2016. március 12., szombat

Kritika- MineSziasztok! Mielőtt egy sorozatajánlót hoznék, elkészítettem a Mine című blog kritikáját. Nem lesz hosszú a bejegyzés, hiszen az oldalon csupán három novella olvasható.

Kinézet: A design nagyon tetszik, "szempihentető" :) Semmi problémám nincs vele. Láttam, hogy ez egy tisztán novellás blog lesz, amit nagyon jónak gondolok, mert kevés van belőlük (legalábbis én nem találkoztam olyan sokkal).

Novellák: A véleményem nagyon tömör, de azért megpróbálom elhúzni, hogy legalább megüsse az egy oldal terjedelmet :D Nagyon élveztem az olvasást. A novellák kellő hosszúságúak, egyszerűek és szórakoztatóak. Mind a háromnál tetszett, hogy a jelenből indítottál, Bells, aztán visszaemlékeztek a szereplők. Nem szájbarágós a történet, nem akarsz egyből mindent kényszeresen megmagyarázni, hanem hagyod, hogy majd a cselekmény előrehaladtával derüljenek ki a dolgok. Itt például az Emlékek a jelenbenre gondoltam, ahol még nem tudjuk biztosra, mi is történt tulajdonképpen Milla lábával, hogyan sérült meg, az olvasót mégsem zavarja ez, mert tudja, hogy ha türelmesen vár, akkor minden a helyére kerül. (Nagyon nem bírom, amikor az író azonnal fel akar világosítani valamiről, amit mondjuk három oldallal később is megtehetne, egy párbeszéd keretén belül, bemutatva.)
Szépen, tisztán fogalmazol, bár azért nem hibátlanul (majd a végén leírom őket). Olvastatja magát. Egy, amit megemlítenék, és főleg az első novellában látszik nagyon, hogy túlságosan aprólékosan leírod a lány készülődését. Szinte minden egyes mozdulatáról külön mondatot. Nem kell, ez csak időhúzás. Ha ez regény lenne, akkor nagy valószínűséggel a fele törlésre kerülne. (Ahogy a második novellában a német nyelvről való magyarázás. Abszolút felesleges.) Az utolsó novelládban már egyáltalán nincsenek ilyen üresjáratok, rendesen pörög a cselekmény, logikusan következnek egymás után az események. Meg voltam vele elégedve :)
Felfigyeltem néhány furcsaságra. Az egyik amikor Millát meg akarják erőszakolni, de aztán megmenti egy fiatal fiú, aki közel sincs annyira kiakadva, mint amennyire kéne neki. Még jó tanácsokat osztogat, ahelyett, hogy a saját apját tenné helyre. Na, ott azért enyhén felszaladt a szemöldököm. Meg amikor Milla előtte összeveszett az anyjával, majd utána őt okolta, amiért elszakadt újra az ínszalagja. Miért? Amúgy is éppen sétálni készült, az anyjának ehhez semmi köze nem volt.
Főleg szóismétléseket találtam, meg néhány elírást (azokat nem gyűjtöttem ki).
Ismétlések:
Szilveszter éjjelén -> „miközben a vállfákat tologatva válogattam. Végül kiemeltem egy vállfát a szekrényből”, „Ismét csak a kezébe adtam a pénzt, majd ismét...”, „Ingerült pillantást küldtem mindkettejük felé, majd elindultam az öltözök felé.” -> öltözők
Emlékek a jelenben 1. -> „papírdarab volt elhelyezve, az én nevemmel. Ez a szék pedig igencsak az asztal közepén volt elhelyezve.”, „sikerült bemutatni egymásnak őket és a jelek szerint jól megértették egymást.”, „kezébe adtam. Kezembe vettem...”
Emlékek a jelenben 2. -> „Az egyik ilyen képet visszatéve, akadt a kezembe az a bizonyos kép.” -> nem kell vessző szerintem, „Szemeim vörösek voltak, orrom piros volt a sok orrfújástól, még is ez egy újabb fontos mérföldkő volt az életemben.” -> Lemaradtak a névelők (A szemem, Az orrom), „lecsatoltam róla a szorítót, hogy még erősebben rácsatoljam.”, „majd leült közvetlenül mellém, majd kortyolt egyet a kezében lévő sörösüvegből, majd felém fordult.”, „és még akkor is ott volt, mikor a mentősök feltettek egy hordágyra és betettek a kocsiba.”
Furcsa mondatok, megfogalmazások:
SZÉ -> „A felsőt is magamra vettem, ami a combközömig ért le” -> Hova? Még nem hallottam ezt a kifejezést.
„csupán nekem nem lehetne tökéletes az életem a bulizás nélkül” -> Nem értettem, pedig háromszor is átolvastam.
„ahol Rita már nem ült ott” -> Ez is sántít.
EAJ -> „Azt a kevés súlyfelesleget, amivel akkor küszködtem, mostanra sikerült megszabadulnom.” -> Attól a kevés súlyfeleslegtől, amivel akkor küszködtem, mostanra sikerült megszabadulnom.
„bolyongtam a városban cél tudatlanul” -> Nincs ilyen szó. Céltalanul.
„közlekedés zajai nem hallottak ide” -> Hallatszottak, a közlekedés elől pedig hiányzik a névelő.
ám de -> Ugyanazt jelenti, elég az egyik.
Helyesírási hibák és elírások:
SZÉ -> „az-az ember” –> nincs kötőjel, „Budapesti éjszaka” -> kisbetű
bárcsak, visszavezettem egybe
„Ő nem egy éjszakás nő” -> Milyen az éjszakás nő? :D
„amit még állítottam be” -> én állítottam be
EAJ -> üvegasztal, egy könnyen -> egybe
„játszanánk egyet csillagom” -> Megszólítások előtt vessző van.
„zokogás elemei erővel” -> elemi
„jól volt szerelve különböző eszközökkel” -> jól fel volt szerelve inkább

