2015. november 17., kedd

Kritika- Pokoli csillogásElőször is, rettentően sajnáljuk Cathy, hogy csak ilyen sokára került sorra a blogod, de voltak fennakadások, Rikki nem igazán ért rá, és csak múlt héten vettem át tőle az írásodat. Meg kell, hogy mondjam, eddig még nem olvastam ázsiai blogot, nem is nagyon terveztem, de a nevek miatt már megérte :D Nem is tudtam megjegyezni őket, kiejteni meg pláne :D

Kinézet: Először megemlíteném az üdvözlő szöveget. Azt írtad, hogy ha nem érkeznem hozzászólások a fejezetekhez, akkor feleslegesnek fogod érezni az írást, mert senki nem kíváncsi rá, így valószínűleg nem lesz befejezve. Erről a hozzáállásról meg van a véleményem, de most csak a lényegre fogok szorítkozni. Attól még, hogy nem írnak az olvasóid, igenis olvassák. Ne sértődj meg, de többet kell nyújtani az embereknek ahhoz, hogy úgy érezzék, igenis el kell mondanom a véleményem mert már nem bírom magamban tartani. Ha megfigyeled, a blogger ebből a szempontból haldoklik, mert mindenkinek ugyanaz a baja: nem reagálnak az írásaira. Amennyiben ez alapján akarod tovább vinni a blogod, akár törölheted is. Az érdektelenség rettentően elharapódzott mostanában.
Egyébiránt nem tudok mást mondani a designról, mert abszolút nem értek hozzá, ráadásul nem is tartom fontosnak. Biztosan mindenki sorokat szentelne neki, de én ezen most továbblépek.

Történet: Eddig öt, kellő hosszúságú fejezetet hoztál, amik eléggé tartalmasak. A főszereplőnk, Min Ah (lesnem kellett) bekerül egy ügynökséghez, ahol énekesekkel foglalkoznak. Nem a legfelkapottabb, de ugródeszkának tökéletes. Legalábbis a lány így gondolja. Kiszúrja őt az igazgató fia magának, Hyun Seok és egy közös albumot szeretne vele csinálni. Min elvállalja miután kikérte a legjobb barátnője véleményét erről. Hamar kiderül azonban, hogy az ügynökség az csak álca, és sokkal komolyabb dolgok folynak a háttérben. Mint szabályosan bebörtönözi Seok, a lány nem tud ellene mit tenni, mert a barátnőjével zsarolják. Itt tart eddig a történet.
Egyetlen nagy problémám van vele, mégpedig a kapkodás. Végig az volt az érzésem, mintha egy filmet akarnál leírni, a narrátor a lány, aki sok év távlatából mondja el a történetét nagy vonalakban. A jelenben nincs a sztoriban, csupán mesél a múltról. Ha eredetileg ez volt a szándékod, akkor nagyon jól hoztad a dolgot, de ha nem, akkor ez hiba. Hatalmasak az ugrások benne, az egyik percben még a barátnőjével beszél, aztán van egy sor kihagyás, és a következő már úgy folytatódik, hogy két hét eltelt. És az alatt az idő alatt? Nem mutatod be, csupán leírod, hogy mi volt, mit csináltak, ezáltal pedig idegenné teszed a sztorit, az olvasó így megfigyelő lehet csupán, nem hagyod, hogy beszippantsa az a világ, amit feltársz. Remélem érted, hogy mire gondolok. Nincs átvezetés.
Úgy éreztem, hogy nem építetted fel kellően a lány háttértörténetét, mert nem annyira fontos a sztori szempontjából, de a személyiségét illetően nagyon is. Az egész rendszert, miként került be az ügynökséghez, hogy néz ki a hely, kicsodák a körülötte lévő emberek, minden. Lényeges! Már azonnal kiderül a második fejezetben, hogy az ügynökség álca, de ez lehetne egy fordulópont a történetben. Az egyik „nabazdmeg” pillanatot kapásból lelőtted az elején. Még bele sem tudtam magam élni a sztoriba, máris kaptam egy ilyen információt, a felvezetés hiánya pedig azt eredményezte, hogy abszolút hidegen hagyott. Rögtön a mély vízbe dobod az olvasóidat. A karaktereket nincs időnk megismerni, pedig Seoknál legalább több kéne, nem csak annyi, hogy megőrülnek érte a csajok. Az apjáról, az igazgatóról is bővebben lehetett volna írni, hiszen ő szerintem egy fontos karakter lesz, mert összekapcsolódik Seokkal. Nem apránként, fokozatosan bontakoznak ki az események, hanem hirtelen, váratlanul a semmiből.
Magát a sztorit nem tartottam túlzottan érdekfeszítőnek, pont emiatt, mert nem volt meg benne a rejtély, ami igazán „ízletessé” varázsolta volna. Különösebben beleélni sem tudtam magam, mert rengeteg minden történt. Elmentek a szórakozóhelyre, kiderült a turpisság, aztán már a lány Seok szobájában találta magát, laptopjától és telefonjától megfosztva. Az még nem teljesen világos, hogy mire kellenek nekik az ügynökségi lányok, de ez nem is baj, hiszen az elején vagyunk a dolgoknak.
Ez az egyetlen problémám, maga a történetvezetés. Az ami igazából eladja, a hátteret is beleszámítva.

Fogalmazás: Egész jónak találtam, nem volt benne elírás, sok szóismétlés. Korrekt volt. Néha felcserélted a szavakat, így magyartalannak tűnt -> „Nem fogok olyan könnyű eset lenni nekik.” -> nem leszek
„ki sem nagyon mozdulhat” -> ki sem mozdulhat nagyon
„nem akartam kihívni a többiek haragját” –> kivívni
„nem-e tudunk ma találkozni” -> nem tudunk-e. Ez a hiba a negyedik fejezetben nagyon gyakran előfordult, de az „e” mindig az igéhez kapcsolódik!
„Hatalmas balul ütője lenne” -> ilyen nincs, mondjuk nagyon rosszul is elsülhet a dolog például. Szerintem te összekevertél két kifejezést. A „balul elsülhet” és a „hátulütő”.
Leírásaid nem nagyon voltak, inkább az érzelmekre fektetted a hangsúlyt. Összességében jó, fejleszthető :) Meg van az alap.

Helyesírás: Abszolút meg vagyok vele elégedve, csupán két dolgot említenék: a számokat betűvel írjuk, az évszámok kivételével. A másik: az együtt dolgozni külön van.

Szereplők: Nem nagyon tudok róluk nyilatkozni. Még ki kell fejlődniük. Seokban látok potenciát, Minben már kevésbé. A tipikus lány karakter, aki meg akar szökni, jogosan, de félti a barátnőjét, jogosan. Ki van borulva, enyhén lázad, de nem durván.
Jong Soo-n még gondolkozok. Ő tényleg titokzatos figura. Félti a lányt, de mégsem segít neki kimászni a szorult helyzetből, mert Seok barátja. Patt helyzet. Kicsit talán sajnálom is, de nem annyira. Neki is ki kell nőnie magát. A barátnők teljesen semlegesek a számomra, tucatkarakterek.


Összegzés: Nos, úgy gondolom, hogy a történet vezetésére kell ráfeküdnöd. Lassítani a tempón, összekötni a jeleneteket, ne legyenek benne hirtelen ugrások. Tehetnél bele visszaemlékezést is, hogyan került Min az ügynökséghez például. Hogy ismerkedett meg a két barátnőjével stb. Olvastam, hogy Seok szemszögéből is tervezel majd fejezetet, csak még nem akarsz sok lényeges dolgot lelőni. Ez bölcs döntés, de próbálj meg úgy írni, hogy a sorok között rejtsd el az információmorzsákat, így nem kell konkretizálni, csak finoman, sejtelmesen utalgatni. Ez az írás így egy erős hármas, az én meglátásom szerint. Ne az olvasói reakciók miatt írj, mert soha nem fogsz annyit kapni, hogy meg legyél vele elégedve. Sok sikert a továbbiakban! :)

2 megjegyzés:

 1. Szia!
  Először is köszönöm a kritikát, hogy időt szenteltél rá, és leírtál mindent őszintén! :)
  Hirtelen csak néztem a bevezetőről szóló résznél, aztán meglestem, és igen talán kicsit rosszul fogalmaztam, ugyanis nem gondoltam arra, hogy befejezem. Csupán olvasók visszajelzése nélkül iszonyat lassan haladok. És amit elmondtál itt azzal egyet is értek meg nem is. Sajnos sok olyan blogger kap nem is egy hozzászólást a fejezeteihez, akiknek a története rémsablonos, ráadásul tele van hibákkal... :/
  Nem is baj, ha nem részletezed a designt, sose fogom megérteni azokat a kritikaírókat, akik többet írnak a kinézetről, mint a történetről. :D

  És akkor ami a többit illeti, sajnos tudom hogy a legnagyobb hiányosságom a leírásokban van, és a lassú vezetésben. :/ Próbálok rá odafigyelni amennyire tudok és sokat olvasni, remélem idővel jobban fog menni.
  Ami pedig azt illeti, hogy már a második fejezetben lehullt a lepel, az direkt volt. :) Ugyanis nem akartam húzni a dolgokat, meg több fejezetet se lettem volna képes írni arról, hogy semmi különös nem történik. Ráadásul most persze még lehet nem gondolják az olvasók, de lesznek itt még meglepetések, amire ez az egész történet épülni fog. :)
  A karakterek is tudom, hogy még nincsenek rendesen kidolgozva, de fokozatosan akarok haladni velük. Min Ah múltjáról is fognak kiderülni még dolgok, na meg jelentős változása lesz majd a karakternek, amit remélem sikeresen át fogok tudni adni. Hyun Seokkal kapcsolatban pedig már elkezdtem az apró morzsák elejtését, igaz ez lehet nem feltűnő még, majd visszagondolva lesz az lehet. Jong Soo-ról is rengeteg minden lesz még, a két barátnője közül viszont jobban csak Hye Rinre akarok koncentrálni, Eun Sung sajnos nincs sokat benne, így nem éreztem nagy jelentőségét, hogy őt is jobban bemutassam az olvasóknak.
  A fogalmazás, igen megint csak tipikus hiba nálam, olyan tökéletesen rám jellemző beszédben is, és pont ezért nem tűnik fel nekem csak néha, mert én így szoktam használni. Az "-e"- vel kapcsolatos dologra pedig köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem, fel se tűnt.
  Még egyszer köszi! :)
  Üdv.: Cathy

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, az volt a baj, hogy még kevés fejezet van fent belőle, ezért nehéz is volt megírni a kritikát, mert még csak most bontják ki a szárnyaikat a szereplők, maga a történet, minden. Egyet értek veled, gyakran én is pislogok, hogy a rossz blogok milyen pozitív visszajelzéseket kapnak, pedig... Na, mindegy :D Köszönöm, hogy ilyen részletesen kifejtetted a dolgokat, és írtál :3 Jó lesz ez, csak lassíts ;)
   Puszi :)

   Törlés