2015. november 20., péntek

Kritika- Bérgyilkossal összezárva

Rettentően megörültem a következő blognak, mert egy ideje már szemeztem vele a csoportokban Jensen Ackles miatt :3 Tessék, most meg is kaptam :) (Most már azt is tudom, hogy te jelöltél be face-en, nem valami sorozatgyilkos álnéven :D) Rögtön neki is ültem, elolvastam, hiszen csupán két fejezetes (plusz prológus) és belevágtam a kritikába.

Kinézet: Nem valami nyerő :/ A jobb oldal tök üres, minden be van zsúfolva balra. A fejlécnél nem is érdekel, hogy nincsenek jól kivágva az alakok, de a világos alja belefolyik a bejegyzések elejébe. A fejezetek modulnál csak a prológus van fent, azt majd pótold. Ami a bejegyzéseket illeti nagyon nehéz volt olvasni! Kicsik a betűk és elveszik a háttérben. A szereplőgárda viszont nagyon tetszik :3 Aniston, mint River? Tökéletes választás, ahogy Joshnál is! Robint ne is említsük :P Szóval a design még alakításra szorul, főleg az olvashatóság miatt!

Történet: A fülszöveg nagyon megfogott! Hatásos, és nem árulsz el túl sokat. Annak ellenére, hogy csupán két fejezet van fent, igen izgalmas, zajlanak az események, de nem „fejkapkodósan”.
Kezdem a prológussal, ami kicsit zavar. Főszereplőnk, Leilah elszökik otthonról, mert a szülei abnormálisan viselkednek, újra tiniknek képzelik magukat. Teljesen át tudtam érezni a helyzetét, mert most hasonlón megyek át én is anyámmal, csak ő nem iszik :D Kint áll a szakadó esőben, mikor egy fekete autó megáll mellette, és kiszól belőle egy ismeretlen férfi. Felajánlja neki, hogy befogadja, cserébe a lánynak azt kell csinálnia amit ő mond. Ebbe Leilah bele is egyezik. Na, álljunk meg egy szóra! Ilyen nincsen! Ki az a hülye, aki ebbe belemegy? A csajnak logikusan jó messzire el kellett volna menekülnie! Igazából ez az egyetlen problémám az írással. Irreális a kezdés. Ezt úgy is meg lehetett volna oldani, hogy más körülmények között találkoznak, a csávó ad neki pénzt, cserébe el kell végeznie egy munkát. Aztán szép fokozatosan bevezetni a dolgokat. Először mondjuk csak össze kell vernie valakit, vagy megkötözni, aztán a fickó megtanítja lőni stb, mindezt pénzért. A lány meg van szorulva mondjuk, mert közben elmenekül a szüleitől és egy romos épületben húzza meg magát, ennie kell, ilyesmi. Nem egyből felnyalábolni az utcáról. Hiteltelenné teszi az egészet.
A következőkben látjuk, hogyan gyilkol, megtudjuk kiknek dolgozik, a tízeknek. -> Nagyon jó név! Máris érdekel, hogy miért tízek :) Majd egy másik bérgyilkossal, Robinnal együtt be kell épülniük. A részletekről még nem tudunk semmit, de az biztos, hogy baromi jó lesz, hiszen a két fiatal ki nem állhatja egymást. Eddig itt tart a történet. Felvetődik bennem egy kérdés: A rendőrség hajlandó együttműködni a bérgyilkosokkal? Hiszen két külön álláspontot képviselnek. Az egyik védi, a másik pedig öli az embereket. Remélem ezt majd bővebben is kifejted, mivel feliratkoztam, érdekel a történet :3
Tetszett, bár nem mondanám egyedinek az alapot, de ügyesen építettél rá. Van egy kis hiányérzetem, mert nem nagyon találtam benne leírásokat. Hogy néz ki a ház amiben élnek? Milyen a kocsija a lánynak? Milyen környéken laknak? Ezek teszik még emberközelibbé az írást. A gyilkosságot nagyon jól tálaltad.

