2015. szeptember 2., szerda

Kritika - G-Yuki

http://g-yuki.blogspot.hu/Kinézet:
Egy egyszerű letisztult sablon tárul elém, ami a rózsaszín árnyalatait és a szürkét keveri. A fejlécen három szereplő látható, és a háttérben halványan összemosott képek. Nem túl csicsás, nem marad tátva a szám, de mégsem érzem azt a késztetést, hogy azonnal kinyomjam a blogot. Kellemes az összhatás, bár az a fehér sáv a fejléc mellett egy kissé fura, valahogy nagyon elüt. Gondolom az alapsablon miatt. Talán célszerűbb lett volna egy egész sávos képet készíteni oda, vagy valahogy kivenni, átlátszóvá tenni azt a részt. Bár jó magam nem értek a kódoláshoz, és igazából részemről csak másodlagos egy blog kinézete. A betűk jól olvashatóak, nem folyik ki a szemem, a felület átlátható és számomra ez a lényeg. Azt viszont nem említettem, hogy sokkal szebb a szöveg, ha sorkizártra állítod.

Történet:
Egy prológussal indult, ami kimondottan elég rövidre sikeredett, viszont pont elég volt arra, hogy az ember kíváncsi legyen a folytatásra, mivel nem derül ki mi is történt valójában.
(Kérlek, a léci szót le ne írd még egyszer ilyen formában! Bocsi, de egy színvonalas írásban nem állja meg a helyét. Helyesen: légyszi, vagy légyszíves)
Yuki a főszereplő lány egy heves vitába folyik volt barátjával az utcán, akit a fiú nyilvánosan bántalmaz. Tipikus mentalitás lévén, senki nem akar beleavatkozni, csak szemet hunynak felette. Szomorú, de ez tényleg így van a való életben is. A fiúnak ez még nem volt elég. Letépte a lány ruháját és melltartóját is, ergo félmeztelenül hevert a földön. Viszont azt nem tudom, hogy történt-e más is, vagy "a dolga végeztével" ezt a ruha szaggatást akartad csak érzékeltetni? Mert hát valljuk be elég kétértelműen hangzik, és nekem valamiért rögtön az jutott eszembe, hogy te jó ég ez megerőszakolta? :o
Aztán lehet csak én látok benne túl sokat.

Első fejezet:
Szintén rövid, ami számomra csak azért jó, mert így gyorsan tudok haladni a kritikával, viszont az olvasók meg nagyon hamar a végére érnek, és izgatottan várhatják a következő részt. Nem ítélkezem, biztosan meg van rá az okod, miért nem tíz oldalas terjedelemben pötyögsz. Ráadásul most, hogy elkezdődött a suli, biztosan kevesebb szabadidőd lesz. Szóval én kicsit keveslem, és természetesen nem várom el, hogy tényleg hatalmas mennyiségű fejezeteket írj, mert az meg lehet, hogy kezdésképpen ijesztő egy új látogató számára. Na mindegy, majd segítek mivel bővíthetnéd még ki, mert vannak ötleteim.
Térjünk vissza a sztorira!
A főnök leszidja az egyik alkalmazottját, akinek nevét a fejezet végén tudom meg, és csak sejtettem, hogy egy fiú bandának az egyik tagjának szólhatott. Nem vagyok otthon a k-popban, de mondjuk egy megszólítást a mondat elején betehettél volna. Illetve hiányoltam a külsőségekről való leírást, vagy valami apró kapaszkodót, hogy eltudjam képzelni az éppen aktuális szituációt. Mégis hogy néz ki Jiyong? Milyen az arcmimikája, testtartása miközben a fejmosás tart, illetve az őrjöngő felettesről is megemlíthetnél pár mondatot, hogy eltorzult, rákvörös fejjel kiabált. Jiyong látta a homlokán kidagadó ereket, és attól tartott, hogy a végén elpattan az egyik. Esetleg alacsony, köpcös, kopasz? Vagy vékony magas, és az asztal fölé emelkedve hordta le a fiút? Csukd be a szemed és képzelt el a jelenetet! Ez a későbbiekre is vonatkozik! Hiába raktál ki képeket, azt csak utólag néztem meg, és hozzá teszem, nem egészen olyannak képzeltem el őket.
Szóval Jiyongnak büntetésként takarodót kell fújnia a fiúk kollégiumában, amikor benyit Yukihoz, aki amúgy éppen fehérneműben feszít. Vér ciki helyzet, főleg, hogy az utána lévő párbeszédből értettem csak meg, hogy Yuki fiúnak adja ki magát a házban.
Ez az ötlet pedig nagyon megtetszett, azonnal feljebb ültem a kényelmes kis fotelomban, és magam elé kaptam a képzeletbeli popcorn adagomat egy hűűű mi lesz itt - féle mondat kíséretében! Viszont nekem egyből felmerült az a kérdés, hogy miért nem zárta be az ajtót amikor öltözött? Egy fiúkkal teli kollégiumban van! Én biztosan erőteljesen zárkóztam volna a nap huszonnégy órájában. Amilyen idióták tudnak lenni a srácok tuti, hogy éjjelente megszívattak volna. Szerintem egy kicsit hamar lelőtted így a poént, ugyanakkor elérted azt is, hogy még jobban érdekeljen a folytatás. Bár én hazudtam volna a srácnak, miért vallotta be egy "vadidegennek", hogy lány? Nem félt a következményektől, hogy beköpi a fiú? Az egy dolog, hogy megígéri, de na! Ennyire nem naiv Yuki, legalábbis ha már egy ilyen tervet eszelt ki, nem bízhat meg akárkiben. Ez részemről egy kis logikai buktató nálad. Ezek persze csak tanácsok, nem fogom megmondani, hogyan írd meg vagy át a szöveget. Maximum ezt a lebukós szituációt úgy kezelném, hogy az elején Yuki hazudozik, aztán látja Jiyong, hogy az egész egy nagy hanta és végül a lány bevallja. Így sokkal életszerűbb lenne.

Második fejezet:
A kezdést feleslegesnek tartom, simán folytathatnád a fejezetet a csillagozott utáni résszel. De! Ha már megemlítetted a zuhanyzást, kíváncsi lettem hogyan is oldja meg Yuki az olyan hétköznapi dolgokat, mint a mosakodás vagy a wc-re járást. Rengeteg vicces szituációt lehetne ezzel az alap ötlettel kezdeni. Érdemes lenne kihasználni ezeket!
Ebben a fejezetben betekintést nyerhetünk Yuki és a táncosok edzésébe, ahol feltűnik Iro (de jó, hogy rövidíted a nevét, mert nem tudtam az eredetit megjegyezni), a lány ex-barátja, aki a prológusban megszégyenítette. Húhúú feszültség a köbön! :D Érezhető, ahogy zizegett kettejük közt a negatív töltetű levegő. 
Meg kell hogy mondjam van pár olyan mondat a párbeszédekben, ami egyáltalán nem fiús. Picit a srácok fejével is kell gondolkodni. Nem ismerem a koreai kultúrát, de abból, amit Iroról tudok, egyáltalán nem tartom életszerűen, hogy ilyen mondatot ejtsen ki a száját:

- Szeretnél valamit? - kérdezte tettetett érdeklődéssel.
Éppen feszültség van a levegőben, és a srác is biztosan érzi ezt, de nem tudja miért. Az ilyen szitu érdekes hangulatot szül. Egy Mi van? Mit bámulsz? - féle mondat sokkal valóságosabbnak tűnik, főleg egy fiú szájából.
Miután szerencsére nem ismerte fel az ex-barát a lány, feltűnik egy újabb szereplő, Hyun-Ki, akivel előző nap ismerkedett meg. Erről nem olvashattunk, gondolom nem annyira tartottad fontosnak az ő ismerkedésük körülményét. 

Bár Yuki még nem beszélt tökéletesen koreaiul ő nagyon kedves volt vele. 
Yuki nem koreai?? Oké...de akkor honnan jött? Ezt egy mondattal tisztázhatnád, mert most teljesen össze vagyok zavarodva, hiszen a többi párbeszédben nem említetted, hogy valamit nem értett volna meg vagy rosszul mondott volna. 


Próbálta megérteni, amit mondott és kijavította, ha értelmetlenül fordított. Magyarul mindenképp kommunikálni akart a lánnyal...
Várj! Akkor most ki a nem koreai?? Azt hiszem itt elírtad, és Yuki helyett Hyun-Kire gondoltál. 
Ez a magyarul kifejezés pedig tökre furin hangzik azok után, hogy ők koreaiak :) Kivenném, vagy átírnám a mondat elejét.
Szóval Hyun és Yuki beszélgetnek Iroról, majd fel jön az a téma, hogy Yukinak lányos a gondolkodása. 

- Hallod, elég lányos gondolkodásod van neked. - röhög - Biztos nem lány vagy?
Az aláhúzott rész nagyon erőltetett! Kihagynám a helyedben.

Következik az edzés, ahol párban kell dolgozniuk, és mit add Isten, Iro a lányt válassza. Nem hazudok, már rögtön tudtam, hogy ez lesz. Viszont az indok, hogy zavarta Yukio kinézete, pont azt sugallja, hogy ezért nem őt választaná. Tudom mire gondoltál, de ha mondjuk úgy fogalmaztad volna meg, hogy piszkálta a csőrét, honnan is olyan ismerős Yukio kinézete, ezért odament hozzá, sokkal helyénvalóbb lenne.
A fejezet végét úgy zártad le, hogy Hyun figyelmeztette Yukit, valaki figyeli őt az ablakból. Ez kicsit felizzítja az olvasók idegeit, hiszen csak a következő fejezetből tudhatják meg ki vagy mi az. Ez egy ügyes figyelem fenntartó ötlet, én is szoktam alkalmazni. Gerjeszteni kell a feszkót, hogy rágja a körmét az olvasó.

Harmadik fejezet:
Kiderül, hogy Yuki barátnője az a kukkoló, akit Hyun látott. Chiyorinak hívják, akinek saseng hajlamai vannak. Hogy mije van?? Sasaeng hajlama (egy a betűt kihagytál a szóból). Erről egyből valami pszichopata kukkoló betegségre asszociáltam volna.
Rá kellett keresnem, mert még sosem hallottam ezt a szót. Szóval a sasaeng megszállott rajongót jelent. Ezt zárójelben odaírhatnád, vagy megcsillagozod és a bejegyzés végén megemlíthetnéd a jelentését, mint pl. a könyvekben is szokták. Ugyanis lehet nem csak k-pop kedvelők néznek el az oldaladra.
Szóval a táncórák után Yuki elmeséli Chiyorinak, miért jött a fiú tánccsapatba.
A beszélgetésben kiderül, hogy a főszereplő lány megszökött a cselló versenye előtt, hogy a Hi-Techbe mehessen. Ezt nem igazán értem. Addig oké, hogy szó nélkül lelépett, nagy lehetett a nyomás, és a saját álmait akarta követni, miközben bosszúszomjas ötleteket forralt a fejében, de Yuki kiskorú még, nem? Suliba nem jár? Csak úgy beregisztrál egy ilyen helyre anélkül, hogy szülői engedélyt vagy megjelenést kérjenek tőle? Ez furcsa. Meg gondolom azért a kollégium sincs ingyen. Azt ki fizeti? Ne vedd kötekedésnek, csak ésszerűen gondolt végig a dolgokat. Ha mégis állja a költségeket ez a hatalmas cég, akkor azt is meg kellene említeni, hogy a vállalat minden felvett táncost ellát. Tudom ezek aprócska dolgok, de mégis ezek azok, amik segítenek összerakni egy sztorit. Egy ház sem épülhet fel malter nélkül, hamar összedőlne, ha nincsenek kitöltve az apró rések.

A rendőrséggel biztosan nem fognak kerestetni, mert őket vennék először elő.
Miért? Nem sokat tudni Yukiról és a családjáról. Netalán történt olyan dolog, amiért a szülőket vádolnák meg a lányuk eltűnéséért? Ha igen, erről is mihamarabb említést kellene tenni. Persze nem azonnal! Csak mivel elhintesz ilyen apróbb információkat, az olvasó várja, hogy még többet megtudjon. Elég ha egy aktuális visszaemlékezés játszik le Yuki fejében. Nem kell egy kis regényt leírni. Csak egy-egy emlékkép, érzelmek, gondolatok.

