2015. szeptember 4., péntek

Kritika- SzikraesőA mai kritikám egy igen rendkívüli blogról készült, ami a témát illeti. Igen kételkedve fogtam bele az olvasásba, hiszen a rock nem éppen tartozik a kedvenc műfajaim közé, persze ebből is van, amiket rendszeresen hallgatok. Nos, itt mégis megerőltettem maga, és azoknak a zenéknek a listáját hallgattam, amiket Juli ajánlott. Általában teljes csöndben szoktam írni, mert olyankor nem tereli el semmi a gondolataimat, ám most úgy éreztem, hogy ide kellenek ezek. Ki tudja, lehet még meg is kedvelem egy kicsit ezt a stílust...

Kinézet: Nekem abszolút elnyerte a tetszésemet, illik a történethez ez a sötét összeállítás. Az információknál úgy láttam, hogy kicsit össze van csúszva a szöveg, de tudom, hogy mennyire macerás a designt úgy beállítani, hogy minden jó legyen. Nálam is vannak érdekességek, úgyhogy ez nem is érdekel ebben az esetben, nem te készítetted, így lényegtelen :) A borító fantasztikus lett! *.* A menüknél viszont szerintem túl sok a fülecske. Én kivenném az utolsó kettőt (Kritikák és Rólam). Továbbá, amin én csak mosolyogtam. Van egy szavazás az oldalsávban, ami így szól: „Olvasom a blogod!” Itt csupán egy opció van, mégpedig az „igen” :D Mert az elő sem fordulhat, hogy esetleg valaki nem olvassa xD Megjegyezném, hogy a szereplők fülnél nem passzolnak a képek a történetben bemutatott karakterekhez! Vera egy barna bőrű, barna hajú és kék szemű lány, ehhez képest a képen egy full szőke hajú, gyönyörű hófehér bőrű és sötétebb szemű valaki szerepel. Marióval is ez a baj, ha a húgából indulunk ki, akkor ő is barna. Marco pedig szőke! Lehet, hogy azért tűnnek ilyeneknek, mert ki vannak „hipózva” a képek, de így furcsa. Megnéztem a trailert is, ami nagyon tetszett! :)

Történet: Először két szemszöggel indítasz, aztán ahogy az egyik kiesik a képből, úgy már csak egy marad. Úgy éreztem, hogy nem használtad ki eléggé a lázadó bátyó szemszögét, inkább a húg világában mozogtál otthonosabban, ami nem is csoda, de Marióból sokkal többet ki lehetett volna hozni! Voltak még nagyobb problémáim is, de azokat majd a végén. A fülszöveg igen jóra sikerült, figyelemfelkeltő!
A prológusból megtudhatjuk, hogy a saját jelenünkben játszódik a történet, Salla Portadóban. Talán egy híradást, vagy újságcikket olvashatunk, melyből megtudjuk, hogy tűz ütött ki az egyik lemezboltban, egy fiú súlyos sebeket szerzett, de életben van és nem emlékszik a gyújtogatóra. Kiderül, hogy a generációk között háború dúl a rock zene miatt. A szülők nem nézik jó szemmel, hogy a csemetéjük rockker, mert összekötik az alkohollal, cigarettával és drogokkal. A rockkerek ez ellen tiltakoznak, háborút indítottak, meg akarják mutatni, hogy az idősebb generációnak nincs igaza... Rettentően bejött a prológus, kíváncsian kattintottam az első fejezetre, amit Mario szemszögéből írtál.
Bemutatod, hogy milyen lecsúszott környéken sétálgat, majd betér a törzshelyére, egy bárba, ahol találkozik a barátaival, majd elmennek egy hatalmas koncertre. Buliznak, isznak, cigiznek. Ott összeismerkednek egy Marco nevű fiúval, aki belerángatja a részeg társaságot egy lázadásba, mely a Rock Katonái nevet kapta.
Elírás: „utcában lézengő” -> utcán.
A második fejezetben megismerhetjük Verát, Mario húgát, akit hiperaktív barátnője, Desi rávesz, hogy ők is mozduljanak ki, menjenek el arra a koncertre. Vera fél a sok részeg embertől, abszolút meg tudtam érteni, ahogy a pánikot is, amikor elvesztette barátnőjét a tömegben. Ezek után fel akarja hívni, de kilökik a kezéből a telefont a sötétben, és míg a földön kúszva keresi, a tömeg jól megtapossa. Végül a segítségére siet Mario egyik haverja, Cross. Az estét Desinél töltötte, majd amikor másnap hazaért, Mario dühével kellett szembenéznie.
Szóismétlés: „Nem zavartattam magam, testvérem szobájába is bevonszoltam magam.”
„szobámba” -> szobámban.
„Végül rátett még a stószra egy bakancsot és egy bőrdzsekit.” -> Mi az a stósz? Én csak stócot ismerek, bár lehet, hogy én tudom rosszul.
A következő fejezetben igazán beindulnak az események, ugyanis, miután húgával megbeszélték a konfliktust, elmennek a bandával egy bárba zenélni, ott Rico összetűzésbe keveredik az egyik emberrel, amiért az illetlenül beszélt, a pult mögött dolgozó Gemmával, aztán megjelenik Marco, aki közli velük, hogy ideje lenne balhézni egy kicsit. Rájuk gondolt, mert ők az újak a Rock Katonái mozgalomban. Na, a srácok hamar kitalálják, hogy graffitizzenek, célpontjuk pedig nem más, mint a rendőrség épülete... Ezzel a résszel annyira nem értettem egyet. Tudjuk, hogy Mario egyedül neveli húgát (még nem lehet tudni, hogy hol vannak a szüleik), tehát nagyon felelőtlennek gondolom, hogy ilyesmikbe belemegy. Természetesen el is kapják a fejezet végére... Nem tudtam sajnálni.
Hiba: „helység”-> helyiség!
A negyedik és ötödik fejezetben olyan dolgok történtek, amikkel nem mindig értettem egyet. Ott van Vera, akinek a reakciói enyhén szólva nem illenek az adott szituációhoz. Azt sem tudja, hogy mi van a bátyjával, mert Mario nem megy haza, helyette megjelenik Davide, Mario legjobb haverja és elviszi magához, egy szó nélkül. Semmi magyarázat, semmi, csak beállít, hogy: pakolj! Vera ahelyett, hogy idegesen kérdezősködne, leveti magát az ágyára és bőgni kezd (miért?), majd Davide gitározik neki (miért?), aztán elindulnak (hova?). Vera úgy megy el a fiúval, hogy azt sem tudja, hova viszi!
Az utolsó fejezet jó hosszúra sikerült. Miért megtört, szomorú Vera? Honnan tudja, hogy a bátyja börtönben van? Senki nem mondta neki, de ő már tényként kezeli. Fény derül a zúzódásaira is, amiket a koncerten szerzett. Másnap elmennek meglátogatni Mariót, de addig nem jutunk el, ugyanis Vera elszalad, mikor kiderül, hogy a bátyja úgy jelentette be őt, mint az unokahúga. Ezt sem tartottam normálisnak, mert meg sem várta Davide magyarázatát, hogy miért is van így, ő elszaladt sírva... Meg sem fordult a fejében, hogy Mariónak jó oka volt rá? Esetleg nem kéne megkérdezni erről a fiút is? Biztosan senkinek nem ez lett volna az első reakciója.
„Nem vagyok degradált...” -> rossz kifejezés. Szerintem a retardáltat akartad használni, mert a degradál, az azt jelenti, hogy leszól.
Ami mégis a legnagyobb bajom ezzel a témával kapcsolatban. Javíts ki, ha tévedek, de ez a mozgalom azért jött létre, hogy megmutassák, nem olyan barbárok, mint ahogyan azt a felnőttek gondolják. Ennek ellenére mit csinálnak? Középületeket rongálnak, cigiznek és isznak. A trailerből ki is derül, hogy még durvább dolgokra is számíthat az olvasó. Nagyon ellentmondásos. A szavaik, nem fedik a tetteiket. A másik amin elgondolkodtam, az az idő. Nem 2015-ben kéne játszódnia, hanem akkor, mikor berobbant a köztudatba ez a stílus. Mostanra az emberek annyira nem foglalkoznak azzal, hogy ki mit hallgat, elfogadták a rockkereket, a punkokat. Én a 60’-as, 70’-es éveket céloznám meg.
A „Rock Katonái első bejegyzés”-t nem értettem abszolút, nem tudtam hova rakni. Az most hogyan kapcsolódik a történethez? Ki a narrátor?