Fogalmazás: Először azt jegyezném meg, hogy váltogattad az igeidőket. Egyszer múltban, aztán jelenben írtál. Maradj meg egynél, mondjuk a jelennél, mert az volt többségben. Továbbá észrevettem, hogy Mr. Price-nál a fószer először tegezte, majd magázta Leilaht.
Találtam olyan kifejezéseket, amiket nem jól használtál.
„végbehajtottam” -> végrehajtottam (1. fejezet)
„Talán ennek mondható be az...” -> tudható (1. fejezet)
„Egy olyan pozícióba helyezem testét, amelyből az következik le, hogy Mr. Price-ot álmában érte a halál.” -> Úgy helyezem a testét, mintha Mr. Price-ot álmában érte volna a halál. (2. fejezet)
 „tekintetével pedig lyukat szúr apjában” -> tekintetével átdöfi apját
Amúgy jó a fogalmazás, kicsit nagyobb odafigyeléssel még jobb lesz. Érzek benned tehetséget, csak fejleszd és ne hagyd el magad.

Helyesírás: Abszolút nem találtam benne hibát, csupán egy figyelmetlenséget. Leilah először keltegeti Robint, aztán felmegy Josh irodájába, ahol azt írtad, hogy Robin ült az íróasztal mögött :D De gyors a gyerek, az igen. Ezt majd javítsd :)

Szereplők: Az elején jár még a történet, így nem tudok róluk nyilatkozni sajnos. Ki kell bontakozniuk, de remélem, hogy Leilah tökös marad végig! Imádom a harcias női karaktereket, akik ennek ellenére nőiesek is. Ne legyen hisztis, könyörgöm! Nem illik hozzá. Robinnál nem aggódom, hozni fogod a megszokott bunkó csávó stílust, ami nagyon bejön nálam :P

Összegzés: Nagyon tetszett, sok lehetőséget látok benne, csak maradj reális valamilyen szinten. Követni fogom a sztori alakulását :3 Nálam eddig ez egy erős hármas. Inkább hármas fölé :) Nagyon bízok benned ;) Gratulálok! Sok sikert :)

2 megjegyzés:

 1. Hú, végre egy jó, hosszú, terjedelmes és sokat segitő kritika!
  Elsőnek is köszönöm, hogy ilyen gyorsan meg is irtad, hiszen van, hogy hetekig kell várni egy ennél sokkal rövidebb kritikára.
  Szeretek mindenre reagálni, remélem nem olyan nagy baj :D
  Hú, hát a design mostanában szeret önállósulni, vagy nem tudom... O_O Beállitom, hogy bézs-pink(?) *a háttér eredeti szine* legyen a szöveg háttere, és másnapra ugyanolyan feketévé változik, de amikor a sablonra kapcsolok, akkor normális. Örök rejtély marad ez számomra...
  Szerencsére ez a probléma nemsokára meg fog oldódni, ugyanis egyik kedves barátnőm elvállalta, hogy újrakésziti a kinézetet.
  Eredetileg úgy volt, hogy jelen időben fogalmazok, mert megtetszett néhány könyvben ez a fogalmazásmód. Az eleje még jól is ment... mármint akkor, amikor elsőnek nekiültem. Igaz, akkor csak néhány sort irtam, de akkor is. Aztán napokkal később ismét belekezdtem az irásba, de elfelejtettem, hogy milyen időt is használtam, mert mindeddig csak múlt időben fogalmaztam. S amikorra kész lett a prológus, az egész össze lett zavarva. Alig tudtam korrigálni a hibákat :D
  A prológusról leirt véleményedre térve azt kell elmondanom, hogy oka lesz annak, hogy beszállt abba a kocsiba. Csak egyenlőre még azt nem tudni :)

  Még egyszer nagyon szépen köszönöm a véleményed, s igyekszek minden egyes hibát kijavitani, amiből.. eh... akad bőven :D
  u.i. igazából félreismertél, igenis pszichopata vagyok :D Amúgy, eredetileg a Jensen-es profilod miatt jelöltelek be, gondolván, fanok tartsanak össze, meg minden :D
  Köszönöm szépen, ismét, nagyon sokat segitettél ^^

  VálaszTörlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés