2015. november 6., péntek

Kritika - TitiPhoto blog

http://titiphotoblog.blogspot.hu/Kinézet:
Egy egyszerű alapsablonnal nézhetek szembe, melyben a szürke szín a domináló. A fejlécen a jobb oldali kép nagyon tetszik, ahol a pasas egy kamerát tart a kezében, mert ezzel is sejteti miről is szólhat a blog. (Bár a legjobb az lenne ha egy saját képed lenne a fejléc) Viszont a többi részlet nem tetszik, főleg a bal sarokban lévő kép. Igazából ki sem bírom nézni mi az rajta, illetve a filmtekercs is felesleges, mert csak szemcsésnek tűnik tőle az egész. Szerintem elég lett volna a fényképezős kép folytatásának egy egyszínű háttér, és egy jobb betűtípussal feldobni azt a részt a címmel. A modulok szerintem teljesen jók, és a sorrendjükkel sincs gond. Egyetlen bajom van az összhatással, hogy nincs benne élet, hiányolom a színeket.


Tartalom:
Mivel ez egy fotós blog, így a kitett képeket fogom figyelembe venni. Emberedre találtál a személyemben, ugyanis jó magam is szeretek fotózni, ezért sokkal kritikusabban tudom értékelni. Azt a bemutatkozó szövegben olvastam, hogy egyelőre telefonnal csinálod a képeket, amíg a géped meg nem érkezik. Kíváncsi leszek azokra a képekre is, mert azt a mobil típust nem ismerem, amivel dolgozol, mégis a legtöbb gyártmánynak nincs olyan jó kamerája, ami visszaadná azt, amit a saját szemünkkel látunk. Értem ez alatt a színeket, hiszen velem is előfordult már nem egyszer, hogy egy gyönyörű napfelkeltéhez volt szerencsém, előkaptam az akkor aktuális mobilomat, megörökítettem, majd amint visszanéztem konstatáltam, hogy ez egyáltalán nem olyan szép, mint a valóságban. 
Írtál valamit a képeffektekről, amit nem igazán tudtam értelmezni, hogy mire is gondolsz. Ellene vagy mellett vagy? Az igazat megvallva nagyon sok fotós él ezzel a lehetőséggel, hogy át tudja úgy adni a képet, mint amilyen valójában volt. Persze van aki túlzásokba esik, vagy abban rejlik a művészete, hogy valami mást hoz ki a képeiből a színek manipulálásával. 

Egyetlen egy bajom volt a képeiddel, hogy mindegyik szürke tónusú, amitől nem éreztem azt, hogy ezt egy fotós csinálta volna, hanem mintha megkértem volna anyámat, hogy csináljon már egy képet. Erről nem is te tehetsz, hanem a mobilod nem túl jó hozzá, így elengedhetetlen a fotók javítása.
Bátorkodtam csinálni neked egy előtte-utána képeket, hogy lásd a különbséget.

Forrás: TitiPhoto

A bal oldali képen jól látható az a szürke tónus, amiről beszéltem. Hiányolom a színek intenzitását, ezért egy auto. képjavítást alkalmaztam, majd kiemeltem a kontrasztokat. Ettől sokkal élettel telibbé válik maga a kép, még sincs agyon effektelve. Tetszik a háttérben lévő madár alak, bár sajnálom, hogy jobb oldalon lemaradt a szárnyának a vége. Illetve, ez csak az én véleményem, a két modelledet pontosan a madár elé állítottam volna, vagy két oldalt a lábához, bár akkor meg kevésbé látszódna az arcuk.

Forrás: TitiPhoto


Ennek a képnek a hangulata nagyon megtetszett! Főleg, mert már ritkán látni töltőtollat, hát még hogy nem egy macskakaparás a mögötte lévő írás, és maga a kép készítési szöge is jó. Viszont, itt is a tónussal van a probléma, hiszen a lap nem tűnik fehérnek, pedig itt aztán mesés kontrasztot lehetne készíteni a fekete-fehér színekkel. Ezért szintén bátorkodtam megmutatni, hogy egy kis kép javítással sokkal jobban mutatna.


Forrás: TitiPhoto


Ez az egyik kedvencem, kitűnik az összes közül, mert ez így nagyon inspiráló, bár ha még megerősíted a háttérben lévő kéket, és a felragasztott cetliket is kifehéríted, még mutatósabb! Itt is csak egy auto. képjavítást és egy közepes erősségű kontrasztot használtam. Hát nem néz ki jobban?

Forrás: TitiPhoto

Ehhez a képedhez nem nyúltam, mert túlságosan műnek tűnt volna az egész. A beállítás tetszik, ahogy az is ahogyan a cicus pózol. Ezt nagyon jól megörökítetted, de a szürke tónuson kívül a fény viszony az ami nem a legmegfelelőbb. Nem tanácsos fénynek szemben képet készíteni, mert akkor sötét lesz az alany arca, mint itt a macskáé. Többek közt azért sem nyúltam a képhez, mert ugyan megtudtam volna csinálni, hogy világosabb legyen az arca, de akkor a teste beleolvadt volna a háttérbe és csak egy nagy fej nézett volna vissza rám. Az úgy rémisztő lett volna.


Összegzés:
Nem tudom mennyire régóta foglalkozol a fotózással, de első benyomásra azt gondoltam, hogy egy igen kezdővel van dolgom. Majd megnéztem az instagrammos képeidet is, amik sokkal de sokkal jobbak! Szóval a véleményem picit pozitív irányban változott. Csak példaként betennék párat, amiket jónak találtam:

Úgy hiszem ilyen, és ehhez hasonló képeket kéne kitegyél az oldaladra, mert ezek sokkal minőségibbek, mint színvilágilag, beállásilag és kompozíció terén. Nagyon kíváncsi leszek, milyen képek készülnek majd, ha rendes fényképezővel dolgozol. Az érzéked meg van hozzá csak még kiforratlan a tudásod, de idővel és sok elkattintgatott kép után rá fogsz érezni az ízére, és a saját stílusodra, amiben megtudod valósítani önmagadat.
Ha osztályoznom kéne a blogodat, akkor egy erős hármast adnék.

Remélem nem bántottak meg a szavaim, mert nem állt szándékomban!
További sok sikerült a képeidhez és a blogod vezetéséhez! :)

Rikki1 megjegyzés: