2016. január 11., hétfő

Kritika- PrisonRettentően fel vagyok dobva, ugyanis sikerült ezt a blogot is elolvasnom, és közben nem téptem a hajam :D

Kinézet: Tetszik, csak kicsinek találom a fejlécet és a bejegyzések betűméretét. Ezen kívül semmi problémám nincs vele :) De nem is ez a lényeg.

Történet: Meg kell mondanom, a fülszöveg alapján nagy sóhajjal ültem neki az olvasásnak, mert nem gondoltam, hogy tud újat mutatni. Két főszereplő, egy vad, bandázós fiú és egy visszahúzódó, gazdag siket lány találkozása. Az első fejezet szintén nem fogott meg. Gabby, nagyon sok infóval elárasztottál, azt sem tudtam hova kapjak. Egész infóblokkokat raktál bele, ami rendesen fárasztott, és untatott. Nem ajánlott rögtön így nyitni, mert lelombozza az embert. Mindent bele akartál passzírozni egy fejezetbe, amit Frejáról tudni érdemes. Ráadásul hosszú sorokon keresztül ecsetelted, hogyan készülődik reggel, milyen színű ruhát vesz fel, hogyan mossa a haját. Már az első mondat sok volt, amit minimum kettőbe lehetne bontani, ahogy az azután következőt is. Egy mondatba csak egy cselekvést érdemes írni.
„Az órám retinaégető villogására azonnal felébredek, mégis álmosan nyúlok ki a jó meleg paplan alól, hogy lenyomhassam a gombot, amitől végre abbahagyja. Nyögve ejtem vissza a kezemet a hatalmas franciaágyra, majd a hátamra fordulok és álmosan pislogva nyúlok a telefonomért.” Az első két mondat. Nekem hosszúak, és túlbonyolítottak. Így is elég lenne: Az órám retinaégető villogására azonnal felébredek. Álmosan nyúlok ki a meleg paplan alól, hogy kinyomhassam. Nyögve ejtem vissza a kezem a franciaágyra, amikor végre elhallgat. A hátamra fordulok és álmosan pislogva nyúlok a telefonért.
A legnagyobb problémám a temérdek adattal volt, de ezt a második fejezetben ellensúlyoztad. Freja esetében is úgy kellett volna eljárnod, mint Marlonnál. Attól féltem, hogy a fiúnál is így kezdesz, de szerencsére nem, és mégis megfogott. A továbbiakban nem is tudok rá rosszat mondani. Nagyon élveztem Marlon szemszögét. Egy tökéletes fiú nézőpontot olvashattam, ami a bloggerek körében igen ritka, mert hajlamosak „ellányosítani” a fiú karaktereket. Legszívesebben ezt az írást mutogatnám, hogy igen, így kell normálisan megcsinálni. :) Meg van a stílusbeli különbség a két szereplő között, ami igen dicséretes, mivel egyedül írod. Teljesen át tudsz szellemülni Marlonná, ezáltal én is. Imádtam a figurát, a dumáját, a gondolatait, mindent. Tökéletesen átadtad, hogy mekkora veszélyben van a családja, hogyan aggódik a testvéreiért. Végre egy olyan író, aki tudja is, miről ír. A fiúval kapcsolatban nem találtam hibát. Roppant jó volt, ahogy tálaltad az alvilági dolgokat, azt a beszívott állapotot amibe került, közben ott van még Amira, akit már most bírok, pedig még nem is szerepelt nagyon. Bár nekem kicsit fura az a program, amiben részt vesznek, hogy egy idegen családhoz kerülnek, de elfogadom.
Az is tetszik, hogy Freja nem egy törékeny nádszál csaj, hanem igenis izmos. Kicsit féltem tőle, hogy hogyan fogod bemutatni a siketségét, és az elején nem is voltam vele kibékülve, mert nem hangsúlyoztad annyira ki, mint amennyire kéne, de a második fejezetre ez is letisztult. Meg kell mondanom, ezt is rettentő ügyesen oldottad meg :) Le a kalappal!
A történetbe nem nagyon tudok belekötni akármennyire is gondolkozok. (Sajnos :D)

Fogalmazás: Letisztult, szép. A végére eltűntek a hosszú mondataid is, és csak úgy faltam a sorokat. Ezért nem is okozott gondot elolvasni a hosszú fejezeteket, mert könnyen értelmezhetőnek találtam. Megjegyezném, hogy az első fejezetben a helyiség szóra a helységet használtad, ami mást jelent. Láttam, az egyik hozzászóló is írta, de most én is megemlítettem újra.
„mindig összerakva lévő” -> Inkább összekészített, mert ez így furcsa, nem jó.
A páros szerveket egyesszámban kell írni! Szeme, füle, karja, lába stb.
Ismétlés: „Nem pazarolok annyi energiát egyikükre sem. Nem érnek annyit.”
„A két svédről ez nem elmondható.” -> nem mondható el
„kihúzom a függönyt” -> inkább elhúzom

Helyesírás: Sok elírást találtam benne, de nem gyűjtöttem ki, továbbá az egybe-és különírással voltak gondok. Lehet, hogy csak figyelmetlenség.
Egybe -> gyerekcsoport, boxajtó, hálaima, dolgozószoba, autószerelő műhely
Külön -> mindig is, családi házhoz
„feszéjez” -> feszélyez

Szereplők: Már írtam róluk, de akkor most részletesebben. Zarát valamiért nem csípem. Olyan minden lében két kanál, lobbanékony, hiperaktív és görcsösen védelmezi a barátnőjét. Miért? Freja nem egy porcelánbaba. Freja aranyos, tündéri lány, akit az ember legszívesebben megölelgetne napjában tízszer, ám aki igazán szimpi az a fiú *.* Marlonon mindent bírok, kész :D Főleg a stílusát.
„– Alig tíz perce mondtam, hogy tilos a dohányzás az iskolában!
– Ezért vagyok az udvaron.” Hihetetlen jó arc :D


Összegzés: Kíváncsiságképpen megnéztem a másik blogodat is, az I Battle Your Life-ot, és hirtelen felindulásból a fülszöveg alapján fel is iratkoztam rá, ahogyan erre is ;) Nincs agyonmagyarázva, hihető, izgalmas. Engem megfogott :3 Az osztályzatom egy ötös, ami nálam igen ritka! Gratulálok, és olvaslak továbbra is ;) 

2 megjegyzés:

 1. Drága Anett!
  Nagyon köszönöm, hogy időt szántál a blogomra és megírtad a kritikát!
  Az első fejezetet én egy szóval jellemezném: katasztrófa. Pontosan emiatt fogom újra írni, amit időm lesz rá. A helyesírással pedig a legnagyobb gondom általában az, hogy mivel a laptopom felmondta a szolgálatot, és még nem vettem újat, telefonról írok mindent, így pedig hiába olvasom át az összes részt kétszer a publikálás előtt, akaratlanul is maradnak benne hibák. Amint lehetőségem lesz rá, ezeket is kijavítom, és köszönöm, hogy írtál néhány típuspéldát, mert így tudom, mire kell jobban odafigyelnem a továbbiakban!:)
  A fiú szemszögű írástól eleinte tartottam kicsit, de aztán kiderült, hogy számomra férfi szemszögből ezerszer könnyebb írni, mint nőiből! :'D Nagyon jól esik a dicséreted ezzel kapcsolatban!:)
  Örülök, hogy a kezdeti csalódottság ellenére azért végül megtetszett a Prison, illetve annak is, hogy az I Battle Your Life-ot is elkezdted olvasni. Remélem egyik sem okoz majd csalódást, illetve, hogy a jövőben az ezeket követő blogjaimon is találkozunk!♥
  Még egyszer köszönöm mind a kritikádat, mind a feliratkozást!:)

  Puszillak,
  Gabby

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én meg köszönöm, hogy válaszoltál :3 Amint időm engedi, belekezdek az I Battle-be ;) A helyesírás nem is annyira vészes, simán ki lehet javítani. Az már rosszabb, ha a fogalmazásban vannak gondok, vagy nem logikus, de ez nálad nem állt fenn :)
   Remélem, segíthettem :)
   Puszi :3

   Törlés