2015. november 5., csütörtök

Kritika- 24Rikki pozitív kritikája után, ami jogos volt (:3), most újra visszatértem, én a szőrös szívű boszorkány :D Azért ilyen sem volt még hogy egy nap alatt négy kritika is felkerült a blogra! :O Nézzük a 24 című írást ;)

Kinézet: Először is meg kell jegyeznem Nina, hogy az egered nagyon cuksimuksi :D Kis aranyos rózsaszín pillangós, vagy nem is tudom milyen. A fejléc tetszik, főleg az a Forma 1-es kocsi a háttérben :P Az oldalsávban könnyű eligazodni, tájékozódni, nincs telezsúfolva felesleges modulokkal. Ami a designban zavar, az a rózsaszín szín. A történet egy vagány kiscsajról szól, ezért abszolút nem illik bele, ahogy a tündibündi egér sem. Ezen felül nekem tetszik :)

Történet: A fejezeteid normál hosszúságúak. Az a meglátásom, hogy a rövidke prológust nem kellett volna külön oldalra raknod, elfér a fejezeteknél is, ráadásul nem is tartom lényegesnek ebben az esetben. Simán az első fejezet elejére berakhattad volna és kész. A címet nagyon jónak találom, tetszik! Azt viszont nem nagyon értem, hogy a fejezetből miért lett fecni. Valószínűleg ez a következőkben kiderül.
Először nem tetszett a blog. Szokásomtól eltérően előbb a fülszöveget olvastam el, és már ott elment a kedvem az egésztől. Már megint egy gimis blog, ahol a főszereplő új suliba megy. Nálam még az sem tudta felhúzni, hogy ez az iskola gépészeti. Csekély lelkesedéssel ugrottam neki az első fejezetnek, ami halálra untatott. Szinte csak vontatott leírásból állt az egész, sok tőmondattal.
Ekkor kimentem az ajtóba, rágyújtottam, és hirtelen megvilágosodtam :D Rájöttem, hogy ez a történet igenis érdekes, csak nem szabad komolyan vennem. Mert nem egy nagy kaliberű írás, nem is annak tűnni, csupán elszórakoztatja az olvasót. Nem akar többnek látszani, mint ami valójában. Ebben a szellemben kezdtem neki a második fejezetnek (fecninek), és nagyon tetszett :D Komolyan mondom, imádom a stílusodat Nina :) Még a kis közbeszúrások, hogy „Kösz szépen” meg ilyenek is annyira passzolnak bele! Szerelmes lettem a párbeszédekbe, elszórakoztattak, jókat nevettem rajtuk :D Nem is kérdés, hogy a tanár, Ádám a legszimpatikusabb, bár egy kicsit gyanús nekem. Mindig Niki közelében akar lenni :D Az egész blog halál laza, nem spilázod túl a dolgokat.
Eddig még semmi érdembeli dolog nem történt, leírtad három nap, a gólyatábor eseményeit, de a hangulat magával ragadott. Én is épp olyan örömmel csatlakoztam a fiúkhoz, mint Niki a főszereplőnk. A sztori egy délutáni kikapcsolódásra abszolút megfelel, nyomtatva viszont nem állná meg a helyét, de ez nem is baj! Felüdülés volt olvasni, a maga műfajában nagyon jó. Bejött ez a laza stílus, a csuklóból rávágott frappáns válaszok, egyszerűen érződik rajta, hogy nem görcsölsz rá. Élvezed az írását, szereted a karaktereidet, és ez bizony hihetetlenül fontos. Emiatt én is imádtam őket :3 Most jöhetnék azokkal, hogy itt meg ott voltak hibák, de a végén már nem érdekelt. Aki egy kicsit is ismer tudja, hogy nálam a humor mindenek felett áll. Ilyenkor hajlamos vagyok megfeledkezni a hibákról, az esetleges elütéseket meg észre sem veszem :D (Persze azért összeírtam néhányat, ne félj :P)
Például kiemelnék egy apróságot. Sok olyan szereplőt megemlítesz, akit előtte sem és utána sem hozol szóba. Ki az a Brigi? Meg Flórián, Dani? Az osztálytársak hirtelen vágtatnak be a képbe, nulla felvezetéssel. Az osztályfőnökről is hiányoltam egy kis bevezetést.
Amint már mondtam, a prológus és az első fejezet nem jó. Unalmas, vontatott, semmilyen. Az olvasót azonnal bedobod a mély vízbe. Viszont a második fecnitől (nagyon tetszik ez a szó :D) már szép gördülékeny, kevesebb benne a mesélés, több a párbeszéd, aminek én felettébb örültem. Ha így folytatod, boldog leszel te is és az olvasóid is ;) Egyáltalán ne görcsölj rá, csak így tovább!

Fogalmazás: Itt jön a kényes rész. Az elején sok volt a tőmondatod, sok szóismétlést is felfedeztem, egy alkalommal pedig még a szórendet is felcserélted -> „nem szabad lett volna” (3. fejezet). Nem lett volna szabad, helyesen.
„a teremben csak ruhák vannak ilyen bábukon” -> Milyeneken?
ilyen szeletelt sonka” -> Milyen sonka?
Ezt a mondatot azonban nem tudtam értelmezni: „a fiaimat kiküldték, hogy nézzék a szobrot, mikor pislant.” -> Mi?
Szóismétlés: „nem késtünk egy kicsit sem... a hivatalból hamar eljöttünk, nem volt érdekes egy kicsit sem.”
„Ne menj el műkörmösnek!, Ezt most miért kérdezi?” -> Ez nem kérdés volt.
„leadtuk a tanár úrnak, aki zsebét nagyon húzza...” -> akinek a zsebét!
„az eszközét felteszi a padok asztalrészére” -> Mit? Nem tudtam értelmezni.
A stílusod nagyon jó. Vicces, könnyed, amilyennek lennie kell.

Helyesírás: Vesszőügyben nem tudok nyilatkozni, mert nem figyeltem rájuk. Elírást egyáltalán nem találtam, vagy csak elsiklottam felette. A párbeszédeket helyesen írod, és a számokat is betűvel hála istennek. A páros szervek egyesszámban.
„pósta láda” -> postaláda
„ a többedik nem is nagyon tudnak játszani” -> többiek.

Szereplők: Kezdeném Nikivel, akit abszolút bírok, vagány csaj, ez kell ide :D Ádám minden megjegyzésére van válasza, jó fej a srácokkal, olyan mintha egy lenne közülük. Nem is csodálom, hogy hamar befogadták. Az a típus akivel szívesen megismerkednék, és nagyokat hülyülnénk :D
Ádám, engem egyvalakire emlékeztet. Nem tudom nézed-e, vagy ismered-e a Teen wolf sorozatot. Abban a lacross-csapat edzőjére. Ugyanúgy imádom mind a kettőt :3 Egyszerűen van egyénisége, szavajárása („Pöcsösök”), ilyen egy igazi karakter! Nincs túlkomplikálva, mégis ismerjük, és ha megszólal még akkor is tudja az olvasó hogy ő az, mikor még le sem írod, annyira jellegzetes a dumája.
Az osztálytársak egytől egyig dilisek :D Őket igazából nem lehet ilyen élesen elkülöníteni egymástól, de lehet hogy nem is kell, hiszen ők az osztály, így gyűjtőnévvel :D

Összegzés: Az elején rengeteg a szövegelés, de a végére ezzel már nem volt gondom. Mindent elmondtam amit akartam, úgy érzem. Megfogott a stílusod, minden. Nyertél egy feliratkozót is ;) Csak nehogy aztán szerelmi sokszögbe bonyolódjon ez a Niki lány, hiszen a huszonhárom fiú közül aztán válogathat :D Nem is tudom hányast adjak rá. Szívem szerint ötöst érne, de messze nem volt tökéletes, lehet, hogy túl szubjektíven látom most már a dolgokat. Legyen egy négyes alá :) Az elég szép ;) Várom a folytatást!


2 megjegyzés:

 1. Kedves Anett!

  Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen gyorsan tudtad hozni a kritikát, nagyon feldobódtam, mikor elolvastam. :)
  Mikor elkezdted véleményezni a fejezeteket, akkor bevallom, egy kicsit elszomorodtam, rádöbbentem arra, hogy lehet, nem kellene ezt erőltetni, hagyni kellene, el kell fogadnom, hogy bármit kitalálok, az nem tetszik az embereknek. Hatalmas megkönnyebbülés volt, mikor leírtad, igazán tetszik a történet.
  Én alapból egy nagyon laza lány vagyok, gyorsan találok választ a szívatásokra. :D
  Ádám az már csak ilyen és ilyen is marad, a legjobb, the best. :D Imádom a beszólásait. Igen, sokan észrevették, hogy -furcsán viselkedik. Ez mind azért van, mivel 4 év után én vagyok az első A-s lány és köztudott, hogy neki az A a kedvence. Meg hát ha nem jön lány jövőre, akkor egyedül lesz e az egész gépész részlegen lány. :D
  A hibákat próbálom mihamarabb javítani, próbálom hozni a további részeket a lehető legrövidebb időn belül.

  Köszönöm szépen, hogy megírtad és örülök, ha tetszett. :D A fiúkat pedig szépen lassan egyenként belecsempészem a történetbe. :)

  | Nina

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szokásom a negatív véleménnyel kezdeni :D Igazán tetszett a sztori, és valahogy gondoltam, hogy te is ilyen típus vagy, ezért megy neked ilyen jól, csuklóból a párbeszéd :D Érződik rajta, hogy nem erőlködsz, nem akarsz görcsösen vicces lenni, ettől lesz igazán jó ;)

   Törlés