2016. március 16., szerda

Vélemény- Secret Demon

Sziasztok! Most egy véleménnyel érkeztem, amely nem másról, mint a Secret Demon című blogról fog szólni. Ebben az esetben kivételesen a fülszöveggel kezdtem az olvasást. Nem értettem belőle sokat, de nem csüggedtem, úgy voltam vele, hogy majd értelmet nyer, ha beleolvasok a történetbe is.

Kezdem azt hinni, hogy én vagyok a gyengeelméjű, de ezt a történetet egyáltalán nem értettem. Fogalmam sincs, hogy mit szeretne velem, mint olvasóval közölni. A karaktereket nem ismerem, csak azt tudom, hogy (lesek) Chizuku szégyelli a húgát, de amikor kiderül, hogy nem is rokonok, akkor meg maga mellett akarja tartani. (Ismét lesek) Miyuki pedig csöndben tűr.
A prológus túlságosan rövid, de érdekes. Ezt jegyeztem fel magamnak. Az első fejezetben még próbáltam követni az eseményeket, bár már akkor sem értettem, hogy Chizuku miért akarja annyira utálni szerencsétlen Miyukit („Ébredéskor sehonnan sem tudok erőt meríteni, hogy utáljam Miyukit.”), és miért nem mehetnek együtt az iskolába, miért nem akarja felvállalni a testvérét a suliban? Már egyből a kezdés sem tetszett, hiszen direktben látjuk, hogyan készülődik Chizuku. Nem valami szerencsés így indítani, mert unalmas, senkit nem érdekel, hogy milyen tinitonikot ken a fejére, hogyan vasalja a haját.
Akkor aztán igazán néztem egy nagyot, amikor az apjuk beszélgetésre hívta őket egy olyan unalmas nap után, ami nem is érdemel említést.
„– Tudjátok... hogy is kezdjek bele... lányok, ti nem vagytok testvérek. – ahogy apa kimondta ezeket a szavakat hirtelen megállt az idő. – Fogalmam sem volt hogyan közöljem ezt veletek, de egyszer el kellett mondanom. Igazából én és Tokiwa – édesanyánk, legalábbis azt hittem... – azután jöttünk össze, hogy mindketten megszülettetek. Miyuki anyátok gyermeke, te pedig, Chizuku, az enyém. Még rendkívül kicsik voltatok, ezért nem is akartuk a tudtotokra adni. Viszont feltűnt Miyuki apja, és őt követeli. Régen eldobta, most viszont nem tudok semmit tenni az összetartásotok érdekében. Szóval... össze kell pakolnunk a holmidat.” -> Ez tényleg így működne? Hosszú évek óta nem vett részt az apja a nevelésben, aztán hirtelen megjelenik, és „követeli”? A többiek pedig nem nagyon ellenkeznek. A lányok még meg sem emésztik a dolgokat, máris csomagolnak. De a legidegesítőbb Chizuku gondolatai voltak, mivel ez a rész az ő szemszögéből mutatta be az eseményeket. Amint megtudta az igazságot, ilyeneket nyögött be: „sustorgott kipirosodott szemmel éveken keresztül a húgomnak hitt lélek.”, „sírdogál húgi, már ha nevezhetem így.” Attól még a húga, hogy nem vér szerinti, hiszen együtt nőttek fel, közel állnak egymáshoz.
Amik ezek után történtek, azokat nem tudom összefoglalni. Ha az első fejezettel nagyjából képben voltam, akkor a másodikkal teljes homály. A mondatok kuszák voltak a számomra. Valahogy nem állt össze. Miyuki szemszögét enyhén értelmetlennek találtam az olyan mondatokkal, mint: „Egy hónapja, tizenhatodik életévemet betöltve először ittam. Sokkal kevésbé volt kibírhatatlan, mint gondoltam. Chizuku-nee-san félig-meddig még rokonszenvesnek is tartotta állapotát. Eléggé orvosszerűen fejeztem ki magam... Számosfajta érzést/tapasztalatot/élményt szereztem mióta így élünk. Két éjjel, és mindenféle aggodalom elhagyhat.” -> Átváltott a harmadik mondat E/3-ba, aztán miért fejezte ki magát „orvosszerűen”? Olyan szó nincs, hogy számosfajta, és a két éjjel egy elég érdekes elírás lehet, mert hasonlít a kételyre. „Bőget, mint még talál soha.”, „Pofáján csalódottságot, düht véltem felfedezni, ezáltal tényleg úgy gondoltam, nem épp eszű.”
Leírás minimális szinten, csak annyira, hogy tudjuk éppen merre járnak a szereplők. Csupán egyet javasolnék: Olvass és írj sokat! Mivel nem nagyon tudtam értelmezni a cselekményt, képtelen voltam követni, ezért nem is értékelném a blogot. Még annyit megjegyeznék zárásként, hogy fekete alapon nem tanácsos fehér betűkkel írni.
Sajnálom, ha megbántottalak, de az én véleményem szerint, ez a történet, ilyen formában, nem jó. Ha gondolod, keress fel Facebookon, és szívesen segítek bármiben, bővebben elmagyarázom! :)

3 megjegyzés:

 1. Nagyon köszönöm a kritikát. Igazából ez is közrejátszott abban, hogy szünetel a blog. :D Köszönöm az észrevételeket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg sajnálom, hogy csak ennyivel tudtam szolgálni :/

   Törlés
 2. Nagyon köszönöm a kritikát. Igazából ez is közrejátszott abban, hogy szünetel a blog. :D Köszönöm az észrevételeket.

  VálaszTörlés