2016. március 13., vasárnap

A Nem vagyok sorozatgyilkos trilógia, avagy milyen egy sorozatgyilkosi ambíciókkal teli tinidzsér fejében lenni (1. rész)

Pár éve, amikor felfedeztem, hogy az Alexandra online felületén jóval olcsóbban lehet könyveket beszerezni, kaptam az alkalmon és lázas keresésbe kezdtem, hogy kibővítsem a már amúgy sem szűkös könyvtáramat. A főoldal elsőként dobta ki az „Előrendelhető könyvek” listáját, ahol rögtön megakadt a szemem Dan Wells Nem akarlak megölni c. könyvén. A cím azonnal felkeltette az érdeklődésemet, így utána olvastam, melynek során megtudtam, hogy ez a Nem vagyok sorozatgyilkos trilógia befejező kötete. Az interneten elég jó véleményeket olvastam erről a sorozatról, így hezitálás nélkül megrendeltem azonnal az egész trilógiát. Ezekről a könyvekről hoztam nektek egy kis összefoglalót.

Az első könyvnek azonnal neki is estem, amikor a kezembe került. Nem túl hosszú, kicsivel több, mint kétszáz oldal az egész, így úgy gondoltam, hogy egy nap alatt ki is fogom végezni. Nagyon nagy elvárásaim voltak vele kapcsolatban – talán emiatt kellett csalódnom.

A rövid cselekmény: Adott egy 15 éves kisvárosi srác, John Wayne Cleaver, aki terapeutához jár, mivel szociopata, megszállottja a sorozatgyilkosoknak, és hogy ne váljon hozzájuk hasonlóvá, egy komplett szabályrendszert épít fel magának. Nincs igazán sok barátja, szabadidejében legtöbbször híradót néz, illetve az édesanyjának segít a családi vállalkozásban – a halottasház vezetésében. Egy nap azonban egy sorozatgyilkos kezdi áldozatait szedni a városkában. John – kihasználva saját képességeit – elhatározza, hogy a gyilkos után ered, azonban ez nem olyan könnyű, mint kezdetben gondolta.

Azt hiszem nyilvánvaló, hogy nem egy tipikus young adult könyvvel állunk szemben. Legalább is én ezt hittem. Tipikusnak valóban nem tipikus, de azt nem mondhatjuk rá teljes meggyőződéssel, hogy nem is young adult. A vélemények között, amiket olvastam, szinte mindenki leírta, hogy ez nem is a tinidzsér korosztálynak szól, hanem akár felnőtteknek szóló könyvként is lehet rá tekinteni. Nos, én nem igazán így éreztem.

Mire is számítottam?

Egy mély, lélektani drámára, amelyben John harcot vív önmagával, de még inkább azt vártam, hogy rendkívül aprólékos betekintést nyerhetünk a személyiségébe, hogy miért is olyan, amilyen. A sorozatgyilkos ámokfutását szinte csak mellékszálként képzeltem el, mint John tetteit másodlagosan kiváltó okot.

Mit kaptam?

Hát… Nem pontosan tudom. Dan Wellsnek ez az első könyve, és én valahogy úgy éreztem, ő sem tudta pontosan, mit akar. A belső harc megvan, de a többi… Nem tudom, nekem hiányzott valami a lélektani oldalról. Számomra kissé felszínesen hatott, valahogy nem mindig éreztem igazán súlyát annak, hogy Johnnak át kell lépni a szabályait. DE hangsúlyozzuk ki: Ez tényleg nem egy felnőtt könyv. Egy felnőtteknek szóló könyvbe ez kevés, de egy young adult-ba szerintem pont elég. A másik, a sorozatgyilkosos sztori viszont teljesen egy másik irányba ment el, mint amire számítottam. Az első könyv fülszövegéből nem derül ki, csak a következő könyvekéből, de a gyilkos nem egy ember, hanem egy démon. Amikor ez kiderült… hát… kissé csalódott voltam. Nincs semmi bajom a természetfeletti szálakkal, HA jól vannak megírva és nem feleslegesek, de én ebben az esetben erőltetettnek éreztem. Mintha az író csak azért rakta volna bele, hogy legyen valami még szokatlanabb a könyvben. Számomra azonban pont emiatt nem lett az. Annyira szokatlan akar lenni, hogy végül majdnem teljesen visszasüllyed a tucatkönyvek közé.

Ennek ellenére nem mondom azt, hogy a könyv rossz lenne. Nincs rosszul megírva, az elején számomra kissé unalmas, de a vége felé egész jól beindul. Valószínűleg csak számomra okozott egy apróbb csalódást, nem akkorát, hogy megbánjam, hogy pénzt adtam ki érte. Aki nálam nyitottabb a misztikusabb témájú könyvekre – nem nehéz, ne aggódjatok – és egy könnyebb, de szórakoztató kikapcsolódásra vágyik, annak tudom ajánlani.


A trilógia második részéről, a Szörnyeteg úrról szóló ajánló hamarosan érkezik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése