2015. november 20., péntek

Kritika- LogolepsyAz utolsó (nem véglegesen, csak egy időre) kritikámat egy különleges blogról hoztam. Fruzsit nagyon irigylem, mert eredményeket tud felmutatni. A novellái több antológiában is megjelentek, így kicsit kisebbségi komplexusom van, amiért én írok róla kritikát :)

Kinézet: Abszolút tetszik, igényes, szép. Jó volt rajta böngészgetni. Nem nagyon tudok róla többet írni :)

Történetek: Számos novellát olvashattam a blogon, amikből kiválasztottam ötöt, csakhogy „kerek” legyen, plusz rátaláltam egy Teen wolf fanfictionre is a különlegességek között, amit nagyon élveztem, bár ez a párosítás nálam nem jött be soha, de kit érdekel? Teen wolf *.*
Mondhatom, hogy nekem kis gondot okozott az olvasásuk, annyira nagyon oda kellett figyelnem a novellák mondanivalójára, hogy rendesen elfáradtam közben szellemileg. Ez abszolút nem rossz, csak nehezen emészthető. Mindegyik tetszett, egytől egyig és az, hogy gyakran egyetlen hasonlatra építetted fel az egészet. A Meg egyébként is-ben a kisfiú veszekedő szüleit párhuzamba állítottad az ablakon túl tomboló viharral. Csodás megoldás, így mindegyik sort kettős tartalommal ruháztad fel. Talán ez volt a kedvencem azok közül, amiket olvastam :)
Az I believe in Sherlock Holmesban nem értem, hogy miért angol a cím, de jól hangzik! Mivel nem vagyok valami nagy rajongó, ezért ezt kevésbé tudtam értékelni, ennek ellenére az utolsó mondat ütős és megható volt :3 Ebben sok hibát fedeztem fel, főleg szóismétléseket. „... lapos talpú cipőt viselt. Fekete szövetkabátot viselt...” „... valóságos volt, és valóban beszélt hozzá, amikor ő akár mérföldekkel is odébb volt. Nincs még egy olyan ember, mint amilyen ő volt, és ezzel (...) tisztában voltak.”
A nevek ragozása sem volt jó, mert rendszerint oda is raktál kötőjelet, amihez nem kell -> Sherlockot, Moriartyt, Johnnak, Holmesban
 „a felé a ház felé” -> afelé (de ez nem biztos)
A Gyilkos fantáziát többször is át kellett olvasnom, az elvont filozofálgatás miatt, mégis élveztem. Oké, mindegyik tetszett, fantasztikusak voltak, ezt többször nem fogom leírni :D A vége meg fenomenális! Érdekes volt látni amúgy, hogy milyen józan ésszel és intelligenciával ruháztál fel egy sorozatgyilkost.
A A tükör két oldalán még mindig gondolkozok. Érzem, hogy el van benne rejtve a mélyebb tartalom, csak nem tudom megfogalmazni, hogy micsoda. Talán az ember jó-és rossz oldalára utal? Hm... Itt is találtam szóismétlést: „vércsíkok húzódtak egészen a szemétől, az ajkai felszakadtak, de a szemétől kaptam igazán sokkot. Vérben forgó szemeiben...”
Az Egy pohár bort nem nagyon értettem. Vagyis a végét. Pontosan mi is történt? A csávó a feleségnek akarta beadni az altatót, de összecserélte a poharakat, vagy szándékos volt a tette? Sajnáltam amúgy Sandrát :(

Fogalmazás: Kifejező, nagyon megkapó :) Ha az ismétlések nem lettek volna, akkor még azt is mondanám, hogy tökéletes, viszont nehéz az olvasása. Nem egy könnyed valami, hanem komoly agymunkát igényel, de ez nem is baj :) Gondolkozzon a buta parasztja, ha már az oldalra téved! :D

Helyesírás: Kifogástalan. Sehol egy elírás, hiba.

Szereplők: Észrevettem, hogy a novelláidban rendszerint szenved a főszereplő. Jogos, hiszen boldog emberről ki akarna olvasni? :D Egy „heppi” karakter nem kihívás az író számára. Nem probléma amúgy, csak megjegyeztem :)


Összegzés: Nem akarom már tovább dicsérni a blogot. Gratulálok az eredményeidhez, igazán megérdemelted! Csillagos ötöst kapsz tőlem :3 Tanáccsal nem tudok szolgálni, mert nem kell. Gratulálok! :)

5 megjegyzés:

 1. Szia!

  Nagyon szépen köszönöm, amiket írtál - tekintve, hogy nagyon adok mindkettőtök véleményére, ez számomra elképesztő dicséret, és egy nagyon nehéz, de nagyon jó napot sikerült így fenomenálisan zárnom, ezt pedig még jobban köszönöm neked :3

  Az a helyzet, hogy alapvetően nagyon hálálkodó típus vagyok, szóval még ezerszer elmondanám, hogy köszönömköszönömköszönöm, minden egyes sorodat, a rám fordított idődet és energiáidat.
  Azt kifejezetten köszönöm, hogy a dicséret mellett kiemelted a hibáimat is, mert erre volt szükségem; és bár az említett történetek már régebbiek voltak, néhány éve íródtak, jó tudni, hogy min kell javítanom, mert amint lesz időm, neki tudok ülni, és átjavítani őket. Ezt nem tudom neked elégszer meghálálni.

  Mint a blogon olvashattad is ott oldalt, valóban nem szeretem a heppiendet, a nyálasan boldog főszereplőket. A főszereplő egy kicsit is boldog, nincs történet - ezért lehet hogy pl a Szent Johanna Gimi főszereplője is az élete egy részével elégedett, ezért konkrétan semmi nincs benne. (Nem szapulás végett hoztam fel, csak példának, ha esetleg szereted, elnézést.)

  Szóval még egyszer (és valószínűleg nem utoljára) - ezerszer is köszönömköszönömköszönöm :3

  Puszi,
  Fruzsi

  Ui.: Egy cserét kérhetek a blogotokkal?:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem szeretem az SZJG-t, szóval nyugodtan írhatsz ilyet :D Szerintem sem történik benne semmi xD Tudom, hogy régi írások, az újakon már érződik, hogy az ismétlések eltűntek teljesen :) Nagyon megtisztelő, hogy adsz a véleményünkre :3 Én sem szeretem amúgy a boldog karaktereket :P Hű, a csere... persze, mehet, majd a drága barátnőm megoldja, mert ugye nincs ilyen modulunk, de téged berakunk ;)
   Köszönöm, hogy írtál, és ilyen hosszan! <3

   Törlés
  2. Oh... Észre sem vettem, hogy nincs ilyen modulotok :"D Mindenesetre akkor én kiraklak titeket, azt nem mondom, hogy engem tegyetek ki, értem csináljatok egyet, majd ha esetleg egyszer úgy alakul, hogy készítetek ilyet:)

   Törlés
  3. Már kész is van :3 Drágám megoldotta ;) Ő a zseni :)

   Törlés
  4. Jaj de aranyosak vagytok :3

   Törlés