2016. március 6., vasárnap

Bloggerek a blogolásról (4.)

Amikor két óra alatt összehozol végre egy öt soros szöveget...:'D

Sziasztok!


Folytatódik a cikksorozatom újabb három kérdés kielemzésével. 
A szokásos módon én is válaszolok az általam feltett kérdésekre, és megosztok pár választ, amit kaptam. Vágjunk is bele!

Mit gondolsz a Facebook-os blogos csoportokról?

Amikor megszerkesztettem ezt a kérdőívet, még a saját valós profilomon voltam csoport tag. Végül arra jutottam, hogy én is külön választom a blogoló énemet, és készítettem egy másik felhasználói fiókot. Ahhoz, hogy erre a döntésre jussak, nagyban befolyásoltak a csoportok. Egy bizonyos idő után már az egész hírfalamat ellepték a blogos posztok, és volt hogy egy nap vagy harminc-negyven értesítést kaptam, hogy XY közzé tett egy bejegyzést ebben és abban meg még öt másik csoportban. Nem akartam kikapcsolni a csoportértesítéseket, mert ezektől függetlenül érdekelt mi zajlott ott, viszont bosszantott, hogy az ismerőseim megosztásait nem is láttam. 

Ettől függetlenül nagy előnynek tartom, amiért van egy ilyen lehetőség, hogy a bloggerek összegyűlhessenek, megoszthassák egymással írásaikat, tanácsaikat, tapasztalataikat. Rengeteg barátság született ezek által, köztük én is nagyon sok cuki és imádni való emberkét ismerhettem meg. Ami még jó, hogy lehet kategorizálni és rendszerezni ezeket a csoportokat, hiszen ahányféle személyiség, annyi féle ízlés. Vannak vegyes, fanfiction kedvelő oldalak, vagy kimondottan egy adott együttes vagy filmkedvelők blogger csoportja, illetve az egyik nagy kedvencemnek, az egyedi blogoknak is akad hely. Már több kezdeményezés indult az egyediség mellett, és én magam is nagy pártolója vagyok. Ezért is hoztam létre pár éve a Be unique! nevezetű facebook csoportot, ahol olyan történeteket oszthatunk meg másokkal, ami teljes mértékben a mi képzeletünket fejezi ki. 

Ugyanakkor, mint minden másnak, akad hátránya is. Mivel különféle felfogású és korú bloggerek találkoznak ezeken az oldalakon, elengedhetetlen a konfrontálódás. Voltak olyan időszakok, amikor folyamatosan balhék szemtanúja lehettem. Megjelentek a különféle szurkoló táborok, hol az egyik és a másik fél mellett, majd kezdődhetett az acsarkodás. Sok bloggert tönkretett már egy-két ilyen vita. Utálom a konfliktus helyzeteket, mert az egész egy merő negatív energia, ami leszívja az ember tartalékait. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ha lehet, ne a "nyilvánosság" előtt harcoljunk, ha valakivel valami problémánk van, hanem inkább privát beszélgetés keretében. Bár tudom, akad egy-két elkanászodott egyed, akiknek a flegmatikus énje túlságosan súrolja a tűrés határait.

A ti válaszaitok többsége is nagy előnynek könyveli el, hogy van lehetőség a reklámozásra, ismerkedésre, és blogok keresésére.


Szerintem előny, hiszen így többen elolvashatják, véleményezhetik a blogod, ami segít a további fejlődésbe.Sajnos nagyon sok esetben elveszik a blogok linkje két perc után, olyan mértékben túl vannak zsúfolva az oldalak. Ettől függetlenül egy ütős reklámozással ki lehet tűnni, csak sajnos sok esetben másolják a reklámozási technikánkat, és megint ott vagyunk mint az elején. Alapvetően jó dolog, hogy ilyen oldalakon meg tudjuk osztani a blogokat, de ha elvárjuk, hogy a miénkbe belenézzenek, akkor mi is kukkantsunk bele egy-kettőbe.Hirdetési forma, aminek köszönhetően új olvasókat szerezhetünk, szerintem ez nagyon jó. Biztos vagyok benne, hogy már nekem is vannak olyan olvasóim, akikhez így jutottak el történeteim.
Egy nagy kuszaság. Három ilyen csoportban vagyok, ahol feltolnak mindent mit nem szégyellnek. Még az a szerencse, hogy tényleg bloghoz kapcsolódó a dolog. Én viszont megoldanám úgy, hogy csinálnék egy csak design csoportot, csak hirdető csoportot és csak karakteres vagy éppen amilyen kell csoportot.Könnyen szerezhetsz olvasót. Kritikát kaphatsz gyorsan. Értesülsz a blogtrendekről, versenyekről. Barátságokat köthetsz. Fanolhatsz a kedvenceidre a többi fannal. Hátrány meg, hogy ha valaki beléd köt, akkor hamar talál társakat.Jó hirdetőhely, de kiborulok a sok 12-13-14 évestől, akik osztják az észt, de a tapasztaltabb, az idősebb véleményétől kiborulnak, akikből egy szofisztikált építőkritika anyázást vált ki, attól, hogy túl nagynak hiszik magukat, és attól, hogy a díjakat úgy dobálják, mint cirkuszi bohóc a cukrot, a cserékket szintén, de érzelmi zsarolást csinálnak a kommentek és feliratkozók számából, majd látványos harakirit követnek el, ha nem hódolnak be elegen.~Előny: Mindenképp jó reklám, megoszthatod másokkal a történeted, nagyobb közönséghez jut el, többen mondhatnak véleményt. Emellett találhatsz magadnak új olvasnivalót, szerezhetsz blogger-barátokat. ~Hátrány: Akik nem használnak írói profilt (mint pl. én) akár az ismerősei is rátalálhatnak, vagy olyan személyek, akiktől inkább megóvná az irományát. Nekem eddig ilyen problémám nem volt, azonban előfordul. Emellett a trágár/nemtetszést nem éppen kulturáltan megfogalmazó kommentek sem tesznek jót az ember lelkének. Bár a kívülállók jót röhögnek a vitán, de az írónak nem lehet valami kellemes.Van olyan blogger, akire felnézel?

