2016. február 25., csütörtök

Véleményem a designról

A designról

Sziasztok :) Az egyik kedves olvasónk írta az előző cikk alá, hogy őt érdekelné a véleményem a blogspotos fejlécekről. Nos, már elég korán rájöttem, hogy nem értek én az ilyesmihez, körülbelül akkor, amikor először blogot nyitottam, ’14 nyarán. Megpróbáltam magamnak elkészíteni a fejlécet, mivel semelyik designos oldalról nem írtak vissza, és miután napokat töltöttem azzal, hogy összehozzak egy normális képet, hagytam a fenébe.
Úgy gondoltam, hogy nem csak a fejlécekről írok, hanem akkor már a designokról. Teljesen szubjektív leszek, előre szólok.
A kritikáink során sem elsődleges a kinézet. Nem adunk olyan felesleges tanácsokat, mint a modulok helyes elrendezése, sorrendje, a fejléc pedig engem személy szerint abszolút hidegen hagy. Persze megjegyzem ha nagyon szép, de ha csak néhány png-képből van összepakolva, akkor meg sem említem. Nem kezdem kioktatni, hogy mit hogyan merre. Még régebben szóváltásba keveredtem egy kritikushölggyel, akinek a kritikája 80%-át az tette ki, hogy javaslatokat tett a kinézet megváltoztatására, a történetre pedig annyit mondott, hogy jó, tetszett neki. Nem nekem szólt a kritika, de azért hozzászóltam a témához. A vitát azzal zárta le, hogy igenis fontos a kinézet, hiszen az kelti fel az olvasó figyelmét, utána nézi csak a tartalmat, akár a könyveknél. Biztos sokan egyetértenek vele, én nagyon nem. Ezek szerint, ha egy könyvnek csúnya a borítója, akkor az ember már nem is kíváncsi a történetre? Engem általában a címe szokott megfogni egy regénynek, utána nézem a fülszöveget. Felőlem a borítón lila kismacskák is futkározhatnak, neoncitromsárga bárányfelhőkön (szép lenne, mi?), ha meggyőzött a fülszöveg, nem érdekel a kinézet, mert sokkal fontosabb a belső.
Nekem egy blognál az olvashatóság a leglényegesebb. A betűket ne nagyítóval kelljen nézni, ne pompázzanak a szivárvány minden színében (láttam már olyat), plusz a hófehér felirat ne fullfekete háttérre legyen rakva. Megjegyezném még a kurzort. Nem tudom, hogy néhányan miért nincsenek megelégedve az alapkinézetével, de találkoztam már olyannal, ami egy ugráló kiscica volt, aztán olyannal ami csillagokat/hópelyheket szórt, vagy egy híres énekes fejét ábrázolta. A legésszerűbb egy Harry Potter fanfictionbe varázspálcát formázó kurzor, de engem még az is zavar. Csak csicsa, abszolút felesleges.
Manapság elterjedtek a kódos designok, az eltűnő-felbukkanó menü és még sorolhatnám. A leggyakoribb probléma, amit általában tapasztalok, hogy a blog kinézete nem tükrözi a rajta futó történetet. Belebotlottam már olyanba is, hogy egy romantikus sztorinak komor, horrorisztikus fejléce volt, vagy egy ijesztő írásnak rózsaszín háttere. Egy időben a falra másztam a fejléceken szereplő emberektől, hiszen tízből nyolcon Lucy Hale feje virított. Az izgő-mozgó gifekről nem is beszélve. Engem rettenetesen zavarnak, főleg ha a szövegbe vannak beillesztve.
Az általános véleményem a designról, hogy minél egyszerűbb legyen. A többi mind szemfényvesztés. A legfontosabb a tartalom, és nem az, hogy mennyire csillog a fejléc, vagy hogy mennyi modul van bezsúfolva az oldalsávba. Ezek már csak részletkérdések.
Szomorúnak tartom, hogy sokan többet foglalkoznak a kinézettel, mint mondjuk a helyesírással, vagy a karakterekkel. Az meg még szomorúbb, hogy a mai kritikás blogok többsége is. Mindegy, ez már más lapra tartozik :) Borzasztóan sajnálom, hogy nem lett hosszabb ez a kis véleménynyilvánítás. Nem hiszitek el, de így is napokig írtam :D Nem vagyok otthon az ilyesmiben, általában az írott szövegekkel szoktam foglalkozni. Azért várom a véleményeteket, ha van persze, és szeretném megköszönni az előző cikkemhez érkezett hozzászólásokat :) Hihetetlenek vagytok <3

Puszi! Remélhetőleg egy hét múlva újra jelentkezünk ;)

Kis érdekességnek megosztom veletek azt a fejlécet, amit én csináltam :D Nem ér nevetni xD


5 megjegyzés:

 1. Nekem nagyon tetszett az írásod és teljes mértékben igazat adok!
  Bár lehet csak azért,mert engem abszolút hidegen hagy-a lényeg,hogy olvasható legyen. Jómagam még egy fejlécet sem készítettem (mondjuk lehet nem ártana,de én még ezt is feleslegesnek tartom).
  Szívesen olvasnék még tőled vagy akár mástól is még ilyen véleménynyilvánítást! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, hogy írtál, és ne félj, lesznek még ilyenek :)
   Puszi :3

   Törlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Szia(sztok)! :)
  (Készüljetek fel, hosszú lesz :D)

  Én kb. 12 éves koromban kezdtem el blogolni a lapunk.hu-n (Istenem, de régen volt :D), akkor igazából még nem nagyon voltak "menők" a történetírós blogok, sőt eggyel sem találkoztam. De nagyon aktívan szerkesztgettem az állatos oldalamat, és próbáltam minél több cserét kötni. Szóval én inkább állatos lapok körében forogtam, és többnyire csak ilyeneket láttam. Aztán egyre több kritikás és designos oldal jött létre, futótűzként terjedve, míg végül 90%-ban már csak ilyen lapokból állt a "blogger világ". Akkor ment is rendesen a cirkusz, főleg amikor valaki csak úgy random elkezdett kritizálni egy oldalt a sajátján, holott erre nem kérte senki. :D Természetesen engem is elért a design-láz és már nem számított semmi, csak a design. Az volt jó lap, aminek szép volt a designja, más nem számított.. és ez akkor teljesen természetesnek tűnt.
  Már nem is tudom mi volt az oka, de 14 éves korom körül abbahagytam a blogolást, valószínűleg ráuntam. :D Igazán elszakadni sosem tudtam, de már szerkeszteni sem volt kedvem, szóval egy ideig nyomon követtem a kedvenc oldalaimat. Aztán megszerettem az olvasást, és az internetes blogok világát felváltották a könyvek, és ez a laza kapcsolat a blogokkal felbomlott egy időre. Aztán egy éve rám tört a kíváncsiság, hogy mi lehet most a lapokkal/blogokkal/oldalakkal, és facebookon beléptem egy ilyen csoportba. És komolyan megdöbbentem, mert a kritikás designos oldalakat felváltották a történetírós blogok. Ez nagyon érdekesnek tűnt, és újnak. Nem tudom ki mikortól blogol, de régen krediteket kértek a designokért (g-portálon alkalmazható dolog :D). Természetesen nem mindenki, de akik tényleg értettek a fejléckészítéshez azok igen. Ezért csodálatos volt látni, hogy ma már mindenki(?) ingyen és bérmentve készíti ezeket. Valamint a kinézet szerepe is leértékelődött, és előtérbe került a tartalom. Oké, időről-időre vita tárgya lesz, hogy most akkor mennyire is fontos a kinézet? 12 évesen azt gondoltam ez a legfontosabb, most, 18 évesen úgy vélem ez kullog a sor végén. Persze jobb ránézni egy szép külsejű oldalra, de nem a kinézet miatt fogok visszajárni. És ahogy a szerkesztő is írta, amíg olvasható a bejegyzés és nem esik át a jóízlés határán a design, addig nincs gond. Tehát senkinek sem kell szégyenkeznie a kinézete miatt, mert nem ez a fontos. Ugyanis egy széndarabot is lehet gyönyörű csomagolásba bújtatni, de akkor is csak szén marad. Ellentétben egy gyémánttal, ami minden körülmény között megőrzi az értékét.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia :)
   Köszönöm, hogy írtál! :3 A blogolásra hamar rá lehet unni, de az ember valahogy mindig visszajár :) Nem lehet csak úgy hátat fordítani neki. Nagyon szép gondolattal zártad a hozzászólásodat, igazán tetszett *.*

   Törlés