Fogalmazás: Fejleszthető, sőt, egészen jónak mondanám. Nem volt vele problémám. A stílus nagyon tetszett, néhol megmosolyogtam. Jók a leírásaid, csak kár, hogy olyan kevés van belőlük. Talán jobban rámennék a helyszínek, karakterek pontosabb kidolgozására.

Helyesírás: Nem találtam nagy hibákat, a párbeszédeken kívül. „– Megyek a boltba – mondta Hugó.” A gondolatjel elé nem kell pont, mert egy mondatként értelmezhető. Viszont két mondat, ha -> „ – Elmegyek boltba. – Szatyrot vett a kezébe, és az ajtó felé indult.” Itt kell pont és a gondolatjel után nagy betűvel folytatjuk. Erre figyelj oda.
A páros szerveket egyesszámban írjuk (ezt csak nagyon kevesen tudják), így a szemeim, füleim, kezeim helyett, szemem, fülem, kezem!
Az évszámokon kívül a számokat betűvel írjuk ki.
Néha találtam elírást, vesszőhiányt, azokra is oda kell figyelni.

Szereplők: Volt sok, bár egyik sem különbözik a másiktól annyira.
Vera: Az ő nevével nem vagyok megelégedve, mert ilyen Ricók és Crossok mellett igen furán hangzik, egy Vera. Az elején nagyon szimpatikus volt a lány, mikor nem érezte jól magát a tömegben, és még sajnáltam is amikor megtaposták, ám a vége felé már egyre ellenszenvesebbé vált, az irreális reakciói miatt. Az ábrázolása amúgy nagyon átjött, az elején hiteles, részletesen kidolgoztad.
Mario: Sokkal, de sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle! A fejezetei rövidre sikerültek, pedig rengeteg benne a potenciál, bemutathattál volna egy igazi lázadót, de valahogy én nem éreztem ezt rajta.
Marco: Annyira unszimpatikus, hogy az hihetetlen. Úgy érzem, hogy csak felhasználja a fiúkat, kiélvezi, hogy amúgy is kaphatóak minden hülyeségre.
A bandatagok szinte ugyanolyanok, kivéve Davide, akit nagyon szerettem *.* Aranyos, normális, gondoskodó és valahogy úgy érzem, hogy folyton próbál Vera közelébe kerülni, vagy te akarod őket mindig összehozni.

Összegzés: Engem nagyon zavarnak azok az ellentmondások, amire épül a történet, bár lehet, hogy én értem félre a dolgot. Összességében tetszett a blogod, ötletesnek találtam, egyedinek, a téma nem hétköznapi! Még kicsit csiszolgatni kell rajta, és perfekt lesz ;)
Az osztályzatom egy hármas (nagyon)fölé, a bakik miatt. Gratulálok, csak így tovább! :)


4 megjegyzés:

 1. Szia! :)
  Nagyon-nagyon(nagyon) szépen köszönöm, hogy ilyen hamar elkészítetted a kritikát és, hogy őszinte voltál! :) Ez elég önkínzónak hangzik, de imádom az ilyen kritikákat amik...oké,mondjuk ki, nagyrészt negatívak :D... Persze örülök én, hogy dicsérnek, de abból komolyan mit tanulok és fejlődöm?! :D A te kritikád ellenben nagyon hasznos volt és külön köszönöm, hogy kiemelted a helyesírási hibákat és el is mondtad, hogy miért rossz, így legközelebb talán nem követem el... :) Egy-két dologban azonban had védjem meg a becsületemet... :D A lány karakter (Taylor Momsen) direkt szőke hajú... a történet során a lány "kisebb" átalakuláson vesz részt, kezdetekben ez a hajfestést fogja jelenteni, továbbá szükség volt a vad stílusára...sajnos a sápadt bőrével nem tudtam mit kezdeni... :( Marco haja barna :o mármint a karakter (tényleg olasz) és full fekete/sötét barna a haja, nem tudom mi történhetett, majd utánanézek!
  Valóban váltott szemszögből írok és ezt tervezem is folytatni, csak a Marios részeket borzasztóan nehezen írom meg, ami látszik is és ezért néha Rock Katonái-s bejegyzéseket is beteszek néha, egyébként ez a blogos, bejegyzéses "dolog" később ki fog derülni. Tudom, sok dolog nem tiszta és sok a homály és a kérdés, ez igazából a stílusomhoz tartozik :D ...
  Ami a stóc vs. stósz kérdést illeti, az utóbbi a helyes, hozzátenném én is 15 évig éltem hazugságban, csak azért kerestem rá, mert a word aláhúzta és érdekelt, mégis mi baja...
  Degradált-retardált...hüpsz, ezt észre sem vettem, köszi! :o :D
  Egyébként én is gondolkodtam azon, hogy '60-as években kéne játszódnia, de félek, nem tudnám hitelesen előadni, hiszen nem arról van szó, hogy nem tudom, hogy pl. milyen autók voltak akkor, hanem összességében nem tudok semmit az akkori világról, pláne, hogy Olaszországról beszélünk...
  A Rock Katonái bejegyzésben direkt nem derül ki, hogy ki a narrátor...sajnálom, ez a titokzatosság a dilim :D...

  VálaszTörlés
 2. (csak két részben fér ki, bocsi)
  Örülök, hogy tetszettek a leírások én azokat hittem a legrosszabbaknak...
  A szereplőknél ez a hullámvölgy szintén direkt beépített elem...tudom, hogy szerethető karaktereket kell készíteni, de valahogy... az egész történet bizonytalan... (pillanat és kitérek)
  Tehát... most, hogy felsoroltam, mi az, ami később javulni fog, esetlegesen szándékosan beépített elem volt, de a nagyobb gond az, amit igazából hibaként felsoroltál... Több helyen említetted, de szerintem egyben is össze lehet foglalni... A TÖRTÉNETBEN NINCS HATÁROZOTT VÉLEMÉNY! Mire gondolok? Tinédzser vagyok...persze, hogy a saját korosztályom pártját fogom! De... nem vagyok hülye, én is látom, hogy a generációm néha túlontúl messzire megy. Ismerjük el, hogy a koncerteken való ivás,dohányzás a színpad mögötti drogozás valós probléma... xd és mivel ebben tisztában vagyok, nem támogathatom vakon a fiatalokat a történetben. Marióval pontosan ugyan ez a helyzet. Szereti a húgát. Lázadó (bár kicsit visszafogottabbnak mondanám o.O) De egyszerűen nincs meg a karaktere. Mert bár a testvéri szeretetet próbálom bemutatni, de könyörgöm ő NEVELI a húgát, sokszor szülőként kell viselkednie. A "testvér imádatomat" akartam a történetbe belefoglalni, de pont ezért sokszor Mario egy unszimpatikus és utált szereplő lett. A többiek úgyszintén. Nem sokban különböznek, valóban kicsit egyformára terveztem őket, de mindenkinek lesz egy fő tulajdonsága, cselekedete, amivel kitűnik... Davidét szeretted, mert ő olyan rendes és próbál Vera közelébe kerülni... én próbálom bunkóra megírni, de nem megy.... túlságosan is várom, hogy történjen valami... :D
  A történet éppen ezért összességében átgondolatlan!
  Elnézésedet kérem, hogy itt ömlengek neked, biztosan nem vagy r kíváncsi, de szükségem van valaki segítségére és tudom, látom, hogy te becsülettel végigolvastad... mit kéne tennem? Mit kéne tennem, hogy jobb legyen? Hogy a karakterek szerethetők vagy leginkább valóságosak legyenek? És, hogy a történet legyen izgalmas (mert ugye ott a háború) de mégse legyen nyomasztó? Tényleg! Bocsánat, hogy kifakadtam! De könyörgöm, mondj valami tanácsot... :(
  Most ki fogsz nevetni vagy azt mondod buta vagyok, de ezt a történetet egyszer én ki fogom adatni... amit most írok, igazából egy vázlat, hogy a cselekmény meglegyen, de minden fejezetet később újraírok. Nem szeretnék Szűcs Vanda 2 lenni... De mit tegyek, hogy ezt elkerüljem?!
  Előre és utólag is köszönöm a segítséget! A kritikád nagyon sok mindenre rádöbbentett és rávilágítottál azokra, amiket még magam előtt is takargatni akartam...
  Köszönöm szépen a kritikádat, örök hálám üldözzön! :) Julcsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hű, Juli :D Először is köszönöm, hogy ilyen hosszan reagáltál! A legnagyobb hibának azt emeltem ki, hogy miután be akarják bizonyítani, hogy ők nem olyanok, ahogyan a másik generáció láta őket, pontosan azt csinálják, amit látnak a felnőttek. Semmi bajom az ivászattal, ha nem ez ellen tiltakoznának :D Érted? Szinte szembe mennek a saját elveikkel. Marcóról világosan emlékszem, hogy szőkének írtad. A szereplők kép... Na igen. Ez az átváltozás kicsit megkavart, hiszen az elején barna a lány, aztán egy szőkéről raksz be képet. Nem tudom, ezt valahogy érzékeltetni kéne. Először egy barna képpel, aztán ahogy telik az idő, kicserélheted.
   A másik, az idő. Érdemes lenne utána járni, hogy milyen volt a 60'-as évek, esetleg beszélgess olyan emberekkel akik éltek abban a korban. Az Olasz helyválasztást nem értem, szerintem célszerűbb lenne egy amcsit, vagy akár magyart is, bár Amerikában robbant ez be igazán. Ha ezt ki szeretnéd adatni, amit támogatok, akkor sokkal több energiát kell belefeccölnöd, hitelesen leírni a dolgokat, mert akkor fog nagyot ütni!
   Most megjegyzem, hogy ez már sokkal jobb, mint Szűcs Vanda :D Egyáltalán nem nevetlek ki (miért tenném?), és igenis érdekel a mondanivalód. Úgy gondolom, hogy ez a történet olyan irányban halad, hogy nagyon nyomasztó lesz, de ez helyén is van, Miért nem akarod ezt? :) Az a legfontosabb, hogy a szereplők legyenek élethűek, ne produkáljanak olyan durva és oda nem illő érzelmi ingadozásokat, mint Vera. A várost aprólékosabban mutasd be, szerintem nem Olaszban kéne játszódnia, az idő, hogy a mai korban játszódik, nem reális, hiszen ahogy már leírtam, ez már nem probléma manapság. Hitelesnek kell lennie, mert csak akkor fognak komolyan venni, mégpedig akkor lesz hiteles, ha nem 2015-ben játszódik a sztori, hanem egy olyan korban, ahol komoly probléma volt ez a dolog. Az emberek nem tudták hova rakni a rockzenét és csak a rosszat látták benne.
   Ha bármi kérdésed lenne, vagy tanácsokat szeretnél, nyugodtan keress fel facebookon! :) Remélem tudtam segíteni :)

   Törlés
 3. Szia! Köszönöm, hogy te is ilyen hosszan válaszoltál és megértetted azt, hogy kétségbe vagyok esve... :) :( Az ajánlatodat nagyon köszönöm, remélem tényleg nem probléma, ha felkereslek ezzel- azzal!
  Csak segítettél, amit utólag is köszönök! :)

  VálaszTörlés