2015. szeptember 12., szombat

Kritika- Ártatlan lázadó
Ismételten kritikával jöttem, mégpedig egy Éhezők viadala fanfickel. Ne tudjátok meg milyen nehezen vettem rá magam a megírására, ezért is csúsztam egy kicsit, mert már napokkal ezelőtt ki akartam tenni, de sebaj. Jó embert találtál meg Melody, ugyanis én olvastam a könyveket is és imádom a filmeket. Szóval, nézzük is az Ártatlan lázadót!

Kinézet: A fejléc nem jó, Willow, vagyis a Primet alakító színésznő el van mosódva, ahogy a háttér is, mintha egy homályos ablaküvegen keresztül nézném. Amit rettentően hiányoltam, az a fejezetek/részek fül a menüből. Fontos, pótolni kell! Azon gondolkozom, hogy mostanában mennyire felkapottak lettek a kék designok :) Ez is kék, tetszik :3

Történet: Prim szemszögéből íródott, akit azért választanak ki, hogy Katnisst büntessék. A prológus nagyon tetszett, bár sokszor említetted a lázadó szót. A párbeszédet pedig új sorba kell írni, mert így összefolyik a szöveg, de amúgy jó lett.
Az első fejezet első részében bepillantást nyerhetünk Caesar és Snow elnök álnok cselszövésébe, ami kifejezetten jó indítás! Az viszont, hogy már a címben is találtam elírást, nem jó. „A vadászad” -> vadászat. Snow éppen azt taglalja, hogy Katniss húgát, „valami Primet” kéne kiválasztani a 80. Viadalra, a 12. körzetből. Azt a zseniális tervet találja ki, hogy minden papírra kerüljön fel a lány neve. Itt meg is állnék. Minden cetlire? És ha a húzó, ez esetben Effie kétszer is kihúzza a nevét? Azonnal kiderül a csalás. Ráadásul két embert kell sorsolni. A másodikkal mi lesz? Amúgy pedig leírod, hogy Katniss az előző évi viadalon nyert, ennek ellenére Prim a nyolcvanadikon indul. Ez egy fanfiction, tehát hűnek kell lennie az alap műhöz, szerintem. Katniss a 74. viadalon nyert, így kissé fura, hogy a 74 után a 80 jön.
Prim kimegy a nővérével a kerítésen túlra, az erdőbe, ahol őzre vadásznak, majd a sikeres portya után, Katniss a vállára csapja a halott állatot, és hazatérnek. Az anyjuk csinál belőle pörköltet. Hiányoltam, hogy nem mutatod be, mit művelt Katniss-szel a Viadal, mennyire megnyomorította lelkileg. Katniss úgy viselkedik, mintha semmi gondja nem lenne, az anyjukról nem is beszélve, aki depressziós. Legalábbis az alaptörténet szerint, hiszen egy ilyen világban, lehet boldog egy olyan ember, aki nem kapitóliumi? A gyermekeiket rákényszerítik az ölésre, Katniss esetében Peetára is. Nem, mindenki mosolyog, és vidáman készülnek a kiválasztásra.
A történetedben rengeteg elírást találtam, szóismétlést és vesszőhiányt. Ennyivel még soha életemben nem találkoztam. A végén már fel sem jegyeztem magamnak. Mindennel probléma volt, amivel csak lehetséges egy írásban. Váltogatod az igeidőt, egyszer múltban, egyszer jelenben írsz -> „bőrkabátja volt rajta, gondolom vadászni megy
Elírás: „könnyem nézni” -> könnyebb, „meg tudom érteni Katnisst, hogy miért szeret ide nap, mint nem lejönni” -> nap, mint nap, „lövésre készenált” -> készen állt! „alig taposott ki ösvény” -> kitaposott
Az izzadságcsepp nem gurul!
„elfordítottam a fejem a jobb oldalra” -> jobbra
„Katnissel leültünk a helyünkre és türelmetlenül vártuk a vad pörköltet.” -> ez így olyan, mintha az étel lenne vad, agresszív :D Amúgy Katniss-szel a helyes ragozás, de erre még kitérek, ahogy a többi durva hibára is.
A második részben természetesen kisorsolják Primet, de előtte még mosolyogva belebújik Katniss tavalyi ruhájába, átszalad Peetáékhoz, mert a nővérét keresi, aki valamilyen oknál fogva nem mondta meg neki, hova megy. Peeta anyukája nyit neki ajtót, akit hirtelen Mellarkról átkereszteltél Morganre. Miért? Az eredeti nem volt szimpatikus? A nő furán viselkedik vele, mert először kedves, aztán meg az orrára csapja az ajtót, minden átmenet nélkül. A kis közjáték után a főtérre megy, majd beregisztrál. Vele együtt még egy Cloe nevű lányt is választanak.
Hibák:
„Nem tudom, hogy kik lesznek a kiválasztottak, de azt igen, hogy Katniss és Peeta lesz a mentorunk, mint tavaly Haymitch, aki leszédült a részegsége által, de csak Effie nevetett.” Először is, a mentorunk szerintem elírás, mert helyesen mentoruk, a második: részegsége által? Enyhén furán hangzik, inkább a miatt lenne jó szó, de a „részegségével” sem vagyok kibékülve. Harmadik: Effie nem nevette volna ki, a nő karakteréből kiindulva, hanem lenézően mérte volna végig, de amúgy is, kit érdekel, hogy nevetett-e vagy sem? Abszolút felesleges félmondat.
„beviharoztam” -> beviharzottam.
Ismétlések: „felemeltem a ruhát és nagy meglepetésemben Katniss ruhája volt”, „Miért ment el ilyen korán? Vagy talán elhívták ilyen korán Peetával együtt?
„Jön az utolsó simítás az „ünnepi” külsőmön, kinyitottam a beépített barna színű szekrényem és az alsó polcról levettem a fekete szandálom.” -> A vesszőhiánytól eltekintve, beépített szekrény? Nem illik bele ebbe a világba a beépített szekrény...
„ A bejáratnál egy „welkome” tábla fogadott” -> Először azt gondoltam, hogy kevered az angolt és a németet. Helyesen welcome!
„mondtam mosolyogva, bár ma egyáltalán  nincs rá okom” -> igeidő!
„kérdezte, közben viszonozta azt a szájgörbületet az az a mosolyt” -> Két problémám is van ezzel kapcsolatban. Az „azaz” magyarázó szó, tehát egybe kell írni ebben az esetben(!). Szájgörbület? Miért nem írtad szimplán úgy, hogy mosoly?
„Egy nagy tűvel megszúrják a csuklóm aztán pedig valami selymes papírral felfognak egy vércseppet utána ráragasztanak valami számkódos matricát és végül betűzik egy könyvbe” -> Vesszők!
„fehér szerkóba öltözött nő!” -> Miért tettél felkiáltójelet? A másik ami szemet szúrt, az a „szerkó”. Nem, ők nem beszélnek így!
Nagyon nagyot néztem ennél a jelenetnél: „A vér lávaként tört fel az apró sebemből.” Mi? Csak megszúrták, nem az erét nyisszantották el!
„Akkor most köszöntsük egy tapssal a győzteseket és a két szerencsés kiválasztott leendő mentorait!” -> Az „és” szó arra enged következtetni, hogy a győzteseken kívül, még jön a két mentor, pedig nem így van. A győztesek a mentorok, tehát oda vessző kell, mert így félrevezető a mondat!
„Egy másközt” -> egymás közt!
Elírás: „Minden mozdulatánál a torkomban dobogott a szívem Effie minden mozdulatánál.”
„Egy kicsit megkönnyebbültem, bár Cloét régóta ismerem is szeretem, nem hiszem el, hogy pont ő! Annyira utálom a Kapitóliumot! Hirtelen ökölbe szorult a kezem.” -> Megjátszott agresszió, idegeskedés. Ebben a helyzetben, Prim nem gondolna semmi ilyesmire, hiszen retteg.
Amint kiválasztják Primet, azt hittem, ennél lejjebb nincs, de tévedtem. Katniss önként jelentkezik... -.- Ezt már bejátszottad egyszer, szívem! Amúgy sem jelentkezhetne, mert ő mentor! A háromujjas kézfelmutatás elcsépelt, nagyon rossz, a békeőrök reakciója pedig még rosszabb, értelmetlen. Ezek után egy terembe kísérik a lányt.  
Hibák: „Nem tudom, hogy a felemtől-e vagy a meglepettségtől-e, de minden esetre álltam mint a cövek.” -> félelemtől, mindenesetre! Az „e”-k pedig nem kellenek, felesleges és helytelen is.
Elírás, plusz szóismétlés: „Leeresztettem a kezem a combom mellé a kezem. Egy hideg kéz érintését éreztem a vállamon, reflexből hátra fordultam és egy hófehér kezet láttam, Effiét.”
„nyomasztó érzést keleti a bennlévőkkel” -> keleti?
Ez meg külön tetszik: „ Az ajtónak nyomtam a fülem, figyelem. Nem hallottam sok mindent csak azt, hogy Effie megkérdezi az őrtől, hogy melyik szobában van Cloe. Így nem is hallgatóztam tovább és leültem a székre. Magam elé bámultam és figyeltem az ajtót. Megint mozgást hallottam, Katniss és anya hangjára pattantam fel a székről és futottam az ajtóhoz.”
A negyedik résznél már a cím rosszul van írva, „Lélegzet visszafojtva”, ami helyesen lélegzet-visszafojtva. Azért legalább utánanézhettél volna. Én megtettem, mert nem voltam benne biztos. Ami legelőször szemet szúrt, az az, hogy középre van igazítva a szöveg, nem tudom milyen megfontolásból, de igazán frusztráló. Ebben csupán annyi történik, hogy irdatlan mennyiségben ölelkeznek, búcsúzkodnak, aztán Effie bejelenti, hogy az elnök akar vele beszélni. Megjegyezném, hogy a „Primi” becenév nagyon rossz. Én azonnal egyből a primitív szóra asszociáltam :D
Hibák: „Kiszakadtam a gondolatmenetemből és körbesétáltam a szobában.” Mi? Kiszakadt a gondolatmenetéből? Nem, ez így nem jó.
„fer” -> fair.
„nyögte ki anyu és egy ruha zsebkendőbe törölte a frissen lefolyt könnyeit.” -> ruha zsebkendő? Inkább textil, nem?
„Katniss megtört és legurgulázott pár könnycsepp az arcán.” -> legurgulázott? :D
Elírás: „Elkapta a csuklóm és gyors léptekben a elvonszolt.”
A legjobbat a végére hagytam: „ők önként jelentkeztek, mert ha nem tették volna valami kapitóliumi egyéniséget kaptatok volna.” A szóismétlésen ne is akadjunk fent, de légy oly’ szíves, és magyarázd már el, hogy szerinted mit jelent az egyéniség szó? Mert a történetben folyamatosan rosszul használod! Az egyéniséget olyan emberekre szokták mondani, akik kitűnnek a tömegből, egyedi tulajdonságaikkal. Szerintem te inkább egyént akartál írni, a kettő pedig nem ugyanaz!
Elérkeztünk a második fejezethez, azon belül az ötödik részhez, ahol ismét elírás van a címben. (Legalább a címre odafigyelhettél volna.) -> Indulás a Kapitóriumba (Kapitólium!) Itt bemutatod az eseményeket, amiket Prim átél a vonaton, miközben a városba tartanak. Megismerkedik Finnickkel és Haymitchcsel. Na, Haymitch... Miután ráordít Primre, az nekivág egy üveget... Továbbá kikéri magának, hogy ne hasonlítsák össze a nővérével, mert egyáltalán nem olyan. Erre később kitérek... A rész végén pedig megérkeznek a Kapitóliumba.
Hibák: Először is elmondanám, nyugodtan javítsatok ki, ha tévedek, de leírtad, hogy a Kapitóliumban nagy a légszennyezés, van, hogy napokig sötétségbe borul a szmog miatt. Nem lehet ekkora mértékű a légszennyezés, mert a Kapitóliumot a körzetek látják el, ott nincsenek gyárak meg ilyesmik, ergo semmi nem indokolja a szmogot.
Másik: Nincs olyan, hogy kapitóliumi város! A Kapitólium maga a város! Ez olyan mintha azt mondanád, hogy pécsi város, vagy budapesti város.
„Egyre jobban láttuk kirajzolódni a vonat külalakját.” -> helytelen! Inkább körvonalait.
Elírás: „Ahogy a körzetek szembejutottak.” -> eszembe jutottak
„Kicsit haboztam, hogy nézzem meg-e a hang gazdáját, vagy sem, de végül is arra jutottam, megnézem.” -> Az „e” mindig az igéhez kapcsolódik! Nézzem-e meg, ráadásul szóismétlés is.
„Én és Haymitch-el mi leszünk a mentoraitok.” -> Nem! A ragozás sem jó, ráadásul az első két szó abszolút nem kell oda!
„Ez lesz a szobád ideiglenesen az az amíg nem érünk a városba.” -> azaz, egybe.
Végezetül: felvilágosítanál arról, milyen az a „fars hang”, csak mert mindenki úgy beszél, de fogalmam sincs a jelentéséről.
Hatodik rész: Ismét elírás a címben... Már az eleje nagyon nem jó, íme: „Odavittem a hokedlim az ablakhoz, ráálltam és kémleltem a várost. Hitetlenek ezek az épületek! De némelyiknek elég érdekes alakja van... például az ami előtt áthaladtunk az előbb valami rombusz szerű, de egy kicsit meg van torzulva.” -> Hitetlen épület nincs, remélem ez csak elírás. Ami előtt elhaladtunk, és nem át! Mi az, hogy egy kicsit meg van torzulva?
Haymitch azt tanácsolja nekik, hogy integessenek az embereknek, hiszen ezzel el tudják adni magukat, mire Prim így is tesz. Megérkeznek a kiképzőközpontba, majd mindenki elfoglalja a saját szobáját.
Hibák:
„– Picim, bírd ki mindjárt megérkezünk! – szaladt az ablakhoz.” -> Kicsoda?
„megpacskolta” -> megpaskolta.
„Hát nem vagyok elragadtatva ettől a kiképző központtól Katniss elbeszélései alapján, de lehet, hogy azóta már felújították, mert ezeknek a pénz nem számít...” -> Miért? Katniss hogyan jellemezte? Nem fontos? Oké.
„a lift csippant egyet” -> micsináát?
Elírás: „A többiek is kiszálltam a liftet pedig elhívták.” -> Elhívták? :D
„helység” -> helyiség! A helység az települést jelent.
„A gyomromban az ürességet sikerült betöltenem, a lelkembelit nem.” -> Lelkebelit?
Hetedik rész: Prim elmegy a stylisthoz, Naedjához (akiről megtudjuk a szereplőknél, hogy Cinna apja), miután összeveszik Haymitchcsel, hogy ő egyáltalán nem hasonlít Katnisshez... Ezek után milyen ruhát aggatnak rá? Hát persze, hogy olyat, amiben ha megpördül, lángra kap! Bahh... de ismerős... nem tudom honnan is. Az meg eléggé érdekes, hogy a ruha égési ideje öt perc :D Kissé fölé lőttél, nem?
Hibák: „Effie nyavalygó hangja kergetett át az édes álmomból a fars valóságba.” -> Mi az a fars?
„kiabáltam utána furfangos tekintettel” -> nem jó a szóhasználat, nem illik oda!
„Ő nem akarja elfogadni, hogy nem hasonlít a nővérére.” -> Mi? Épp hogy azt bizonygatja folyton, hogy nem hasonlít!
Ami a legjobban kiakasztott, a lángoló ruhán kívül, az az, hogy stájliszt... De a továbbiakban már úgy írod, hogy „sztájliszt”. Ennek igazán utánanézhettél volna. Kezdem azt hinni, hogy ez egy paródiablog, de még annak is túl gyenge.
Nyolcadik rész: Primnek nem tetszik a ruha, így röpke két óra alatt a stylistjai átszabják az egészet, majd megnyírják, mert ha rövidebb a haja pár centivel, akkor jobban megnyeri a népet magának (fura logika) , és elzavarják zuhanyozni. Kisminkelik mielőtt elindulnának a megnyitóra.
Hibák: „Naedja figyelmesen hallgatta végig az elképzelésem és az állán lévő borostyát simogatta” -> borosta :D
Szóismétlés: „Végre elfordult a gombkilincs és pöccintésre kinyílt az ajtó és a férfi lépett be az ajtón.”  
„felé irányozta a lépteit” -> felé lépett.
„Felkeltem a székből és odasétáltam Naedja mellé. Aki ránézett a rolex karórájára és fent akadt a szeme.” -> Rolex karóra? Annyira furán hat ebben a környezetben, ahol Prim él.
„egyűt” -> együtt!
„mindenesetre kényelmes a ruha anyaga. Mosolyodtam el.” -> Elmosolyodtam.
A kilencedik részben már találkozik a többiekkel, a versenyzők felvonulnak lovaskocsikon az emberek előtt. Primnek odadobnak egy virágot, amit megszagol, majd visszadob a tömegbe. Van egy olyan érzésem, hogy már ezt elsütötte előtte valaki... Francba, már megint nem jut eszembe a lány neve... -.- Igen, igen, mosolyog, integet, lángol, világít, minden anyám tyúkja. Csak a szokásos. megérkeznek Snow elnök elé, aki megnyitja a 80. Viadalt. Ezek után Prim Effiék keresésére indul, mikor összetalálkozik két hivatásos fiúval (akik már gyerekkoruktól kezdve edzenek a viadalra), akik tüzes lánynak hívják... hm, eredeti... Az egyik nyit felé, bemutatkozik neki (Josh), erre a lány tapló módon válaszol.
Hibák: „kifejezetten lehetett hallani ahogy súrolják a beton talajt.” -> ebben a fél mondatban két szó sem stimmel. Kifejezetten és a beton talaj.
„A levegőben érezni lehetett a délutáni szmogos bukét, de itt ott egy kis friss szellő is megcsapta az orcámat.” -> A buké nagyon nem illik bele a szövegbe, az itt-ott kötőjeles, az orcát meg szintén helyettesíteni kéne.
„Azon töprengtem, hogy vajon, hogy fognak minket köszönteni a kapitóliumiak. Őrjöngenék? Szitkolóznak?” -> ezzel az utolsó két szóval nem vagyok kibékülve, főleg a szitkolóznakkal, mert ilyen nincs is :D
Elírás: „közben észre sem vette, hogy a kontyából kijött egy pár tincs az aranyszínű hajából”
„– Akarsz valamit? – néztem rá szúrós szemmel. A fiú hirtelen megijedt és elesett a saját lábában erre a szőke elkezdett is röhögni.” -> Miért ijedt meg a fiú? Az „is” pedig nem kell bele.
Elérkeztünk a harmadik fejezet tizedik részéhez, hála az istennek. Prim lemegy a kiképzőközpontba, ahol felmérheti, hogy mit tud. Természetesen az íjak felé veszi az irányt, majd elkezdi a gyakorlást a hologramemberekkel, és tökéletesen helyt áll...
Hibák: Először magázza Haymitchet, aztán hirtelen letegezi -> „jobb ha visszaülsz, mielőtt eldőlsz.”
„de én most sem szólaltam meg, mert a tegnapi találkozás gondolatát koptattam.” (Kezdem feladni-írói megjegyzés)
Hosszú mondat, minimum kettőbe lehetne szedni: „Jobbra Haymitch egy egyenruhás férfival tárgyalt, aki egy fekete egyberuhát nyomott a kezébe, nem akartam odamenni, pedig kíváncsi voltam, hogy miről beszélgetnek olyan barátiasan, de lefoglalt egy ablak keresése, mert elviselhetetlenné vált számomra ez a poshadt levegő.”
„Amint kiléptem a helységből azonnal Haymitchet kerestem a szememmel, megtaláltam. Éppen egy nővel beszélget – szalagszakadás – Haymitch egy normális kinézetű nővel beszélget és mosolyog? Na ez nekem magas. Eme gondolat fergeteggel siettem oda a férfihez.” -> helység helyett helyiség. Mi az, hogy szalagszakadás? Nem jól használod a szót, ráadásul amúgy sem kell bele. Neki magas, hogy a férfi normálisan is tud kommunikálni? Nekem meg az magas, hogy Primnek magas :D Gondolat fergeteg?
„akihez időközben csatlakozott a nőcike.” -> Nőcike?
Elérkeztünk az utolsó részhez, ahol másolási hibát találtam. Konkrétan a rész fele ugyanaz! Itt megtudhatjuk, hogy Prim, akárcsak Katniss tizenegy pontot kapott a nyilas mutatványára, aztán Josh megjelenik nála másnap reggel, hogy legyen a szövetségese, közben megjegyzi, hogy a viadalt előre hozták szombatról csütörtökre. Prim bepörög, beszalad Haymitchhez (akinél a 76. viadal megy a tv-ben... lehetetlen), tájékoztatja a fejleményekről. A részben még láthatunk egy közelharcot, amiből (ahogy az lenni szokott) Prim került ki győztesen. Itt tart a történet, és nagyon örülök, amiért nem kellett tovább olvasnom.
Időközben láttam, hogy van fejezetek modulod, de most már nem írom át a kritikát, továbbá kiraktál egy különkiadást, amit szintén nem olvastam. Végig az volt az érzésem, hogy újraolvasom az eredeti sorozat második kötetét, csak pocsék, hanyag kiadásban. Prim semmivel sem különb a nővérénél, ugyanúgy lángol, ugyanúgy ő a tüzes lány, ugyanúgy szagolgatja a neki odahajított virágot, minden ugyanaz! Semmi újítás, egyedi ötlet, semmi.

Fogalmazás: Gyászos. Egyáltalán nem erőltetted meg magad, hogy akár egy kicsit is foglalkozz az írással, csak leírtad ahogy sikerült, rengeteg elütéssel, hibával, a szavak helytelen használatával oszt jónapot. Fizikai fájdalom volt olvasni a blogod, ezt a legőszintébben mondom.

Helyesírás: Szintén rossz. Már a címekben is vannak hibák, a többiről nem is beszélve.
A számokat betűvel írjuk, vesszők elvétve akadtak, a párbeszédek sem jók, de erre nem térek ki külön, mert én is ilyen trehány vagyok. Rossz a nevek ragozása, a szöveg középre zárt. A te esetedben nem tudok helyesírásról beszélni, mert úgy rossz ahogy van, ha már azt sem tudod rendesen leírni, hogy együtt. Ne haragudj, de ezek alap dolgok. (A sztájlisztról nem is beszélve.)

Szereplők: Agresszívak. Ennyi. Prim öntelt, akaratos, csapkod, kiabál. Egyáltalán nem hozza az alapkaraktert. Tenyérbemászó, legszívesebben pofán vágnám, és párszor meg is rugdosnám. A többiekre nem pocsékolok szót, mert te sem dolgoztad ki őket, meg amúgy is elegem van már ebből a sztoriból.

Összegzés: Rossz úgy ahogy van. Ez egy fanfiction, hűnek kell maradnia az alaptörténethez, nem lehet csak úgy átnevezni a karaktereket (Mellark-Morgan), a 74. viadal után nem következhet a 80. Egy az egyben átvetted a második könyvet! Semmi ötletes, semmi egyedi nincs benne, ilyet akárki tud, minimális energiabefektetéssel. A legjobban a hanyagságod, és a nemtörődöm hozzáállásod dühített fel. Az, hogy írsz ahogy jön, át sem olvasod, úgy rakod ki a bejegyzéseidet, megszámlálhatatlanul sok az elgépelés, a szóismétlés, minden. De nem csak a szavakat ismétled, hanem konkrét mondatokat is. Azokat a dolgokat mondod el, amiket már tudunk: meg kell nyerni a közönséget magának. Ez az írás rettentő igénytelen. Az elolvasásánál csak a kritika megírása volt rosszabb. Nem hiába tartott ez napokon keresztül. Őszintén mondom, nem értem a kommentelőidet, és azt a 10 feliratkozót sem, akiket látok.
Az osztályzatom egy kettes. Ajánlom, hogy keress magadnak egy bétát, de azokat az alapvető hibákat, amiket vétettél, egy sima átolvasással is ki tudod küszöbölni! Csak ahhoz foglalkoznod kéne vele.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése