2015. november 30., hétfő

Kritika - Nana Daeris


Kinézet:
Egy deviantartos kódolt design néz velem szembe, amit ismerek, mert nekem is meg van valahol a blogsablonos gyűjteményemben, bár nem használtam fel. Ha elfogadsz egy tanácsot a lengyel szöveget leszedetném, és helyére írnám a blogod címét. Próbálj megkérni valakit, aki kicsit jobban ért a kódoláshoz, hátha meg tudja ezt oldani neked.

Tartalom:
Versek, novellák és egy induló történet is megtalálható az oldalon. Mivel nem rég induló blog, így minden novelláról és versről írok értékelést. Kezdeném is az első poszttal:

A lövés eldördült
A novella röviden leírja azt az eseményt, amikor a főszereplő szembe nézett a pisztoly csövével, lepergett előtte az élete, majd a golyó által elhunyt. Tetszett benne, ahogy lelassítottad az időt, és visszagondolta a családjára, illetve nagyon jól érzékeltetted a körülményeket, és úgy az egésznek volt egy drámai hangulata. Egyedül egy picit az zavart, hogy néhol átmentél múltból jelenbe, ami tulajdonképpen érthető, mert az éppen aktuális gondolatait osztotta meg, viszont a múltidőben írt mondatok után kicsit furcsán hat. Én azt a kis részletet dőlttel írtam volna, mert az már önmagában érzékelteti, hogy egy gondolat következik. Legalábbis, én mindenkinek ezt szoktam ajánlani, és jó magam is így írom az ilyen részleteket.

Álarc
Egy rövidke kis vers, amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. Könnyen értelmezhető, ami a régmúltban íródott versekhez képest felüdülés. Emlékszem mennyire utáltam elemezni, főleg hogy én teljesen mást láttam a sorokba, mint amit a tanár kért számon. Bízom benne, hogy nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel.
A rímek nagyon jól passzolnak, ritmusossá teszi, és jól használva az azonos szótagszámot, még ütemes is. Majd azt az entert az első sor után vedd ki :)

Holnap is megölelhetlek?
Most talán nevetni fog mindenki, de én háromszor is úgy olvastam a címet, hogy Holnap is megölhetlek? Magamban meg azon gondolkodtam, hogy ez milyen betegül hangzik. Ismerem a videót, így még inkább nem értettem, hogy lett ez a címe, aztán jött a megvilágosodás. Olvasni tudni kéne :'D

Na de térjünk rá a novellára!
Egyszóval tudnám jellemezni, az pedig a: gyönyörű!

A szívem megremegett, miközben a szomorú sorokat olvastam, ahogy az emlékek törtek elő a szereplőkben az egyes helyeken. Meglepő módon egyáltalán nem zavart a jelen idő, holott eddig mindig is múltban olvastam a történeteket. Teljes mértékben bele tudja magát érezni az ember. Főleg ha már egy hosszútávú kapcsolata van, mint nekem. Akaratlanul, de elkalandozott az én gondolatom is azon, vajon én hogy élném meg az elválást? Biztosan nem lettem volna ennyire erős, és bölcs Faye.
Azt hiszem kijelenthetem, hogy a fent lévő írások közül ez az egyik kedvencem!

Őrangyal:
Ennek a versnek a mondani valója az, amiért annyira megfogott, hogy nem vagyunk egyedül, még ha úgyis érezzük. Talán van is benne valami. Nagyon tetszett, és még az sem zavart különösebben, ha néhol nem rímelt. Mivel nem vagyok költő, és csak minimálisan konyítok a versíráshoz, ezért csak ilyen rövidke kis véleményeket tudok hozzá fűzni. :)

Megtört lelkek:
A folytatásos történet prológusát, már korábban olvastam. Ami szintén tetszett, és meg is említettem, hogy valamiért múltként olvastam alapból a jelen idejű szöveget, amit az aktuális fáradtságnak tudható be. Viszont már abból az írásodból tudtam, hogy érdemes nagyobb figyelmet fordítani rád. Tetszik, hogy egy olyan cselekménnyel indítasz, ami nagy trauma lesz a fiú számára. A folytatásban remélem, hogy visszaemlékezésekkel utalsz majd a kapcsolatukra, hogy az olvasó is jobban azonosulni tudjon a veszteség érzésével. 

Fogalmazás:
Tiszta, gördülékeny és nagyon szép a fogalmazásod. Választékosan használod a szavakat, ezért nálad a szóismétlés elő sem fordult. Jól esett egy ilyen oldalon böngészni, felüdülés néha a szemet gyönyörködtető megfogalmazásokat látni. Használsz megfelelő mennyiségű leírást, nem túlzod el a párbeszédeket, a verseid úgy szint csodásak. Könnyen értelmezhető és mégis sokat mondó. Bátran merem állítani sokan tudnának tanulni tőled!

Helyesírás:
Talán nem meglepő, de egy hibát sem találtam benne. Tapasztaltnak tűnsz, tisztában vagy a helyesírási szabályokkal, a központozással. 

Összegzés:
Őszintén próbáltam belekötni mindenbe, amibe csak lehetne, de egyedül az első novelládban tanácsolom a dőlt betűs gondolatokat, viszont még az sem számít hibának. Engem teljesen elvarázsolt az írásod, leginkább a második novellád mély nyomokat hagyott bennem. Ritkán szoktam ilyen magasztosan dicsérni valakit, de úgy vélem sokkal több figyelmet érdemelnél! Mindig ez van a jó blogokkal, alig van feliratkozójuk, míg a kevésbé jó, agyon reklámozott csili-vili blogoknak száz számra akad. Ez bosszantó!
Az értékelésem egy hatalmas ötös!

Bátorkodom megkérdezni, hogy nem bánod-e, ha kiteszem az oldaladat az Ahová érdemes benézni modulba?

További sok sikert az oldaladhoz! 
Biztosan még találkozunk nálad ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése