2015. december 11., péntek

Ötperces kritika- The Purple KillerMost egy rövid kritikával érkeztem. Vicky több, mint két hete kérte, és azért húzódott el ennyire a folyamat, mert vártam, hogy több fejezet is felkerüljön a blogra. Egy prológus és az első fejezet után elég nehéz véleményt alkotni, hiszen ilyenkor még nagyon az elején jár a történet. Úgy gondoltam azonban, hogy mégis megcsinálom, nehogy átnyúljon a következő évre. Ennél a blognál először jártam úgy el, hogy azonnal „magamhoz vettem”, lecsaptam rá, nem raktam a várakozóba, mert már a címmel megfogott. Mindenképpen magamnak akartam :)

Kinézet: Nagyon tetszik. Nem is tudok rá rosszat mondani. Ez az erőteljes lila, ami uralja az egészet bánthatná a szemem, mégsem teszi. Semmi problémát nem okozott az olvasáskor.

Történet: Egy fanfiction, de nem ismerem az alapot, így talán könnyebben tudok róla véleményt formálni. A fülszöveg megkapó, figyelemfelkeltő, olyan, amilyennek lennie kell.
Már az elejétől kezdve megfogott a sztori és a fogalmazás. Igaz, hogy még kicsit döcögős, de lehet rajta változtatni, gördülékennyé tenni.
A történet egy férfiről szól, aki kiskorában egy roppant szimpatikus kisfiú volt. Egy étteremben kezdődik, ahol a szüleit brutálisan meggyilkolják. Ezután amikor nagykorú lesz, kirakják az árvaházból, és kénytelen albérletet bérelnie. Egész életében a bosszún jár az agya, és amikor kideríti, hogy ki a gyilkos, meg is torolja.
Igazán nem csodálkozom amiért olyan sokan szeretik, olvassák a blogodat. Most már én is gyarapítom a tábort. Feljegyeztem a hibákat, amiket találtam benne.

Szóismétlések:
„A fiú flegmán lenéz a kisfiúra, majd gúnyosan megjegyzi: – Látom unod a banánt – néz le rá”
És ekkor Vincent lebukik a golyók közé, és...” -> Egyébként éssel nem kezdünk mondatot.
„Eddig volt egy lakótársam is, de ő nem volt annyira oda a sötét, komor helyhez, úgyhogy máshova menekült.” -> helyért.
egyedül nekem sokkal jobb, mint több emberrel a nyakamon. Egyedül egy élőlénnyel...” -> a nekem szó nem kell bele, mert felesleges.
és gyorsan felkaptam a házi kedvencemet, és a...”

Elírások:
„ijedség” -> ijedtség (a szótő az ijedt)
„de az saját szüleit” -> a
„szempáramat” -> szempáromat, de ehelyett inkább a szememet szót használnám.
Voltak olyan mondatok is, amik furán vannak megfogalmazva:
„a folyosó felé invitálja őket meglepetés tárgyaként” -> itt a „tárgyaként” nem illik oda. Helyette lehetne azt írni, hogy gyanánt.
„Ijedségnek semmi jelével az arcán” -> Nyugodt arccal. Jobban hangzik.
„egy nem kis vértócsa” -> inkább egy nagy vértócsa.
A következő mondatot azért jegyeztem fel, mert szerintem egyben is megállná a helyét: ...”és a kockáiddal játszanál. De...” -> a de elé én vesszőt raknék.
A páros szerveket egyesszámban kell írni, így szeme, füle, lába stb. A számokat pedig betűvel!
Észrevettem, hogy gyakran váltasz igeidőt. Egyszer jelenben van a történet, egyszer meg múltban, és azok nem visszaemlékezések.
Az első fejezetben nem tudom, hogy az étterem története mennyire fogja befolyásolni a továbbiakat, de ha semennyire, akkor az felesleges. Viszont ha fontos lesz később, akkor jó helyen van :) Ugyanennél a résznél hiányoltam a bekezdéseket. Egybefolyik a szöveg. Az új gondolatoknál, jeleneteknél nyomj egy entert, áttekinthetőbbé varázsolja.
Igazán tetszett, hogy a prológust úgy zártad, ahogy. Ezzel egy keretet adtál neki, nyomatékosítottad a gyilkos kinézetét, nevét. Még a fogalmazáson finomítanék a helyedben. Sok a „pedig” szó benne, ami megakasztja egy kicsit, ha messziről, külső szemmel olvasod. (Legalábbis szerintem emiatt van.)

Hatásosan nyitottál, ígéretesnek tűnik a történet, követni is fogom! :) Ennek ellenére egy négyesre osztályoznám, ami nálam jó, nem kell elkeseredni :) Gratulálok!

2 megjegyzés:

 1. Drága Anett!
  Köszönöm szépen a kritikádat! :3 Az elírásaimat mind kijavítottam, azt tudni kell, hogy mindkettőt este írtam, mert nekem ilyenkor vannak a legjobb ötleteim. A billentyűzetem pedig nem pont a legjobb, teljesen szétvertem a folyamatos gépeléssel.
  Nagyon örülök, hogy tetszett a blogom, nagyon igyekszem vele. Az első komolyabb blogomnál több és több ilyesmi hiba volt, sőt, azt agyonkritizálták, ezért megfogadtam, hogyha új blogba kezdek, akkor ezeket kiküszöbölöm. És úgy tűnik sikerült :)
  Most lett egy bétám, a második fejezetet már ő fogja ellenőrizni :)
  Még egyszer köszönöm, hogy szántál rám időt! :)

  Üdv, Vicky T.

  VálaszTörlés