2016. március 19., szombat

Kritika- Save Your SoulSziasztok! Nagyon lusta vagyok, mert már két napja elolvastam a blogot, de csak most tudtam rávenni magam, hogy megírjam a kritikát. Nem mintha annyira rossz lenne.

Kinézet: Nem tudok róla mit írni. Könnyen ki lehet rajta igazodni. Egyetlen dolog amit megjegyeznék, az a betűméret. Nekem túl kicsi.

Történet: Babu, javíts ki ha tévedek, de ugye szereted a Supernatural (Odaát) című sorozatot? :D Úgy éreztem, mintha belecsöppentem volna az egyik szellemes-démonos részbe, csak itt hárman vadásznak. (Meg azért a Winchester névnél dobbant egyet a szívem :D) Nekem nagyon tetszett ez a két fejezet (plusz prológus) ami eddig fent van a blogon. Kellően titokzatos, kellően humoros (bírom Ryant :D), és az már csak ráadás, hogy a jövőben játszódik. Nem olyan távoliban, csak néhány évet ugrunk előre, de akkor is. Egyetlen egy dolog volt, aminél kissé hitetlenkedtem, mégpedig a három főszereplőnk egymásra találása. Túlságosan „megrendezett” volt ez a „belebotlunk a másikba szökés közben” szitu. Ráadásul a tűz is éppen úgy tört ki, mintha Tim várta volna. Kicsit sem csodálkozott, azonnal fogta a cuccát, és kereket oldott, ahogy Ryan és Carla is. Nagyon hamar történt a szökés, én még olvastam volna legalább fél fejezetet az elmegyógyintézetről. Hogyan élnek ott, miként töltik az idejüket stb. Esetleg már korábban találkozhattak egymással.
Lenne még egy olyan kérdésem, hogy a kén miért utal szellemre? Ha a bevált dolgokat nézzük, akkor a kén az démoni, az ektoplazma a szellem.
A továbbiakkal meg voltam elégedve :) Élvezettel olvastam, és fel is iratkoztam, mert érdekel a folytatás.

Fogalmazás: Igazán kifejező a fogalmazás, aprólékosak (ennek ellenére nem unalmasak) a leírások. A gyilkosságok hátborzongatóak. Könnyű írás, nem kell erőnket megfeszítve olvasni, hogy értelmezni tudjuk, hanem azonnal bemászik a sztori az ember bőre alá. Persze azért hibák is vannak benne. Néhányszor múltból átváltasz jelen időbe: „tört rá, ezek mindig nagyon megviselik”, „eszükbe sem jut”.
Akadtak benne szóismétlések:
Arcát pár napos borosta pöttyözte, arcán érzelmek sokasága futott át...”
„az ajtóhoz ugrott és feltépte az ajtót.”
„... lapozott egyet az újságban. Bár a tűzeset még csak két napja volt, még csak ma adták le az újságban.”
„Nemsokára feltűnt a keresett épület. Alacsony, fehér épület volt...”
„Egy laptopot sem ártana szerezni, ezt a pár felszerelést is csak nehezen tudta visszaszerezni.”
Itt azért jót mosolyogtam: „Nagyon-nagyon rossz érzés kerítette hatalmába. Mintha nem lenne egyedül...” -> Ez nem csak egy érzés, hanem tény, hogy nincs egyedül :D Kaparászást, fújtatást hall, meg ki tudja mit, a kocsija hirtelen megbillen, erre ő csak érzi, hogy nincs egyedül.
Itt nem a kérdésre válaszol: „Anya miért kiabáltál? (...) Senkivel kincsem”
„Egy tíz perc várakozás után...” -> Egy vagy tíz? Értem én, de így beszélni, nem írni szokás.
A páros szerveket egyesszámban kell írni, így szeme, füle, lába, karja stb.

Helyesírás: Kiemelkedő hibákat nem találtam szerencsére.
Elírások: „Az pár napja”, „Befáradt abba” -> bele, „átverekedte magát a szembeforgmon” -> forgalmon
„össze vissza” -> kötőjellel
„eszét vesztve”, „tett hely”, „ki hozták” -> mind egybe

Szereplők: Még annyira nem tudok róluk nyilatkozni, de a két fiú szimpi. Carla olyan semmilyen, túlságosan átlagos. Nincsen olyan figyelemfelkeltő személyisége, csak a képessége, amivel még nem tudom, hogy mit akarsz kezdeni. Ryan igazán hozzánőtt a szívemhez már két fejezet alatt, mert hóbortos, és amúgy is szeretem a vicces karaktereket. Timet pedig egy megfontolt valakinek gondolom, aki kicsit komolyabb, Ryan ellentéte.
Igazán hitelesen vannak ábrázolva, akár létezhetnének is :)


Összefoglalás: Sajnálom, hogy ilyen rövid lett a kritika, de feleslegesen nem akartam szaporítani a szót. Tetszett a történet, és kíváncsi vagyok, hogy mi fog belőle kisülni. Az osztályzatom egy ötös :3 Gratulálok, és sok sikert a továbbiakban!

2 megjegyzés:

 1. Szia! :)
  Először is köszönöm, hogy rám szántad az időd! :3 Másodszor, amint lesz egy kis időm, kijavítgatom a hibákat!
  Igen, a Supernatural telitalálat, bár még csak a második évad elején járok... A kén pedig baki volt, még ki kell igazodnom ebben a világban ;)
  Még egyszer köszönöm, és örülök, hogy tetszik a történet ^^
  Puszi: Babu
  Ui.: yeaaay, ötöst kaptaam *w*

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor még sokat kell bepótolnod a sorozatból :D Én meg örülök, hogy írhattam róla ;) Ötöst annak, aki megérdemli :P

   Törlés