Ez alatt nem azt értettem, hogy van-e olyan személy, akinek menten egy márványszobrot emelnél valamelyik tér közepére... Hanem mondjuk, akinek nagyon inspirál az írása, a stílusa, esetleg figyelemmel követed minden munkásságát. Vagy amikor felmerül benned, hogy hűűha ez a blogger tud valamit, én is szeretnék ilyen jól írni!  
Amikor elkezdtem blogolni megismerkedtem két olyan lánnyal is, akiknek az írásait egyszerűen imádtam és egyben irigyeltem, a gyönyörű és igényes szóhasználata és stílusa miatt. Azonnal elvarázsoltak és tudtam, hogy egy napon én is szeretném megtanulni azt, amit ők már tudtak. Nevet hiába említenék (amúgy is neon tagok voltak), hiszen már pár éve félretették tehetségüket, és a tanulmányaiknak áldozták minden egyes szabad percüket. 

Eléggé vegyes válaszok érkeztek tőletek. Többen igennel feleltek, de nevet nem említettek, illetve majdnem ennyien nemmel válaszoltak. Az utóbbiak közül biztosra veszem, hogy páran félreértették a kérdésemet, mert számomra a példakép nem feltétlenül egyenlő azzal, akire felnézhetünk. Illetve nem azt jelenti, hogy olyanná akarunk válni, és majmolni a másikat. A felháborodás jogát fenntartom, de mások ócsárlását ily módon nem tűröm! Ezért ezeket a véleményeket megtartom magamnak. 


A megemlítettek:

Lera: aki igaz majdnem többször feladta, de mindig visszatért, mert rájött, hogy nem a rosszakarókra kell hallgatni.
- Mircsi: Egyszerűen csodálatosnak találom ahogy bánik a szavakkal.
Edina Dreamer (Demeter): Van munkája,sok a blog amit vezet és mégis jut rá ideje.
Cheryl Shine: mert felvállalja önmagát.
- Kertész Kinga: a titkos szerelmem :D , de rengetegen vannak akiket tisztelek, és irigykedem rá.
Rea Kováts és Kinga Kertész:  Mert nem adják fel
Fantasy Girl: akit a számtalan befejezett blogja miatt szeretek. Ő nekiáll és végig írja, bármi legyen. Tudom, hog ymilyen nehéz megírni egy komplett történetet és döbbenet, hogy ő mennyire gyönyörű történetvezetéssel képes leírni egy sztorit az első betűtől az utolsóig.
- Designerek: Naomi B., Roxana White, Lyla Campbell: hiszen csodás munkáik vannak
Riri Nord: aki egyszerűen fantasztikusan ír!
Brooklyn Lovegood: Egy olyan blogger van akire azt mondom, hogy igenis keményen dolgozik és egyre profibb és profibb lesz. Ha megnézzük a blogjait minden szempontból igényesek. Helyesírás, fogalmazás, történet, fejléc. Szerintem mondhatom azt, hogy ő egy követendő Blogger példa ^-^
Girpolwer szerzője: Brutális, amit csinál.
Thinking about you blog írója: aki magánemberként is tiszteletet érdemel.
Monos Anett: Felnézek rá, mert úgy érzem, ő azon bloggerek "hangja", akik nem mernek, vagy nem tudnak felszólni azokért, akik azt ténylegesen megérdemlik.
Eshter L.: Mert egy csodálatos blogger. Az összes blogját olvasom. És és egyszerűen imádom. Jól fogalmazz. Helyesen ír. Érdekesek a blogjai.
Leona Z. P.
- Barla Szabó Zsófi
- M. Gin
- Karool: Egyrészt, mert miatta kezdtem el blogolni, másrészt csodálom, hogy mik pattannak ki a fejéből csak úgy. Ismerem is, mostanában naponta többször beszélünk, és egy remek egyéniség.
sleepyrae-re a Born to Die (calum hood ff.) megalkotójára és pandoramuke-ra a Bambi írójára. Mindig örömmel tölt el olvasni a blogjukat. A jövőben szeretnék én is ilyen jó történetet kiadni a kezeim közül
Raistlin: Rengeteget ír, amiért becsülöm és tisztelem, végtelenül közvetlen és emberséges - tudja, miben hol a határ, felnyitja az emberek szemét, a stílusa lehengerlő, a kreativitása nem ismer határokat, okos és hajlandó utánanézni a dolgoknak pluszba. Olyan, akiből remélem, nagy ember lesz, hogy többen is láthassák, milyen elképesztő dolgokra képes, és talán kicsit megválthassa a fentebb már emlegetett "#hashtag-generáció" egy részét.
Katus: 4 blogot is vezet melyből 3-at olvasok. Egyszerűen imádom az írásmódját és azt, ahogy a karakterek veséjébe lát. Sokat beszélgettünk privátba, és bármi gondom volt ő rá mindig számíthattam. Ő a példaképem és egyszer én is olyan híres szeretnék lenni a yaoisták körében, mint ő.
Out of Reach című bloghoz tartozó írót említeném még meg, mert fantasztikusnak tartom (saját története), hogy milyen karaktereket/világot/történetet tudott létrehozni.
Dreamy girl: Ehhez nem szeretnék sokat hozzá fűzni, de a szememben egy kész csoda. Az írásai meg fú, csodábbak(?). Imádom.
Deszy például nem tudom mennyire számít annak, őrá igen, akkor még Leah Hope Eastbrookra, Netty L. Nelsonra és LisBethre
- Becca Prior, Csöndes Dé, Mara Stories: Miérteket nem tudok csak egyszerűen magával ragadó az írásuk, bele lehet élni magunkat a történeteikbe.
Pritty Pratty: szerintem zseniálisan ír.
Black Angel: akinek linkeltem a blogját. Nem tudom ki ő, sajnos nem ismerem személyesen és nem is blogol már jó ideje, de imádtam. Szókimondó és... nem tudom, nekem szimpi.
Tina Malik: Persze ez csak az álneve, de ismerősök vagyunk facebookon. Még a blogolvasós korszakom közepének az első periódusában találtam rá, és beleszerettem az írásába, és a történetébe. Fiatalabb, mint én, de már jóval többet tud nálam. Igazából ez kicsit zavaró, hisz szeretnék én is nagyon jó lenni valamiben, de a magam tempójában haladok.
Hédi: A Blogja gyonyoru, es nagyon szep dolgokat ert el az eletben.
Chiara Ferragni: egy olasz lány, aki a " semmiből " lett divatblogger, majd divattervező. Zseniális
Dorine Osteen
Desteny Rose: ugyanis neki a történeteit olvastam legelsőre,és tőle kaptam a legnagyobb buzdítást a felől hogy én is megosszam a történeteim
Skyler Wilson:  roppant tehetséges!
- Nilla: mert olyan módon képes érzelmeket átadni, hogy az embernek borsózik a talpa :D
Raquel Yates: új felfedezettem, pontosan utána néz az infóknak, mielőtt akármit is leírna.
Rikki: mert jó a stílusa és olyan iszonyat kreatív amilyen én soha sem leszek :) (Köszönöm *.*)
Szimy: mert egy abszolút sablonos történetből, csodát alkotott (Masquerade) 
HannaVirág: Együtt blogolok vele, fantasztikus a csaj! :)
Bakai Edina: mert van története, jól kidolgozott szereplői és jó a stílusa is. És persze aki inspirált az írásra, a legjobb barátnőm.
- A jó témaválasztásukat és megfogó írásmódjukat becsülöm bennük. A kitartásukat és az egész felépített és jól rendszerezett tematikájukat. - Pretty Pointless Posts - A cup of my life - Szelencetitok - urban:eve
- FantasyGirl, Blood Redy és oké, tudom, ez így hülyén jön ki, de Barbara Rikki Cartland is, mert hihetetlenül élvezhetően írnak, ötletesek és odafigyelnek az olvasókra.

Szép kis lista gyűlt össze, bár hozzáteszem ezeket még nyáron küldtétek be. Azóta sok új blogger csatlakozott köreinkbe. Köszönöm szépen (még az őszinte) válaszokat (is)!

ui: A harmadik témakört (Ha választanod kéne egy blogot, amit meleg szívvel ajánlanál, melyik lenne az, és miért?) külön bejegyzésben hozom, mert ha még ehhez hozzácsapom, úgy nagyon hosszú lenne :D

Legyen szép napotok!
Puszi,
RikkiNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése