2016. január 1., péntek

Kritika - Rush

Sziasztok!
Boldog új évet kívánok az év első blogkritikájával!!!


http://rush-skylerwilson.blogspot.hu/Kinézet:
Azt hiszem ez az a pont amiről nem fogok tudni sokat írni, mert első pillantásra beleszerettem. Imádom! Szemet kápráztató! A külcsín abszolút megfogott, már csak a belsőnek kell.

Tartalom:
A történet hét tiniről szól, akik egy halálos játékba csöppennek. 
Bevallom, pár éve porosodik egy ilyen történet ötletem, csak abban nem tinik szerepeltek volna, hanem fiatalok és idősek egyaránt. Azt hiszem mégsem kezdem el megírni, ne hogy koppintásnak találják a blogod után. 

Prológus:
Már az elején a mély vízbe dobja az olvasóit Skyler. Amolyan in medias res módon belecsap a közepébe. A morbid feladat, miszerint fel kell darabolni egy hullát és kitenni belőle egy szót meg számokat, zseniális. Viszont felmerült bennem egy kérdés, hogy ha egy bizonyos decibelt kell elérnie a sikításnak, akkor azt akár ki is lehetne cselezni olyan módon, hogy megbeszélik egymásközt a játékosok, hogy úgy tesz, mintha fájna és ordítana ahogy csak tudna. Vagy mindenképpen látványosan is szenvedniük kell? Bár biztosan erre is gondoltál.

Első fejezet:
Míg a prológussal Skyler belevágott a levesbe, addig az első fejezettel felvázolta a szereplők múltját, akik a saját démonaikkal küzdöttek.
Anja a prosti, Lex a spicli, Riley a bokszolónő, és Phoenix a rab. Mind zűrös életet éltek, és ezt nem éppen habos babos módon olvashattam. Pontosan ez tetszett benne, hogy egyszerre merész, szúkimondó és nem éppen bájosan írta meg. Imádtam!

Fogalmazás/Helyesírás:
A helyesírással gondod nincs! Se szóismétlést, és elírást sem találtam, vagy szemet szúró hatalmas hibákat. A fogalmazásod is rendkívül tetszik. Nagyon színes, ugyanakkor meglehetősen tömör. Eddig azt hittem én vagyok az, aki rettentően túlír, de te messze túlszárnyaltál engem. Olvasóként egyszerre voltam elkápráztatva, és összezavarodva. Elkápráztatott a változatos szóhasználatod, és gördülékeny mondataid, viszont nagy gondba voltam, amikor egy összetett mondatod vagy négy-öt sort foglalt magában. Olvasás közben már el is felejtettem miről szólt a szöveg eleje, a végére már teljesen elveszítettem a fonalat. Ezeket simán szét tudod szedni, mivel nem minden részlet egyenrangú a mondat előtagjával. Így külön is megállja a helyét. Hogy Anett szavaival éljek, a kevesebb néha több. Nem kell a jelzőket túl halmozni, még ha én is azt szeretem. Ez az alapszabályokra nézve hibának számít. Mélységesen ellene vagyok, de egy szerkesztő biztosan frászt kapna tőle!

Szereplők:
Eddig a múltjukba kaptam betekintést, és ezek alapján úgy vélem, hogy az eddig megismert karakterek mindegyike erős, ha a küzdelemről van szó és az életben maradásról. Ettől lesz csak igazán érdekes a játék. Még nem szimpatizáltam senkivel, mert csak a történet során tudhatjuk meg igazán kikké és váltak. 

Összegzés:
Eddig nem volt alkalmam Skyler munkáit megismerni, és bánom is, hogy csak most sikerült bepillantást nyernem. Engem megvettél ezzel a történettel, és azt hiszem most először merném azt állítani, hogy könyv formájában is szívesen olvasnám az írásaidat. Szerintem egy nagyon ügyes és tehetséges blogger vagy, akit mihamarabb meg kell ismernie a blogszférának, ha eddig még nem tették meg. A túlírással meg vigyázni kell! Tudom, hogy ez a stílusod része, de keresd meg az aranyközéputat!
További sok sikert a blogodhoz! Ígéretesnek tűnik.
Az értékelésem egyértelműen egy hatalmas és pufi napköziseket megszégyenítő, kövér hasú ötös!

2 megjegyzés:

 1. Drága Rikki!

  Hű, nagyon szépen köszönöm a sok kedves szót! Kimondhatatlanul jól esik ez az elismerés, számomra mindig nagy szó, ha egy kritikaíró így vélekedik az írásaimról. Igen, igen teljes mértékben tisztában vagyok vele és egyetértek a túlírással kapcsolatos tanácsodra, sajnos mindig beleesem ebbe a hibába, pedig tényleg próbálok rá figyelni, - mint látod kevesebb sikerrel :D. Mikor anyukám először olvasott tőlem egy novellát, neki is pont ez volt a meglátása, hogy néha túl összetetettek a mondatok és a fogalmazásaimat is mindig ezek húzzák le.

  UI: Engem viszont kifejezetten érdekelne egy hasonló történet a te tolladból, egyáltalán nem tartanám "koppintásnak", hiszen valamilyen szinten minden történet egyedi. :))

  Köszönöm még egyszer!

  Ölelés,
  Skyler

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Skyler !
   Jól tudom milyen, amikor elragad a hév és csak ír meg ír az ember. Nem tudatosan pötyögünk, ezért nehezebb odafigyelni a már berögzült dolgokra. A lényeg, hogy te is tisztában vagy a hibáiddal, így csak oda kell figyelned rá :) (mondom én xD)
   Talán egyszer megírom a sztorit, de jelenleg annyi minden jár a fejemben :D Többek közt Anettal együtt is írnék egy próba történetet :D
   Még biztosan benézek hozzád:)
   puszi <3

   Törlés