2015. november 5., csütörtök

Kritika - Sötét krónikák

Sziasztok!
Egy jó ideje inaktívak voltunk/vagyunk, mégis most kivételesen elvállaltam egy bizonytalan blogger kérésére a kritikáját, holott röstellem de már nagyon régóta húzom A hét szirom legendája c. blogot (az lesz a következő! Meg még inaktivitásunk ellenére is kaptunk további blogokat)
Tudom milyen érzés, amikor az ember nem biztos abban, hogy jó-e amit csinál, és az elfogult olvasók vagy ismerősök helyett valaki olyan véleményére számítunk, aki megmondja az igazat kertelés nélkül. Mi pont ilyenek vagyunk Anett barátnőmmel :)
Jöjjön hát a Sötét Krónikák!


http://sotet-kronikak.blogspot.hu/Kinézet:
A legnagyobb hangsúlyt a fejléc kapja, mert az adja meg a blog hangulatát, amiből a misztikusság, csipetnyi borzongás és homály árad. Igazából összességében nekem úgy tetszik, ahogy van, És pont ez az ami megfogott, mert szeretem a darkosabb témát, bár a vámpír sztorikért nem rajongok, a Twilight felbukkanása óta, viszont ahogy elolvastam az üdvözlő szöveget, azonnal kapálózva magamhoz vettelek a kritikáim közé, mert STIP-STOP én akartam neked írni! Szerintem pont az benne a jó az egész sablonban, hogy nincs túlcsicsázva, a modulokból is csak az van kint, amire szükség van. Külön örülök, hogy nincs szereplők menüfül, mert egy jó blogger az írása által is át kell tudni adnia azokat az információkat, ami a képzeletünkhöz kell. A menü pontjainak elnevezése teljesen lenyűgözött, mert olyan egyedi! Csupán annyi kivetésem lenne, hogy a fekete háttér, fehér betűkkel nagyon szemet bántó, bár én mobilról olvastam, ahol ez nem okozott gondot, de gépről egy idő után biztosan jojózott volna a szemem.

Tartalom:
Egy a múltban játszódó nemesi származású lány életét meséli el napló formájában. Már az elején megtudjuk, hogy vámpírrá vált, és több száz éve köztünk jár. Mégis a legelejétől szeretné elmesélni az ő történetét, hogy min ment keresztül, milyen az életszemlélete, mennyire más volt és független már az 1800-as években is. Tíz körömmel harcolt a női egyenjogúságért és a rabszolgatartás ellen. Nem akart egy alá rendelt kapcsolatba belesétálni, ezért minden alkalommal elhajtotta az összes férjjelöltet. Egyedül sokkal boldogabbnak érezte magát, mint cselédként alá rendelt pozícióba kerülni, otthon ülni, gyerekeket szülni és nevelni. Viszont a szerelem mégis a hatalmába kerítette, William személyében, akivel azonnal megtalálta a közös hangot, és kis váratva hozzá is ment feleségül. Ugyan a férfi egész végig egyszerre volt különös és rejtélyes, ugyanakkor sármos és tökéletes. Nos, számomra egyértelművé vált az apróbb célozgatások alkalmával, hogy Will egy vámpír. Szólj, ha tévedek!
Nagyon tetszett, ahogy a kastélyt lefestetted, hogy mennyire gyönyörű és egyszerre ijesztő, pont amilyen Will maga. Teljesen bele tudtam élni magam a történésekbe, és igazán korhűen adod át.
Valamiért kíváncsian vártam a nászéjszaka leírását, és kissé csalódottan olvastam, hogy nem valósult meg. Talán túlságosan is megkívánta a hölgyemény vérét? :D (erről rögtön a tvájnyál jutott eszembe)
Bízom benne, hogy azért majd előbb-utóbb bekövetkezik, mert igazán érdekelne, hogy jeleskednél egy erotikusabb jelenetnél.


Fogalmazás:
Már a bevezető bejegyzésnél öröm könnyek szöktek a szemembe, hiszen meseszép fogalmazás és rendkívüli elegancia társul minden mondatodban. A változatos és korhű nyelvjárás sokat segít, hogy beleélje magát az ember. Meg merem azt is kockáztatni, hogy könyv minőségű a munkád, amiből nagyon jól látszik, hogy régóta foglalkozol az írással, és úgy gondolom, hogy az átlag bloggereknél idősebb lehetsz, mert sokkal magasabb szinten műveled, mint a legtöbb 13-14 éves. 
Azért felfedeztem pár apróbb elenyésző hibát, amit ki is fejtek egy kicsit.
"Jelenleg 2015-öt írunk, és bár én pont úgy nézek ki, mint a rabszolgatartó időkben..."
Ezt azért másoltam be, mert a bevezetődben említetted, hogy a főszereplő többször plasztikáztatta magát, hogy ne legyen feltűnő az örök fiatalsága, mégis ez a mondat az ellenkezőjét említi. Ez logikai bakinak számít.
"Mindketten ünnepi gúnyában pompáztunk" 
Itt a gúnya szó az, ami szörnyen belerondított a szép és gördülékeny mondatok közé, amitől meg is torpantam az olvasás során. A sok múltszázadbeli megfogalmazás után, ez nagyon nem illik bele.
Ugyanakkor sok az elmesélés és rettentően kevés a párbeszéd, ami tulajdonképpen nem nagy hiba, mert elvégre ez egy napló, amit leginkább magának ír az ember, így mellőzném az első fejezet végére biggyesztett mondatot:
Ha érdekel, hogyan lettem vámpír, hogyan alakul Williammal a nászéjszaka, vagy egyáltalán a kapcsolatunk, tarts velem a továbbiakban is!
A bevezetőben úgyis kiszóltál az olvasok közé, hogy ha érdekli őket tartsanak veled, felesleges ismételni, mert csak kizökkenti az embert az olvasás során.
A második fejezetedben viszont már bátrabban bántál a párbeszédek használatával, de feltűnt, hogy több helyen idézőjelbe tetted, ahelyett hogy gondolat jelet használtál volna. Majd a bejegyzés vége felé, már gondolat jeleket alkalmaztál. Ezt célszerű lenne korrigálni, hogy egységes legyen mindenhol. 

Helyesírás:
Egyetlen hibát, elütést vagy elírást nem vettem észre. Jól használod a vesszőket, kötőjeleket. Szép munka! 

Szereplők:
Dorothé:
Nos a második fejezetben végre képet is kaptam kiről is szól a napló, mert csak ott nevesítetted meg. Egy francia származású nemesi család sarja, aki nagyon távol áll saját őseitől, ugyanis nem tudja egyszerűen megtanulni a nyelvüket. Az angolszász Williamból kifolyólag gondoltam, hogy angolul beszél a leányzó. Egy igen erős, magabiztos karakterként alkottad meg, ami nagyon tetszik és rendkívül szimpatikus, amiért nem fél megmutatni igazi személyiségét és harcol az elveiért.
William:
Tipikusan az a rejtélyes férfi szereplő, akiről mindent megszeretnénk tudni, ugyanakkor nagyon tetszik hogy mégsem tudhatok többet, csak szépen apránként. Igazából ő is szimpatikus, és gondolom ő változtatja át Dorothé-t, de azt se bánnám ha kiderül, hogy egy negatív karakterré válna a lány életében. 

Összegzés:
A helyedben bátran mutogatnám a blogomat azoknak akik szeretik a vámpíros és a régmúltban játszódó történeteket. Engem teljesen elvarázsolt, mert a stílus ahogyan ezt megvalósítod merően egyedi, és ettől olyan nagyszerű. Az hogy néhol túl nyersen írsz még egy pluszt is ad, ettől még inkább hajazz a darkosabb vonalra, ami nálam a sötét vonulatot jelenti. Nem nagyon tudok rosszat írni róla, pedig próbáltam belekötni, amibe csak lehetett! Annyit fűznék hozzá, hogy tartsd meg ezt a stílust és ne lendülj át a rózsaszín felhők fölé, mert ide nem való a sok nyál. Én bátran ajánlanám mindenkinek, aki tényleg valami igényeset keres a neten!
Az értékelésem egy hatalmas ötös :)
Remélem sikerült megerősítenem, hogy jó vagy benne és nem szabad nagyon kételkedni önmagadban. Bár pont én mondom :'D 
További sok sikert a blogodhoz!
Nyertél vele egy feliratkozót :)

2 megjegyzés:

 1. Szia!

  Nagyon hálás vagyok, hogy bár kevés az időd, mégis elvállaltad a blogom véleményezését. :)

  A designt próbáltam egyszerűre, hogy ne legyen csicsás, de attól még passzoljon a történet hangulatához. Most, hogy felhívtad a figyelmemet a betűszínére, magam is látom, hogy nem ártana inkább szürke árnyalatúvá tenni.
  El sem hiszed, hogy mennyire boldoggá tesz az, amit mondasz, hogy tetszik a fogalmazásom és maga az írás. Az pedig külön jól esett, hogy nem néznéd ki belőlem, hogy 13-14 éves vagyok. Pedig de. :D December 8.-án leszek 14 éves, jelenleg nyolcadik osztályos tanuló vagyok. :) Pont ezt akartam elérni a blog megalkotásával, hogy a korosztályunkról alkotott véleményt egy kicsit feljavítsam. (Egyébként nem, csak piszkosul imádok sztorikat pötyögni a neten...:D)

  A hibák, amiket kiemeltél így utólag tényleg elég kézenfekvőnek tűnnek, és csak a fejemet fogtam néhánynál, hogy hogy lehetek ilyen hülye. :D De nem baj, amint kilátok a tanulásból, korrigálom a hiányosságokat.
  Williamet illetőleg pedig jól gondoltad, valóban vámpír, viszont többet nem mondok el, főleg abban az esetben, ha érdekel a folytatás. :) Elég sok, elég váratlan titokra derül majd fény vele kapcsolatban, a kérdések pedig idővel megválaszolódnak.

  Hálás vagyok még egyszer, hogy ezt az értékelést összehoztad, ráadásul nagyon örülök az ötösnek is! *-* Jobban, mint amikor egy nehéz kémia témazáróra írják! :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia :)
   Kicsit leesett az állam, mert tényleg idősebbnek gondoltalak a fogalmazásodból kifolyólag. Kellemesen csalódtam ezáltal, mert sok bloghoz volt szerencsém, de az adott korosztályhoz viszonyítva egyik sem vol annyira kiemelkedő, mint a tied!
   Természetesen érdekel a folytatás :) fel is iratkoztam rá, így amint időd engedi, hajrá! :D várom azokat a titkokat!! ;)

   Törlés