A koleszban tovább beszélgetnek a lányok, ahol végre Yuki, tanulván az előző incidensből, bezárja az ajtót. Lelkiznek egy kicsit majd álomba sírja magát, ahogy felidézi Iro tettét. Chiyori addig nézelődik a szobában, míg nem bekopog Jiyong. 


- Öm. Nem mintha zavarna... de mit csinálsz? - kérdezte óvatosan.
- Ülök és várom a műsort. - vigyorgott szívdöglesztően.
- Milyen műsor? - csukta vissza az ajtót, mert úgy érezte, hogy egy darabig még nem szabadul.
- Táncos vagy, nem? Eléggé elfáradtam és jól jönne egy kis szórakozás. Bár egy kicsit kevesebb ruhával jobban élvezném. - villantott gonosz mosolyt a lány felé, aki egy pillanatra meghátrált.
- M-minek nézel te engem? Rúdtáncosnak? - fagyott le és dühöngött egyszerre. Eddig azt hitte, hogy GD valóban olyan kedves és aranyos, mint a beszélgetős műsorokban és interjúkban, de amint megvillantotta az igazi énjét hányingere támadt. Iro jutott róla eszébe és ez mindennél jobban megijesztette.
- Nem. A szolgámnak. - jelentette ki, mintha legalább azt mondta volna, hogy az ég kék.
- Szolgád? Nem vagyok a szolgád! - pánikolt. Jiyong látva Yuki elfehéredett arcát és hogy mindjárt elájul meggondolta magát. Neki is meglehetősen egyedi gyerekkora volt, és valamiért megérezte, hogy ebben hasonlóak, ezért visszavett a képéből.


Bejött Jiyong szövege, jót nevettem rajta. Szimpi a srác :D Bár furcsa is egyben, hogy csak így lófrál a táncosai kollégiumába, ahelyett hogy a banda többi tagjával lógjon. Azon pedig külön meglepődtem, hogy ott akart aludni a lány szobájában, mert fáradt és a srácok hangoskodnak. Amúgy, hogy hogy nincs a lánynak szobatársa? Külön nehezítés lenne neki, és újabb érdekes szituációkat lehetne kreálni belőle. 
Végül ott aludt mindenki, csoda hogy nem mozdult rá a sasaaeng lány, vagy csinált selfieket az alvó G-Dragonról. :D

Negyedik fejezet:
Chiyori kihívja Jiyongot a kollégiumi folyosóra, hogy kérdezzen tőle valamit, majd akkor tudatosul benne, hogy ő egy fiú kollégiumban van, ami teljesen ledöbbentette, aztán visszamennek aludni.
Másnap reggel a srác eltűnik, Chiyori meg készül a reptérre, mert visszamegy. Repülővel?
Nem drága ez egy kicsit? Már időközben felvetődött bennem az a kérdés, hogy talált rá a barátnőjére, ha senki nem tudta hová megy? Talán hihetőbb lenne a sztori, ha mondjuk alapból ott lakna a lány a környéken, és kíváncsiságból megleste a fiúkat, mert ő ezt szokta csinálni. Bár akkor sem értem, hogy akkor Chi miért ismerte fel azonnal Yukit, és Iro miért nem? 
Ennyire rossz Iro arcmemóriája? :D Úgy érzem ez egy kicsit kidolgozatlan rész, könnyen javítható, de ahhoz nagyon sok mindent át kellene írnod. Nem kell az olvasó szájába rágni a dolgokat, csupán letisztázni részről részre egyes felmerülő kérdéseket, melyet például én is feltettem a kritika során.
Ugorjunk tovább!
Yuki sétálgat a kollégium területén, miközben nekirohan egy idegen lány (Minzy). 

- Auu! - csüccsent le a földre Yuki a hirtelen meglepetésétől, aki nem más, mint egy folyosón futkorászó Minzy.
Yuki totyogós babamódjára lecsüccsent a földre? :) Mert maga az a szó, hogy csüccsen olyan kis aranyos, bájos, de nem ehhez a szövegkörnyezethez illik. Itt konkrétan fellökte a lány, ezért Yuki hanyatt vágódik, vagy legalábbis kibillent az egyensúlyából és a fenekére esett. A futkorászó Minzyről azonnal egy folyosón szaladgáló patkány ugrott be, ne kérdezd miért, egyszerűen erre asszociált az agyam a futkorászó szó miatt. Itt is inkább a rohan lenne a legmegfelelőbb kifejezés.
Másfelől úgy hangzik, mintha egy újabb tánccsoport tagjának elnevezése lenne ez a Minzy, nem pedig a lány neve. Egy újabb kérdés, ki ez a lány? Úgy írtad le, mintha ismerni kéne. Oké utána olvastam, hogy ő 2NE1 zenekar tagja, de továbbra is nyomatékosítom, lehet nem csak k-pop kedvelők fogják olvasni a sztorit, így csak említés gyanánt leírhatnád, hogy ő amúgy ennek és ennek a bandának a tagja. Magyarán, hogy az olyan hülye is megértse, mint én, aki egyáltalán nincs képben :D
Szóval megjelenik Minzy, aki valamiért sír, mint kiderül Jiyong miatt, mert azt hiszi valami csajnál tölti az éjszakáját. Végül is ott töltötte :D Yuki nagyon kedves és megértő a lánnyal, aki ezért hamar megnyílik neki. Talán ez még a rovására mehet. Csak ne hogy belé zúgjon a lány ;)
Továbbra sem értem mit keresett a fiúk kollégiumában a csaj, talán Jiyongot kereste? A banda tagok is ott laknának vagy egy külön lakrészben? És azt én se értettem miért van női mosdó a fiúk területén. Hmm...Fogalmazás:
A történet E/3-ban íródik, amit sokan szeretnek és sokan nem. Én személy szerint jobban kedvelem az E/1-t mert ott sokkal jobban elengedheted az írásstílusodat, mint egy külső szemlélő elmesélésével. Ezért is emelném ki, hogy E/3-ban vannak olyan dolgok, amit úgy mond nem nagyon illik leírni. Ilyenek például a szlengek. (Pl: Gázul hangzik...) Egy ilyen narrátori szemszög sokkal hivatalosabban mesél, kerek és szép mondatokat alkotva. A szlengeket hagyjuk meg a párbeszédekben, vagy az egyes szereplők gondolatmeneteiben. 

Mint már említettem nagyon hiányolom a leírásokat, vagy valami apróbb kapaszkodókat, amivel eltudnám képzelni a helyeket, vagy a szereplőket. Láttam, hogy próbálkoztál vele, de az még elég kevés. Erre azt tudom tanácsolni, hogy képzeld magad az olvasó helyében, aki nem lát bele a fejedbe. Ő nem látja úgy a helyszíneket, mint te, hacsak nem próbálod meg valahogy körülírni. Láss, halj, szagolj, tapints, ízlelj! Ezt az öt érzékszervet használd, amikor elképzelsz egy helyet, vagy egy szituációt. Értem ez alatt, hogy pl: Milyenek a fény viszonyok? Sötét van vagy világos? Nappal vagy éjszaka? Milyen színű a másik bőre, haja, szeme, esetleg a ruhája? Van-e háttér zaj vagy teljesen csend van? Csicseregnek a madarak miközben beszélgetnek? Ha belépnek egy szobába, terembe biztosan azonnal megcsapja orrunkat egy jellegzetes szag vagy illat. Lehet ez parfüm, fa vagy bútor illat, esetleg egy dohos pince levegője, izzadtság, mint azt valahol te is említetted. Esetleg egy durva anyag tapintása, vagy éppen puhasága miközben Yuki öltözik. 

Nem tudom mióta írsz, de az összetett kerek mondataidból ítélve nem vagy annyira kezdő, de azért még profinak se mondanám. Szóval van még mit tanulni, fejleszteni. Még a legjobb írók is folyamatosan fejlődnek, ne keseredj el emiatt! Maga az írásstílus szerintem aranyos, látszik hogy igyekszel, és ez egy hatalmas nagy plusz pont. Azért jobban oda kellene figyelni néhány szó tartalmi jelentésére is, mint a Minzy-s mondatnál. Szerencsére nem sok hibát vagy szóismétlést találtam, de lehet csak én siklottam el felette, mert nagyon a sztorira fókuszáltam. Az írás fejleszthető, de ahhoz sokat kell gyakorolni, és persze olvasni. (Akár más színvonalasabb blogokat, vagy könyveket.) Erre mondják azt, hogy tudatosan kell írni, nem pedig azt ami éppen jön.

Ez a mondatod elég bonyolultra sikeredett:

A fiú, aki egy lány nem tudta pontosan kivenni, de úgy látta, hogy a másik sír, vagy legalább is sírt.
A fiú, aki amúgy egy lány, nem tudta pontosan kivenni, de úgy látta, hogy a másik sír, vagy legalábbis sírt. Így lenne helyes, de egyszerűbben is leírhatod:
Yuki úgy látta, hogy a másik lány sír, vagy legalábbis sírt.
Néha az egyszerűbb jobb :)
Amúgy megvoltam azzal elégedve, hogy nem csak párbeszédekből állt a szöveg. Az elején még kicsit keveselltem is, de ezt a negyedik fejezetben bepótoltad. Már csak arra kell figyelned, hogy ne ess a ló másik oldalára, és nagyjából azonos mennyiségű leírás is szerepeljen. Így már sokkal hosszabbak lesznek a részek, ha ezekkel kiegészíted. 

Helyesírás:
A vesszők kitételével meg voltam elégedve. Azért akadt, ahol lemaradt, néha megesik. Kevés szóismétléssel találkoztam, ami szintén jó dolog, de azért megemlítenék egy példát. 


A helyzet miatt valóban megfordult a fejében, hogy átrakatja magát a Crazy-be, de aztán emlékeztette magát, hogy miért is jött ide.

Ha figyelmesen újra olvasod, akár többször is, vagy megkérsz rá valakit, hogy nézze át, ezeket könnyedén ki tudod küszöbölni.

Mielőtt elfelejtem, megemlíteném a kedvencemet, még pedig a lógicsált. Biztosan te is tudod, hogy ilyen szó nem létezik. Először úgy olvastam, hogy Festett szőke haja kócosan rágcsált a vállára.
Mondom itt valami nem stimmel, aztán újra vissza olvastam:

Festett szőke haja kócosan lógicsált a vállára.
Inkább lógott a vállára. 

Találtam pár elírást is:

Én szerintem nem tudnád ezt tenni egy lánnyal se, de ezért még nem fogom elítélni.
Itt szerintem, a szövegkörnyezetből ítélve, arra gondoltál, hogy Én szerintem nem tudnám ezt tenni egy lánnyal se, de ezért még nem fogom elítélni.

Továbbá:


"nem szólnák" - nem szólnék

"barátnőével" - barátnőjével

Bízom benne, hogy ezek csak elírások :) 


Szereplők:

Yuki/Yukio:
Azt már a történet elején kiderül, hogy Yuki igazából lány, és azért jelentkezett egy fiú tánccsapatba, hogy bosszút álljon volt barátján, Iro-n, és ha már ott van, valóra váltsa táncos álmát. Nagyjából ennyit is tudunk róla, illetve, hogy megszökött otthonról. Külső leírásokat nem nagyon használtál, a negyedik fejezetből jött le, hogy ő amúgy parókát hord. Valamiért azt hittem, hogy rövidre vágatta a haját. Jaj azt elfelejtettem megemlíteni, hogy jó ötlet, hogy megemlítetted, hogy leszorította a melleit. Általában fáslival szokták ezt megoldani, de egy rugalmas anyag is megteszi, ahogy te írtad. 
Kicsit hiányoltam a lány háttértörténetét, vagy valami apró infót. Továbbá különösnek tartom, hogy Iro nem ismeri fel, de Chi a legjobb barátnője meg igen. Az álneve pedig nem is nagyon álnév. Amikor azt írtad le, hogy a Yukiora nem hallgatott, mert ugye nem az igazi neve, erről nekem azonnal az ugrott be, hogy én már az enyémhez hasonló hangzású neveknél is felfigyelek. Szóval számomra ez olyan, mintha valaki nem hallgatna arra, hogy Barbara csak arra, hogy Barbi. Hozzá teszem, nem ismerem a koreai neveket, lehet hogy a Yukio olyan náluk, mint itt a László, hogy kb. minden második embert így hívnak ott. Szóval én vagy valami újabb magyarázatot várnék, vagy valami olyan nevet adnék Yukinak, ami nem ennyire egyértelmű, 
Elég elszánt egy karakter amúgy, de még konkrét terve nincsen, ami a bosszút illeti. Úgy vélem ő egy okos és ravasz lány, ne hagyd hogy nagyon naivvá váljon. Jobb ha nem bízik meg senkiben. Főleg nem egy ilyen Jiyongban, aki még ráadásul élvezi is, hogy tudja a titkát. 

Jiyong:
Annyit megtudtam róla, hogy egy együttes tagja, más néven G-Dragon. Bevallom utána néztem, mert nem volt annyira egyértelmű az elején, hogy egy és ugyanaz-e a két ember. Itt is hiányolom a jellemzést, a leírást róla. Oké, hogy van kép a szereplőkről, de én nem szoktam megnézni, vagy maximum a végén. Sokan vannak ám így. Jobb szeretik maguk elképzelni a szereplőket.
A pimasz stílusa viszont bejött nekem. Jók voltak a beszólásai, igazán érződött a felsőbbrendűség érzet. Bár még mindig homály fedi, hogy miért lófrált a táncosok szállásán. Érdekes figura, kissé különc is, amiért ennyire érdekli Yuki "helyzete". 

Iro:
Kezdeném azzal, hogy bocsi, de nem tudtam a teljes nevüket megjegyezni, így örülök, hogy te is becézgetted őket. Megkönnyítette a dolgomat a tájékozódásnál. 
Szóval Iro a rettegett és mélyen utált ex, aki amúgy egy agresszív állát, de a külvilág felé nem mutatja ki túlzottan. Az edzésnél már említettem, hogy nem túl hiteles az ő karakterének párbeszéde. Ugyan nem mutatja, ki a foga fehérjét, de egy-egy szóból, megnyilvánulásból éreztetned kell, hogy ő nem egy amolyan cuki fiú, mint Hyun-Ki. Az ilyen típusú emberek nem túl kedvesek, inkább taplók, vagy közönyösek. 

Hyun-ki:
A szőke hajú, helyes, cuki fiú. Nála már kaptam egy kis infót a külsejét illetően. Ő lenne az, aki elvileg nem koreai. Legalábbis jól értelmeztem, mert ezt a részt elírtad egy kicsit. Szóval nem tökéletesen beszéli a nyelvet, amit amúgy a párbeszédeknél egyáltalán nem érzékeltem. Pár furán megfogalmazott mondat jobban mutatná, vagy csak megemlítené a narrátor, hogy nem túl helyesen hordozta az adott mondat hangsúlyát, furán ejtett ki pár szót, ami mondjuk félre érthető, ezért Yuki jókat nevet rajta. Ellenben, ő folyamatosan beszél. Aki egy kicsit bizonytalan a nyelvben, nem fecseg ennyit. Amúgy szimpatikus volt nekem. Gondolom ő lesz Yuki egyik legjobb barátja, vagy szövetségese, mert ugyebár ő Iro szobatársa.

Minzy:
A 2NE1 egyik tagja, amit a Google-ről lestem le, mert ugyanis nem mutattad be nekünk. Tisztában vagyok vele, hogy ez egy fanfiction, és főként rajongóknak íród, de úgy érzem az ilyen dolgokat fontos megemlíteni. Róla se sok leírás született, igazából nem is nagyon tudtam hogyan képzeljem el. Ami eddig kiderült, hogy feltehetően gyengébb szálak fűzik Jiyonghoz, de a vállalat szerződésének értelmében nem járhatnak egymással a tagok. Tiltott gyümölcs érzete van, és vajon Yuki lesz a kísértés kígyója?

Összegzés:
Sok logikai hibára próbáltam rávilágítani, amit remélem nem veszel kötekedésnek vagy sértésnek. A történet alapötletét többször is megfilmesítették, pl: a Micsoda srác ez a lány c. filmben, ami nagy kedvencem. Érdemes megnézni, és jobban kielemezni a vicces és félreérthető szituációkat, amiket te is fel tudsz használni. Nem lemásolni, csak ihlet gyanánt!
Nem tudom, hogy alapjáraton egy komikus történetnek szánod-e, mert én az elejétől kezdve úgy tekintettem rá. Érdemesebb lenne ezt a vonalat folytatni, hiszen a humort mindenki szereti, és talán sok emberrel megkedvelteted a k-poppot ezáltal. 
Folyamatosan a leírásokkal jöttem neked, amik fontosak, de nem kell annyira részletesen a polcon megülő porig mindent leírni. Pár sorban, a történet során adagolva az infókat. Ennyi bőven elég. A lényeg az adagoláson van, nem pedig egyszerre felsorolás szerűen az olvasóra zúdítani mindent.
A fogalmazásodban látom a fejlődésed lehetőségét, de még a történet felépítése nem annyira jó, és itt most megint az apró lyukakra gondolok. Az alapötletből nagyon sok mindent ki lehet hozni, és egy nagyon élvezhető kis humoros, romantikus sztorit lehetne kreálni belőle, amire biztosan nagy igény lenne. Erre csak bátorítani tudlak. Illetve ajánlanám, hogy az egész eddigi részeket nézd át, és próbáld meg kicsit átírni. 
Remélem megfogadod a tanácsaimat!

Ajánlanék pár ilyen témájú filmet/sorozatot:
Micsoda srác ez a lány
To the beautiful
You're beautiful
Hanazakarino Kimitachihe
Az értékelésem, nagyon jó indulattal egy hármas alá, a logikai hibák, illetve a leírások hiánya, csekélysége miatt. 

4 megjegyzés:

 1. Rose, nagyon nagy szerencséd van, hogy a vajszívű Rikki vette kezelésbe a blogodat, hiszen ő a józan felem :D Annyit még hozzátennék, hogy a párbeszédeket nem így kell írni. Pontot nem teszünk a mondat végére, ha az adott mondat folytatódik (- Elmentem a boltba - mondta George.) Viszont itt teszünk -> - Elmentem a boltba. - A férfi felkapta a kabátját. Ez két külön mondatnak számít, így pont a gondolatjel előtt, és utána nagybetűvel folytatjuk.
  Még bőven lenne megjegyezni valóm, az biztos, hogy velem nem jártál volna jól. És igen tudom, ide is idepofátlankodok :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na szép :D
   Amúgy igen ezt én is bele akartam írni, csak éppen teregetnem kellett és elfelejtettem xD

   Törlés
 2. Köszönöm szépen a kritikát semmit sem vettem sértésnek, vagy kötekedésnek. Én kértem és örülök, hogy őszinte voltál.:) Már tegnap olvastam csak nagyon este, ezért nem volt energiám írni, így lehet nem mindenre emlékszem pontosan.
  Tudom, az én hibám,hogy félreértetted, de Hyun-Ki koreai, Yuki viszont nem az.
  De igazából mindegy, ugyanis sajnos elég rosszkor kértem a kritikát, mert időhiány miatt abba fogom hagyni a történetet. Sajnálom, hogy nem tudtam szólni hamarabb. ><"

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Rose!
   Nos, tényleg szólhattál volna, hogy félbe hagyod a blogot. Előrébb vehettem volna valaki mást, illetve nem ment volna rá egy egész napom a megírására, szinte feleslegesen. Kicsit mérges is vagyok érte, mert kevés a szabadidőm. De talán jobb is, hogy abba hagyod, mert elég sok mindent át kellett volna írnod. Remélem azért a tanácsaimat megfogadod, ha újra kezded vagy egy teljesen új történetbe fogsz bele.

   Törlés