2015. október 14., szerda

Kritika - The house of fear

http://thehouseoffear.blogspot.hu/
Kinézet:
Már első ránézésre magával ragadja az embert a kék és narancs kombinációja, és nem mellesleg egy igen szép kódolt design tárul elénk. Nincs túl sok modul ablak, de azért majd a fejezeteknek jó lenne egy menü pont. Illetve egyedül az zavar, hogy számomra túl kicsik a betűk. Picit lehetne növelni a betűméretet, mert egy idő után nekem összemosódtak, ahogy olvastam. Nem nagyon tudok mit kritizálni, talán kiemelném még a fejlécet, ami szerintem így tökéletes ahogy van. Hangulat teremtő, jól megszerkesztett.


Tartalom:
Eddig két rész és egy előhang van kint. Külön tetszik, hogy nem prológust tettél fel. 
Az előhang kellően rövid és tömör. Pár sorban leírtad a hideg utcákat, ahol egy kóbor papír várja, hogy a ráírt üzenet gazdára találjon. Azt hiszem ilyen egy tökéletes kezdés. Jó érzéssel töltött el, ahogy a sorokat olvastam, mert rendkívül szépen fogalmaztál!

Első rész:
Alison buliba indul elegáns ruhájában, természetesen egyedül. Most azonnal egy horror film első két perce jelenik meg a fejemben, ahol már a néző tudja, hogy nagyon rosszat sejtet, ha egy szép lány társaság nélkül mászkál a városban. Ne kérdezd miért, rögtön ez jutott az eszembe. Talán már túl sok horrort láttam.

Hoppá egy kis logikai baki:

A kék ég még este tíz órakor is világos, alig látszik néhány csillag. Az utcai lámpák fénye méginkább fokozza a hatást ezen az októberi éjszakán.

Nos, október van, de akkor az ég miért világos este tízkor? Ne vedd szőrszálhasogatásnak, de elég nagy ellentmondásban van a két mondat. 
Igaz, hogy Chicagoban játszódik a történet, de ott is hét órakor már besötétedik és felkapcsolódnak az utcai lámpák. 
(És csak, hogy ne legyek hiteltelen, utána néztem az ottani napfelkeltének és napnyugtának! Ezt csak azért írom, mert akadt olyan, aki megvádolt azzal. hogy nem nézek utána a dolgoknak és úgy osztom az észt. Szóval ez nem ellened szól!)
Ha arra akartál volna célozni, hogy a város fényeitől az ég is világosabbnak tűnik az éjszakában, akkor tanácsosabb lett volna így leírni.

Szóval Alison megjátszva, hogy nem tévedt el, bóklászik a koszos utcákon, mire végre megtalálja a keresett helyet. Bejutni nem tudott, de egy raszta hajú, szakállas pasas bentről ajtót nyitott neki. Ajaj, ez nagyon gyanús! Még egy indok, hogy nem mennék el egyedül egy ilyen helyre. 
Amint kiderült, hogy szerepel a listán, welcome drink-ként a kezébe nyomnak valami koktélt, aminek a receptje amúgy titkos. (Bizonyára a Gina miatt...) Az sem nyugtatta meg a lelkemet, hogy tele volt fura taggal a klub, és ez a főhősnőnek is feltűnt. Ahogy a filmeknél szoktam, itt is kommentáltam magamban, hogy Miért mentél be? vagy Miért nem jöttél ki azonnal? MIÉRT? 
Persze ha így történne minden, akkor hamar vége is lenne a történetnek mielőtt igazán el is kezdődhetett volna.

