó, össze szedett volt a bejegyzés. http://gifrific.com/wp-content/uploads/2012/06/Another-Glass-Throw-Thor.gif

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez egyébként egy tök érdekes megközelítés, és tényleg nem mindegy. :D

   Törlés
 3. Szia! Mivel én is kitöltöttem ezt a kérdő ívet, ezért nagyon kíváncsi voltam a végeredményre is. Valamilyen szinten számítottam rá, hogy ilyenek lesznek az eredmények. Bár az meglepett, hogy ennyien kitöltötték! Köszönöm érdekes cikk volt! Egy 14 éves lány.^^

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Engem is meglepett a kitöltők száma, pláne, hogy mindössze 17 óra alatt lettek ennyien, tehát egy nap se kellett hozzá. Nagy meló volt átnyálazni, de egyben érdekes, és a cikk fogadtatását látván hasznos is. :)

   Törlés
 4. 2012 óta olvasok 1D fanfictionokat.
  Amikor elkezdtem olvas ezeket alig voltak +18as részek, nemhogy blogok. Ha voltak részek nagyon szendén voltak meg írva. Aztán robbant a szürke 50. Boldog-boldogtalan +18as részekkel nyomta tele a történetét, sorra jöttek a borzalmadabbnal borzalmasabb +18as blogok. Párba bele olvastam és a hideg rázott ki, hogy mik ezek. Szörnyű volt. Valahogy mostanra lecsengett ez az őrület, és egész kultúráltan, olvashatoan vannak meg írva ezek a részek.
  (Csendesen megsugom hogy hardcore Larry shipperként ezekbe a sztorikba teljesen másképp van meg írva egy ilyen rész)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ui: bocsánat a helyesírási hibákért, csak fáj a szemem és nincs rajtam a szemüveg és nem látom rendesen ha el irok valamit

   Törlés
  2. Igen, hirtelen lettek felkapottak, de akkor tényleg még a csapból is ez folyt, és a többi bloggert sem bátorította írásra, amikor azt látták, hogy az igénytelen szexjelenetekkel teli blogokon több száz feliratkozó van, míg az igényes és érdekes sztorikon mindössze hat. Szerencsére azonban tényleg lecsengőben vannak. :)

   Törlés
 5. Előre is bocsánat ha nem úgy jön le a véleményem ahogy szeretném...

  Teljesen igazat adok neked, egy dolgot kivéve. Én is szoktam olyan ficit (hosszabbat vagy One Shotot) írni, aminek a címéhez kiírom hogy +18!!! Téves hogy az ilyeneket 12-14 éves figyelem hajhász írók írják!!! Személy szerint ezt kikérem magamnak, bocsi :P Lassan 29 leszek és nem azért írom bele a szexjelenetet a ficijeimbe, mert attól többen olvassák!!! Felnőtt létemre nekem igenis fontos, hiszen ez is hozzátartozik egy jól működő párkapcsolathoz. Kb 10 éve kezdtem blogokra írni és meg kell mondjam nem sokban befolyásol Ötven a szürke szemeivel és BDSM hajlamával. Hála az égnek az én karaktereim nem nyálasak, de vannak érzelmei és nem igazán írok romantikus történetet. Nem azt mondom hogy egy kis romantika nem árt, de a falra tudok mászni a sok ömlengéstől, amit sokaknál olvasok. Egyébként a +18 nemcsak erotikára utalhat, hanem arra is, hogy valaki horrort ír vagy van benne olyan, ami esetleg véres lehet (Itt szóba jöhet gyilkosság, kínzás, kibelezés és csonkítás is például vagy egy szörnyeteg vérengzése is, amit láthat a főszereplő). Ha esetleg olvasol tőlem akkor ismered a stílusom... Tudom hogy nem a témába vág, de azért van köze hozzá egy kicsit... Néhányan a 12-14 évesek közül korábban az egyik facebook csoportban vagy másutt jelezték, hogy olvastak erotikus ficiket és nekik nem volt olyan jó, mint a szereplőknek. Nem ártana felvilágosítani őket, hogy egyáltalán nem olyan (az első pláne!!!), mint amilyennek megírják (akinek nincs tapasztalata benne, tapasztaltabbaktól érdeklődik). Személy szerint én általában tapasztalatból írok és ezt jelzem is. Bocsi a regényért és sajnálom, hogy nem tudtam kitölteni a kérdőívedet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem azt mondtam, hogy a +18as figyelmeztetéssel mindenki a sok feliratkozóra megy, csak sajnos ez a leggyakoribb. (Egyébként ez nem az én véleményem, hanem a kérdőívet kitöltő embereké, bár sok pontban én is egyetértek vele. :D )
   Az első alkalmat pedig kb. mindenki varázslatosnak képzeli és írja le, aztán... hát nem az. :D

   Törlés
 6. Szerintem a szex, mint egy kisebb "rész" a történetben teljesen megállja a helyét. Sőt még akár valóságosabbá is teheti, többet tudatunk meg a szereplőkről. De a mérték nekem nagyon fontos. Regények esetén is taszít, ha fejezeteken keresztül ez a téma... Egy idő után már nem tudnak újat mutatni. A leírások sok esetben a nevek kivételével szinte teljesen egyeznek. :D

  De a poszt viszont nagyon jól sikerült! Gratulálok hozzá :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, nekem is ez a véleményem, a mértéktartás nagyon fontos számomra is.
   Örülök, hogy tetszett a cikk. :3

   Törlés