2016. április 24., vasárnap

Kritika- CsillagtalanSziasztok! Nagyon lusta voltam tegnap a kritikaíráshoz, így mára raktam. Pedig nem lesz hosszú, mert nincs sok mondanivalóm. Adelaide-nek (lestem, mert olyan bonyolult a neved :D) már egyszer adtam egy rapidvéleményt két fejezetről, mert privátban megkeresett; most hasznosnak bizonyult, mert ugyanúgy elolvastam elölről, és láttam a változást (vagy csak én voltam kipihentebb). Ez a legnagyobb öröm, amikor valaki kíváncsi az ember véleményére, és őszintén az, mert sajnos most úgy áll a helyzet, hogy a „kritikus” (mert hivatalosan nem vagyunk azok) dolgozik egy bloggal, van amikor egész nap, aztán az író/írónő meg szarik rá, nem fogadja meg a tanácsokat, és folytatja ugyanúgy, ki sem javítja az előző fejezetekben a hibákat, mert nincs rá ideje. Na, ebbe ne menjünk bele, nem is lényeges.

A kinézetet át is ugrom, mert nagyon tetszik :) Egy picit rossz volt a barna háttéren olvasni a világos szöveget, de nem vészes.

Történet: Azt kell mondanom, hogy sok blogot olvastam már, de ez egyedülálló történettel bír! Maga a világ, a karakterek, minden fantasztikus. Nem tudom, hogy mennyit javítottál benne, de amikor először olvastam, akkor a nagy részét nem értettem, írtam is neked, viszont most már teljesen világos minden. Egyáltalán nem zavaró, hogy még szinte a sötétben tapogatózok, mert érzem, biztos vagyok benne, hogy te szilárdan végig fogsz vezetni; tudod, honnan indul és hova akar kifutni a történet. A menekülős jelenetet külön élveztem, annyira benne voltam. Csak pislogtam, egyik meglepetés követte a másikat. Tetszik, hogy mennyire jól összekapcsolod a két világot, ahogy a felébredt sárkányok, és a fura nő (:D) beszivárognak Willékhez is, vagy hogy mondjam. Rettenetesen frappáns az indítás, és végig fent tudod tartani az érdeklődést. Egyedül a negyedik fejezet végén nem értettem, hogy a nő kivel beszélget? Magának válaszol? Az homályos.
Értékelem, hogy az információkat úgy el tudtad rejteni a fejezetekben, hogy el van magyarázva, de nem minden, és közben a cselekmény is halad. Nem unja meg az olvasó, csak annyit kapunk egyszerre, ami a megértéshez feltétlenül szükséges, és ez így is van rendjén! Imádom az ilyen profi felépítésű történeteket :)
Ennyit terveztem írni a történetről, mert a többi gondolatom már a fogalmazáshoz tartozik. Próbáltam spoilermentesen, hátha olyan is olvassa a kritikát, aki a történetet még nem, és esetleg kedvet kap hozzá :)

Fogalmazás: Kifejező. Írtam neked múltkor, hogy túlírsz. Ez most már eltűnt, könnyebb lett a szöveg, aminek nagyon örülök. Kiemelem az egyszavas mondatokat, amiknek az időzítése zseniális. Fokozza a feszültséget, mégsincs belőle sok, éppen ott bukkannak fel, ahol kell! Nagyon élveztem :3 Kisebb hibákat találtam viszont, ami természetes.
„Az izzadságcseppek csillogva futnak végig kreol arcának.” -> Vagy elírás, vagy lemaradt a mondat vége.
Ezt most is megemlítem: A könnycsepp még mindig nem gurul :D
„A lány kényelmetlenül ficeregni kezd” -> ez a szó nem illik bele, szövegidegen

Helyesírás: A központozás, párbeszédek helyesírása még mindig nem az igazi, majd linkelek egy cikket róla, ahogy a nevek ragozásáról is.
A páros szerveket már többnyire jól írod, odafigyelsz, de a szokásokat nehéz elhagyni, azért néha becsúszik egy-két többesszám.
Előfordult, hogy az egybetartozó szavakat különírtad, bár lehet, hogy ez csak elírás. Végigfuttat, összeér, megérint, mind egybe vannak.

Szereplők: Nehéz még nyilatkozni róluk, de hitelesek. Van stílusuk, motivációjuk, rendesen fel vannak építve. Will nagyon szimpatikus, főleg az tetszett, amikor a lány után leskelődött, és beleesett a gödörbe. Annyira emberi volt, jót mosolyogtam rajta :) Igaz, hogy még őt is homály fedi, honnan jött, miért ő az egyetlen, a kiválasztott, de ezzel nincs is bajom. Aprólékosan építed fel a jellemét, ahogy a többieknek is. Ez a helyzet a lánnyal is.


Összegzés: Nagyon erősen indítottál, ez a négy fejezet ami fent van minőségi munka. Arra vigyázz, hogy a továbbiakban is tudd hozni a szintet. Érződik, hogy aprólékosan fel van építve a világ, amiben a szereplőid mozognak, éppen ezért az eddigi infóadagolásnál maradj, ne rakj bele hosszú, leíró blokkokat. (Most jól csinálod, ez egy előremutató tanács.) Őszintén kívánom, hogy a többi fejezeted is ezekhez hasonló legyen, mert most belevágtál a közepébe, és félek, hogy ez a komoly sztori egy idő után kifog majd rajtad fogni. Az osztályzatom egy kövér ötös természetesen, és be is raklak majd a blogajánlók közé ;) Sok sikert az íráshoz, és irdatlan mennyiségű kitartást kívánok!

2 megjegyzés:

 1. Kedves Anett!
  Először is, örülök, hogy láttál fejlődést, igyekeztem. :D

  Nagyon szépen köszönöm a kritikát, és a tanácsokat legjobb tudásom szerint alkalmazni fogom. Köszönöm, hogy szántál rám időt, örülök, hogy a hibáktól eltekintve tetszett a történet! :)
  Sok sikert,
  Kol.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem volt sok hiba, persze, hogy tetszett :3 Én örülök, hogy segíthettem :)

   Törlés