2015. november 19., csütörtök

Vélemény- Vörös Szilánkok (slash)HDawn blogján két történet is megtalálható, abból én a hosszabbat olvastam el, de mire a végére értem, rájöttem, hogy talán a másikat kellett volna. Az Összeforrt Szilánkok és a Vörös Szilánkok ha jól értelmeztem nem kapcsolódik egymáshoz, a cím mégis félrevezető. Azt sejteti, mintha az egyik a másik folytatása lenne. A Vörös Szilánkok egy slash írás, két férfi szerelmi kapcsolatáról szól. Mielőtt akárki is máglyára vetne, bírom a meleg karaktereket, csak nálam is van egy határ. Mikor azért kell izgulnom, hogy az egyik fickó nehogy nyalókának nézze a másik péniszét, mert akkor kiszaladok a szobából... Ne ez már átlépi a határt :D Sokat gondolkoztam azon, hogyan is írjam meg ezt a véleményt úgy, hogy utána ne ugorjon rám mindenki. A következő a helyzet: lesz egy objektív és egy szubjektív része. Nem is nevezhető ez a bejegyzés kritikának (talán egy picit), inkább kifejtem a véleményem. De csak okosan.

Kinézet: Nem tudok rá mit mondani. Leginkább semmilyen. A fejléc semmitmondó, az oldalsáv minimalista, és csak véletlenül találtam meg a fejezeteket összegyűjtve. Viszont jól tükrözi az oldal témáját, a vörös erősíti a szenvedélyt.

Történet: Ez egy befejezett novella, így az elejétől a végéig nyomon lehet követni az eseményeket. A története igen csekély, mert az egésznek a 98%-át a szex teszi ki.
A főszereplőnk Elden éppen próbálja kiheverni az előző kapcsolatát, mikor a bárban összeismerkedik Rickyvel, akire azonnal rágerjed. Kiderül azonban, hogy Ricky még kiskorú, tizenhét éves, ami némi fennakadást okoz, de a végén túllendülnek ezen a dolgon. Elden kicsit depressziós, vagdossa magát, közben modellkedik is. A családja teljesen elfogadja őt.
Igazából most jöttem csak rá, hogy konkrét cselekménye nincs is a történetnek, csak tényeket tudok felsorakoztatni. Egyetlen esemény van benne, az is az utolsó fejezetben, ami igen sokkoló! A történést a szex teszi ki, ami nálam kevés.
Oké, akkor most jöjjön egy objektív vélemény: Számomra irrelevánsnak tűnt, hogy a két főszereplő mindentől képes felizgulni. Már csak attól is tűzbe jönnek, ha a másik ránéz, vagy felnyög, vagy megérinti, vagy eltüsszenti magát, vagy vizel egy kuka mögött. Persze az utolsó kettő egy gyenge poén akart lenni. De tényleg minden apró dologtól állnak mint a zászló.
Egyébként az érzelmek átadása jól sikerült, megvolt a naturalisztikusság is, amit értékelek. Egy kis feszültség, mikor kiderült hány éves is Ricky. Történés hiányában nem voltak logikai hibák.
Szubjektíven: Nem vagyok biztos benne, hogy ez ilyen formában való-e blogba. Kicsit a Szürke 50-re hajazott, és már annak sem kellett volna megszületnie. (Nem olvasatlanul mondok róla véleményt.) Nem vagyok apáca, és már bőven kinőttem, hogy tabu legyen a szextéma, de ez erős. Az írás kifejezőeszköz. Nem azt mondom, hogy ne írj ilyeneket, csak magadnak. Ebben a formában durva.
Nem illenek bele a csúnya szavak sem. Igaz, megköveteli, de zavart a „dugás”, „farkam” és az ilyenek. Igazából az egészet frusztráló volt olvasni. Egyszer kíváncsiságból rákerestem egy meleg pornóoldalra, amit két perc alatt ikszeltem ki. A szívem hasadt meg, ahogy két rohadt jó pasi egymást fogdossa és nem egy jó bigét :D Két férfi seggbeujjazása számomra gusztustalan. Én úgy vagyok vele, hogy a hátsó kijárat, az valóban kijárat! Ott semminek nem kéne bemennie.

Fogalmazás: Nagyon sok szóismétlést találtam benne, ezekre figyelj oda. „...ha nem szólok magamra, hogy nem kéne hülyét csinálnom magamból.” „Talán még tovább maradtam volna, ha ki tudtam volna kapcsolni a háttérzajt, a zenét és az emberek hangját. Az idegeimet tépkedte a lüktető, hangos dübörgés, a kiabálások, az, hogy utat kellett magamnak törni a tömegben az ajtóig. Gyorsan elviharzottam volna, ha valaki nem kiált utánam, majd érinti meg a karom. Úgy húztam el a kezem, mintha megégettek volna az idegen ujjai.” -> Rengeteg a volna szó, ez csak egy rövid idézet volt belőle. Az „elviharzottam” helyett pedig inkább az elviharoztam, bár én nem nagyon használom, mert így is hülyén hangzik. Az ismétlésektől eltekintve igazán jónak találom a fogalmazást, a leírásokat, tökéletesen át tudod adni a dolgokat.

Helyesírás: Nem volt vele különösebb probléma, csupán egy hibát fedeztem fel. Ha „y”-ra végződik a név, akkor a ragot közvetlenül kapcsoljuk, nincsen kötőjel -> Gerynek. Amúgy meg abszolút meg voltam vele elégedve :)

Szereplők: Nos, én úgy gondolom, hogy Elden (akinek mellesleg nagyon tetszik a neve :3) pusztán vágyának kielégítésére tartotta szegény Rickyt, aki viszont teljesen belezúgott. Ricky egy tipikus szerelmes kisfiú benyomását keltette, míg a főszereplőn érződött, hogy idősebb, komolyabb. Eldennél nem tetszett, hogy vagdossa magát. Persze, így vezeti le a feszültséget, adja ki magából a fájdalmát, de szerintem ez csak illúzió. Semmilyen megkönnyebbülést nem okozhat az, hogy még nagyobb fájdalomnak teszed ki magadnak. (Régebben kipróbáltam, mert kíváncsi voltam miért csinálja mindenki a suliból. Akkor még menőnek számított, lehettem olyan tíz éves, de az első húzás után le is álltam vele, pedig én eléggé depressziós kisgyerek voltam. Ezért nem nagyon tudom megérteni azokat, akik szintén ehhez folyamodnak. Nem hoz megkönnyebbülést, csak rosszabb lesz utána. Mondjuk ez is nézőpont kérdése.) Azért remélem, hogy a szomszéd lány esete után máskor kétszer, akár hússzor meggondolja, hogy újra pengét fogjon! Egyéb iránt Elden azért sem volt szimpatikus, mert mondvacsináltan drámázott. Szerelmes volt egy fickóba, aki viszont mást szeretett. Ezt a helyzetet egy tinilány hozzáállásával kezelte, pedig elvileg huszonhárom éves kábé. Karakteridegen volt ez a dolog.
A szomszéd lány viszont nagyon szimpatikus, aranyos :) Igazán sajnáltam a végén :(

Összegzés: Ha elvonatkoztatok a saját véleményemtől, akkor ez a novella majdnem kifogástalan. (Még a szóismétléseken dolgozni kell.) Viszont ha a témáját nézem... Nem is tudom, már elmondtam róla mindent. Szeretem a melegeket, mert aranyosak. (Nem elhanyagolható tény, hogy az egyik nagybátyám is az, volt is barátja, de nyilvánosan soha nem csináltak semmit. Imádtam mind a kettőt, sok időt töltöttem velük :3) Viszont nem nagyon akarok belegondolni, hogy mit hogyan csinálnak a négy fal között, olvasni róla meg pláne. Az értékelésem az ötből egy négyes, ennek ellenére, hiszen mégis jó volt. Sajnálom, hogy nem a másik sztorit olvastam, de ezek után erőm sincs belekezdeni abba. Igazán tehetséges vagy szerintem amúgy, csak nálam a téma nem jött be. Sok sikert a továbbiakban ;)


2 megjegyzés:

 1. Szia!
  Először is köszönöm a véleményt (miután elolvastam, világossá vált, hogy miért nem "kritika" van odaírva :) ) Nagyon gyorsan megszületett ez a kritika, nem is értem hogy tudtok rövid idő alatt olyan sok blogot végigolvasni, meg hosszú, mindenre alaposan kitérő véleményt megfogalmazni :)
  Csak a pontosítás végett, a két történet tényleg összefügg, ezért az a címük, ami. Az Összeforrt Szilánkokban felbukkan Elden és Kade is, kirajzolódik a kapcsolatuk, ezért ha úgy vesszük, a Vörös Szilánkok egy kiegészítése a másik történetnek. Ez így elég nyakatekerten hangzik, de aki meg akarja tudni, mi áll Elden cselekedetei mögött, olvassa el az Összeforrt Szilánkokat is ;)
  "Az írás kifejezőeszköz. Nem azt mondom, hogy ne írj ilyeneket, csak magadnak. Ebben a formában durva." - Ne haragudj, ezzel nem tudok mit kezdeni... Én bírom az ilyen történeteket, sok embert ismerek, aki szintén így van vele. Mindig azon vagyok, hogy a lehető legízlésesebben írjak meg egy-egy szex jelenetet, de azért nem akarok virágnyelven fogalmazni, hiszen a blogon sem véletlenül van kint a 18-as korhatár. Az mondjuk kicsit fájt, hogy a Szürke 50 árnyalatához hasonlítottad. :(
  Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a szóismétlésekre, igyekszem majd kerülni őket a jövőben. Azért később majd látogasd meg újra a blogomat, ígérem, lesz benne hetero szex is bőven :D

  Üdv,
  HDawn

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! :)
   Nagyon örülök, hogy kulturált hozzászólást kaptam tőled, mert már felkészültem a legrosszabbra :) Azért tudunk ilyen gyorsan dolgozni, mert én személy szerint egész nap ezt csinálom :D Többnyire. Ó, értem már! Csak azért, mert beleolvastam az Összeforrt Szilánkok elejébe és teljesen másnak tűnt a kettő, de akkor így érthető :) A szexjelenetek ízlésesen lettek megírva, csak jobban örültem volna a "hagyományos" felállásnak, de ez tényleg egyéni dolog. Igazad van a 18-as karikát illetően! Nem akartalak a Szürkével megbántani, csak arra hasonlított a felállás: kevés cselekmény, sok szex.
   Ha lesz valamikor időm, még visszanézek a blogodra ;)
   Puszi :)

   Törlés