Szemszögváltás, egy bizonyos Mr.Tökéletes és szexi Matt személyében, aki szintén abban a bizonyos klubban tűnik fel, ahol már ki is nézte magának Alisont. 
A párbeszédek itt valamiért nincsenek külön sorban. Nyilván a bemásolás során rendetlenkedett a blogger, sajnos szokása.
Matt próbálja felcsípni a lányt, amolyan tipikus én tisztában vagyok vele, hogy jó csávó vagyok stílussal, ami a lánynál nem jön be, és ez még jobban arra hergeli a nőcsábász barátunkat, hogy megszerezze magának.
Aztán Alison egyik fele vonzódni kezdett hozzá, a másik pedig erősen ellenállt, hiszen van barátja. Jaj, itt már kezdtem aggódni, hiszen semmi jót nem jelent, ha már egy apró porcika szimpatizál egy ilyen alakkal. A csajszi idegesen koktélokat rendel, amit azonnal le is húz, majd Matt felvilágosítja a rossz sejtéseimről, miszerint drogot tesznek bele a koktélba. Őszintén fogalmam sincs, hogy milyen gyorsan hatnak a party drogok, de Alison olyan váratlanul fordult ki magából és borult Mr.Nőcsábász karjaiba, hogy félbe kellett hagynom egy pillanatra az olvasását, mert felbosszantott. 
Megtartottam volna Alison kemény karakterét, nem mutatva meg akárkinek az alkohol és drogok által okozta gyengeségét, vagy legalábbis nem ilyen hamar.


- Basszus! A szüleim rohadtul ki lesznek akadva. Jobb, ha haza se megyek - kezd sírni Alison, és Matt karjaiba borul.Betoppan egy szőke bombázó, akire Matt azonnal szemet vett és magára is hagyja a lányt, aki inkább kikászálódik a mosdóba, hogy könnyítsen egyet a gyomrán. Majd azon gondolkodik, hogy nem kellett volna olyan keménynek lennie Matt-tel. 
Talán mégis megtetszett neki Matt rosszfiús humora. Vagy csak szégyelli magát, mivel így elutasított egy jó pasit. Ez a lány még soha életében nem tett ilyet. Ha hajtanak rá, akkor azt el is fogadja. Valamivel ki kellene engesztelni magát - gondolja, majd egy körülbelül vele egykorú, sötétbarna hajú srác felé indul.

De..de van barátja! Ha gáznak tartja a megcsalást attól még flörtöl minden jóképű pasival? Ezt nem értem teljesen, mert a történet alatt nem feltételeztem volna róla, hogy ő ilyen.

Amíg Alison kissé tudat módosult állapotban cseverészik egy Ryan nevű sráccal, addig egy Paul nevezetű éppen az ablakon igyekszik kimászni a mosdóból. 
Az ajtón nem engedik ki? :D

Második rész:
Paul nem tud kimászni az ablakon és inkább kijön a férfi mosdóból és a cseverésző Alison és Ryan páros mellé telepszik. A párocska élvezi egymás társaságát, és a lány már álmodozva gondolja tovább az életét a sráccal. Most akkor mi van a pasijával? Nem jut eszébe, vagy csak egy elírás lett volna az első részben? 
Cat és Matt beszélgetésébe is betekintést láthatunk, majd kitör a buli helyen a káosz, mert egy embert agyon vertek, és már pisztolyok kerültek elő a levegőbe. Az öt fiatal, név szerint Cat, Matt, Ryan, Alison és Paul kimenekültek a klubból, majd egy elhagyatott házban bújnak el, ahonnan nem tudnak kijutni. 
Ez a fejezet már jobban tetszett a váratlan akció miatt, és igen hamar rátértünk a történet lényegére, hogy bekerülnek abba a bizonyos házba, amire a cím is utalhat.
Fogalmazás:

Szépen, gördülékenyen fogalmazol. Rettentően jó volt olvasni a soraidat. Választékos a szóhasználatod, és látszódik, hogy nagy a szókincsed is, ami külön öröm a számomra. Pár dolgot viszont kiemeltem neked:


Sehol senki, mindenki otthon melegedik ahelyett, hogy kint vacogna az őszi éjjelen, az utcán.

Ez a mondatod úgy hangzik számomra, mintha azt akarnád éreztetni, hogy akkora baj lenne, hogy nem kint vacognak az emberek. Erről rögtön az jutott az eszembe, hogy tikkasztó meleg nyár van, mindenki otthon gubbaszt a négy fal között ahelyett, hogy kint lennének a gyönyörű időben
Remélem érted a különbséget a két mondat között. Jobban hangzana, ha így írtad volna:
Sehol senki, mindenki otthon melegedik, mint hogy kint vacogna az őszi éjjelen, az utcán.

Szóismétlés!


Erre az alkalomra legelegánsabb ruháját vette fel, egy testhezálló, fekete ruhát, néhol strasszkövekkel díszítve.

Erre az alkalomra legelegánsabb ruháját vette fel, egy fekete testhezállót, néhol strasszkövekkel díszítve.


Eleve egy elhagyatott környék, ez a szegénynegyed. Alison már megszokta a kertvárosi negyedet, egész életében ott élt
Eleve egy elhagyatott környék, ez a szegénynegyed. Alison már megszokta a kertvárosi területet, egész életében ott élt.

Tetszett, hogy összetett mondatokat használsz, és valahogy az egészről süt, hogy nem most kezdtél el te sem blogolni.


Helyesírás:

Nem találtam hibát, és a vesszők is jó helyen lettek leütve. Szerintem még elírással sem találkoztam. Láttam, hogy van bétád, így bizonyára ő is jó munkát végez.


Szereplők:

Alison:
A szép, magabiztos, céltudatos és makacs lány, aki képes egyedül elmenni egy kétes környéken lévő bulihelyre. Ez számomra elképzelhetetlen, de le a kalappal a bátorsága előtt. Az elején nagyon szimpatikusnak tartottam, de valahogy bántotta a szememet a pasizós részeg mivolta. Ezért most semleges a részemről.

Matt:
Ahogy a kritikában írtam, ő Mr. Nőcsábász, aki tipikus gazdag rossz fiú, és egy cseppet sem bántja a tudat, hogy megcsalja a barátnőjét. Az ilyen pasik természetesen igen vonzóak, főleg ha még jó szövegük is van, de közben taszító is számomra. Oké ez az első benyomásom, nyilván a történet haladtával jobban megismerhetem a szereplőket, jobban kiteljesednek, de az eddig elhangzott infók és jelenetek mellett őt sem zártam a szívembe.

Ryan:
Egy kedves, ugyan csak jóképű fiú, akivel a klubban megismerkedik Alison. Az, hogy vele jobban el tudott beszélgetni a lány, számomra sokkal szimpatikusabbá vált, mint a nyomuló Matt. Én a kedves, kisfiús fiúkat szerettem mindig is a könyvekben :D

Cat:
Szőke bombázóként robbant be a klubba, akire Matt azonnal rá is repült. Műnő kinézete miatt, és kissé butácskának beállított személyiségéből kifolyólag ő is semleges. Ám bár meglepett, hogy csak tizenhat éves, ugyanis idősebbeknek gondoltam volna, illetve a többi szereplőt is.

Paul:
A pufi srác, aki nem tudott kiszökni a mosdó ablakából, viszont  a második részben sikeresen kijutott a többi négy fiatallal. Nem sokat tudni még róla, így elsőre olyan kis szerencsétlennek tűnik.


Összegzés:
Valamiért arra számítottam a történet olvasása során, hogy Alison találkozni fog a barátaival a klubban, aztán rájöttem, hogy nem. Ő képes volt tök egyedül elmenni egy ismeretlen helyre. Ez nagyon para, én tuti otthon maradtam volna a helyében, ha tudom hogy egy ismerősöm sem lesz ott. Főleg mikor meglátom milyen tagok mászkálnak odabent. Te jó ég! Na mindegy ez csak az én személyes véleményem, Ettől függetlenül jól felépített a történet. Volt benne jó sok leírás, így mindent el tudtam képzelni, illetve nem estél abba a hibába sem, hogy túl sok párbeszéddel halmoznád el a fejezeteidet. Az összhang megfelelt, egyedül ez a barát-barátnő dolog akasztott ki egy kicsit, mert ha egyedülálló lett volna Alison. még lehet szimpatizáltam volna is vele, hogy milyen egy belevaló csaj. Persze nem vagyunk egyformák, én ilyen maradi gondolkodású vagyok :D

Értékelésem egy négyötöd lenne. Mivel alapjáraton többet érdemelne, mint egy négyes, viszont azaz apró rész nem tetszése miatt nem adnék maximum pontot.

Remélem nem volt bántó a kritikám, nem állt módomban semmi sértőt leírni.
További jó blogolást és sok sikert a történethez!

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a kritikát :) Egyáltalán nem volt sértő, inkább építő, és pozitív (szerintem)! :)

    VálaszTörlés