2015. november 24., kedd

Kritika - Félresikerült bosszú

http://felresikerultbosszu.blogspot.hu/Kinézet:
Nem szeretnék erről olyan sokat írni, mivel számomra nem a legfontosabb a kinézet, meg amúgy is a történetre szeretek fókuszálni. A design nagyon szép, összhangban van az egész színvilág. Olvasható a szöveg (bár javasolnám a sorkizárt igazítást), a fejléc csodás, szóval úgy tökéletes ahogy van, még ha teljesen nem is a te érdemed a sablon. Biztosan elidőzik rajta az olvasó szeme, amikor megnyitja, és ez már fél siker!

Történet:
Egy maffiás kategóriával állok szembe, ami bevallom nagyon idegen a számomra, ugyanis nem az én világom. Ami nem azt jelenti, hogy mindenáron le akarom húzni a kritikát, ugyanúgy állok hozzá, ahogy bármelyik másik bloghoz. A bevezetőből hamar kiderül, hogy az ukrán maffia áll a középpontban, ami számomra újdonság, mert eddig csak 1D maffiás fanfiction jött velem szemben, vagy más egyéb maffiás ff. Az, hogy bosszút akar állni a főszereplő, kezdetben kicsit sablonosnak tűnhet, hisz rengeteg történet épül a bosszúra, szóval mindenképpen próbálj meg valami csavart belevinni, bár a címből ítélve már ki is találtad mitől lesz más a te sztorid.

Az első részben a főszereplőt éppen próbálják kikelteni az ágyból, mert késésben vannak. Bevallom először szemöldök vonogatva olvastam a káromkodásokat. Nem túlzottan szeretem a történetekben, azzal számomra megöli az író a hangulatot, ugyanakkor mégis sokkal reálisabb így, főleg mert férfiakról beszélünk. Bár mivel hangoztatva lett, hogy ők sokkal kifinomultabbak, mint az amerikaiak, szerintem ehhez kéne picit tartani magukat. Maximum Iván karakteréből kifolyólag tudnám elképzelni még. 
Maxim és maffia csapata megbeszélik, hogyan is verik át az amcsikat a picit módosított szerződésükkel. Meglepő módon, könnyen sikerül vérontás nélkül aláíratni a papírokat.
Mivel elég rövidke rész, és ráadásul az első fejezet, így magáról a történetről sokat nem fogok tudni nyilatkozni. Ahogy említettem, szerintem jó, hogy ukránokról szól, és ha úgy van, ezáltal egy kis kultúrát is beletudsz csempészni a történetbe, ahol jobban megismerhetünk egy másik nemzet életét, szokását. Mondjuk fogalmam sincs, hogy ténylegesen mennyire család centrikus egy ukrán maffia, az inkább szerintem az olaszokra jellemző, a temperamentumukból kifolyólag. Az ilyen apróságoknak jól néz majd utána :)


Fogalmazás:
Kezdeném azzal, hogy csapongsz az időben. Elkezded a mondatot múltban, majd áttérsz jelenbe, és a végén megint múltidőt használsz. Néhol jelenidőben írsz egy mondatot, a következő már múlt. Ez így nem jó! Fixáld le magadban, hogy melyiket választod, mert ez így egy kicsit zavaró, és nem túl kellemes miközben olvassa az ember. Ha megfogadsz egy tanácsot, célszerű lenne a múltat használnod, és Maxim aktuális gondolatait az adott szituációkban dőlt betűvel, jelenben írni. Így könnyen kivédheted ezt a csapongást.

A másik, hogy túl sok a párbeszéd. Sokan nem szeretnek vagy éppenséggel nem tudnak jó leírásokat írni, ezért hanyagolják is. Viszont azért egy minimális mennyiség elengedhetetlen, hogy ne csak egy merő beszélgetésről szóljon a fejezeted. Hiányoltam a környezet leírását, ahol éppen vannak, ahogy a karakterekét is. Mivel vannak róluk képek, sokkal könnyebb dolgod van, hogy nem kell erőlködve kitalálnod, hogyan is nézzenek ki. Ajánlom olvasd el Anett egyik segítő cikkét a leírásokról.

Vigyázz a szóismétlésekre! 
Ez is nagy szépség gyilkos egy szövegben. Néha nekünk, amikor írjuk fel sem tűnik, de akik olvassák azoknak igen. Manapság nagy divat bétát kérni erre a szerepre. Viszont szerintem az is megteszi, ha egy barátnődet megkéred, hogy fussa át neked, és világítson rá a hibákra és elírásokra. Vagy megkérsz valakit, hogy bétázzon neked :D 


Hát, valljuk be sosem a kedvességéről volt kedves, de ő azt hitte, hogy mivel jól néz ki, mindent elérhet kedvesség nélkül.
Hát, valljuk be sosem a kedvességéről volt híres, de ő azt hitte, hogy mivel jól nézett ki, mindent elérhetett nélküle.

Nekem több kell, de az amerikaiak nem tudnak több mindent tenni az én már gondosan csiszolt arany tálcámra.
Nekem ennyi nem elég, de az amerikaiak nem tudnak többet nyújtani az én már gondosan csiszolt arany tálcámra.

- Ahj, ne legyél dramatikus – egyébként sose vagyok, inkább ő az, de inkább nem vitázok vele, Dmitrij-hez még reggel van
- Ahj, ne legyél dramatikus – egyébként sose vagyok, inkább ő az, de nem vitázok vele, Dmitrij-hez még reggel van.


Ez a mondat, egy kicsit furán hangzott: 

Akik Ukránban a legsikeresebb maffiák között a második helyen büszkélkedhet. -> Ukrajnában, maffia (egyesszámban használjuk csak)Helyesírás:
Nem láttam eget verő problémát a helyesírásoddal, ami manapság nagyon jó hír :) 
Pár kijavítandó példát hoztam csak fel:


- Szállj le! SZÁLLJ LE (vessző) HA AZT MONDOM!

avval -> azzal

tapasztalatlanak -> tapasztalatlanok

Szerintem felesleges a nevekhez csatolt kötőjel, mivel magyarul is így ejtjük ki, ahogy írják. Általában az angolszász vagy egyéb más külföldi neveknél célszerű kitenni, ahol a rag a kiejtet hanghoz hasonul.

Maxim-nak -> Maximnak
Dimitrij-hez -> Dimitrijhez


Szereplők:
Annyira nem lehetett még megismerni a szereplőket, de ebből a rövid kis részből leszűrtem a főbb jellemvonásokat.
Maxim egy magabiztos pasinak tűnik, aki mindent elér, amit csak szeretne, Ivan a vehemensebb fél, akihez szerintem jól illik a káromkodás, míg Dimitrij a csapat esze. 
Érdekes karaktereknek tűnnek eddig.

Összegzés:
Ügyesen írsz, de még van mit javítanod rajta. Remélem a tanácsaimat hasznosnak találod, és nem sértőnek, mert építő jellegű kritikának szántam, Mivel ez nem egy fanfiction blog, így csak biztatni tudlak, hogy csak így tovább. És figyelj, hogy ne ess a sablonok karmaiba! :) 
Az értékelésem egy hármas!
További jó blogolást!


2 megjegyzés:

 1. Drága Rikki!
  Nagyon köszönöm, hogy ennyit bajlódtál a kritikámmal, és magam is meglepődtem, hogy milyen sokatmondó egyes kritikákkal ellentétben!
  Örülök, hogy végül kértem tőled, mert észre sem vettem volna, hogy milyen sok hibám van. :D Majd próbálom megfogadni a - mellesleg nagyon jó - tanácsaidat! :)
  Még annyit szeretnék mondani, hogy félig magyar vagyok, félig pedig ukrán, szóval volt esélyem megtapasztalni, hogy milyen is egy ukrán család, és milyenek az emberek.
  Szerintem Ukrajnában minden családban nagyon erős a bizalom, és az összefogás. A későbbiekben, ez jobban fog látszódni a történetben! :)
  Bevallom, ott minden a családról és a bizniszről szól, és igazából minden ötödik ukrán család benne van valami üzletben... :D
  u.i.: sajnálom, ha sok volt a szóismétlés a megjegyzésemben!
  xx, Peyton

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia :)
   Örülök, hogy tudtam segíteni :)
   Nos, az ukrán származásodat ily módon bele tudod akkor csempészni :) ez csak az előnyödre válik!
   További sok sikert a továbbiakban!
   puszi, Rikki

   Törlés