Ezeken kívül megemlíteném, hogy a páros szerveket egyesszámban kell írni, így szeme füle, karja, lába a helyes! Ezt nagyon sokan nem tudják, vagy nem alkalmazzák. Észrevettem, hogy néhol a párbeszédek helyesírása nem az igazi. Főleg ott, ahol a gondolatjel után új mondat kezdődik. („– Itt Nillát nem ismerek, csak Millát – a hangomból nem lehetett kihallani a gúnyt.”, „Egy iszákos kis fruska? – szavai kemények voltak...”) Itt mind a két esetben új mondatról van szó, ezért a gondolatjel elé pont kell adott esetben, és a gondolatjel után pedig nagybetűvel kell folytatni.

Igazán ígéretes az oldal, megérdemled, hogy sok olvasód legyen! Még egy kis odafigyeléssel ezek a hibák is el fognak tűnni :) Ha osztályoznom kéne, akkor ez egy négyes ;) Sok sikert! :3 

2 megjegyzés:

 1. Drága Anett!
  Nagyon köszönöm a kritikádat és az időt is, amit rám szántál! :)
  Teljesen egyetértek mindennel, amit mondtál. Valóban sok a szóismétlésem és a helyesírással sem vagyok mindig tisztában, de igyekszem megfogadni a tanácsodat!
  Az elején örültem, hogy azt írtad tetszett a stílusom. Valahogy mikor kiteszek egy részt mindig attól félek, hogy valamit nem fejtettem ki eléggé vagy ilyesmi.
  Valóban az Emlékek a jelenben második részénél azt a jelenetet a részeg férfival valóban nem érzem igazán magaménak. Megpróbáltam hitelesen és érdekesen leírni, így sikerült.
  Még egyszer nagyon köszönöm, hogy időt fordítottál a blogomra! :)
  További szép estét és sok sikert az oldalhoz. Nagyon ígéretes, szerintem.
  Ölel
  Bells B.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Maga a jelenet abszolút megállta a helyét, csak a fiú reakciója nem volt helyén való szerintem :)
   Én is köszönöm, hogy ilyen gyorsan reagáltál, és azt is, hogy ígéretesnek gondolod a blogunkat :3
   Puszi ;)

   Törlés