2015. augusztus 29., szombat

Kritika- Bűnbe esveA mostani kritikámat, úgy érzem elég könnyű lesz megírnom, ugyanis a történetben elvétve vannak izgalmas jelenetek, Lana inkább az erotikára fektette a hangsúlyt. Lana, az írásod felpezsdítette a szexuális életemet :D De komolyan. (Nagy örömmel láttam, hogy sorozatfan vagy, akárcsak én :) )

Kinézet: Nos, amint láthatjuk, a blogon az aktuális sztori mellett, két befejezett írást is találhat az odatévedő, a Kényszer házasság, és a Szerelem extrákkal (amit szintén kértél, hogy véleményezzek, ami meg is fog történnik, csak várni kell rá sokat, mert hosszú). A design nagyon tetszik, szép, látványos, de nem csicsás. Viszont a fejléccel már más a helyzet. Túlságosan csili-vili, Nina Dobrevről pedig sokkal előnyösebb képek is léteznek. Nekem kifejezetten nem jött be a fejléc, de maga a design igen.

Történet: Több szemszögből van írva, ami nálam jó pont, így nem csupán egy főszereplő gondolatait követhetjük nyomon, hanem akár négyét is. A történet azonnal az első fejezettel kezdődik, ami abszolút nem baj, sőt. Úgy érzem, ehhez nem is kellett volna előszó. Két főszereplő van, James Herondale, egy modelleket foglalkoztató Kft. feje, és a keze (és nem ritkán a teste) alatt dolgozó Holland Lester. Továbbá feltűnik Paul Morgan, a szabó, James öccse Nate, aki egyben a helyettese is, Alaric Saltzman, James legjobb barátja ( a Vámpírnaplók kedvelői örülhetnek a szimpatikus Ric megjelenésének) valamint Jessica, Holland legjobb barátnője. Látható, hogy nem szűkölködünk szereplőkben, ám nem mindenki van „kihasználva”. A blog, két szereplő, James és Holland szexuális kapcsolatára fókuszál.
Az első fejezet James szemszögével indul, amint leteremti a szabót, Pault a folyamatos késései miatt, jogosan. Itt már megjelenik Holland, akit a főnök nemes egyszerűséggel „lecicázik”, mire a lány kijavítja. Itt még azt hihetnénk, hogy Hollandnak van méltósága, ám ez csak az álca. Erre is kitérek. Megjelenik az öcsike, Nate akit én nagyon bírok (szavaztam is rá, egyedüliként az oldalsávban), kiderül, hogy van barátnője, egy elkényeztetett lány, ám ő még nem szerepelt. Majd innentől Holland szemével követhetjük tovább az eseményeket, akire éppen Paul igazítja a ruhát, majd megjelenik James is, Paul meg távozik. A férfi ezek után, minden bevezető nélkül megujjazza (bocsánat, ez az írás megköveteli az ilyen szavakat) a lányt. Az utolsó mondat nagyon tetszett: „- Nos, azt hiszem sikerült ráébrednem, hogy miért késel el folyton. Véleményem szerint egy pillanat, amit te kértél az egy perc, maximum kettő, de még ha három is lenne, egész biztos, hogy nem egy negyedóra.”
Hibák: észrevettem, hogy minden szót külön írsz, még azokat is, amiket amúgy egybe, vagy kötőjellel kéne. „oda vissza” -> oda-vissza, mézes-mázos
„tulajdonfőnököm” -> tulajdon főnököm, „felvélem fedezni” -> fel vélem fedezni, „kitudom fizetni” -> ki tudom fizetni
Egybe -> megkér
A páros szerveket egyesszámban -> szemem, fülem, lábam, kezem
A párbeszédek központozására pedig kitérek a helyesírásnál.
Elírás: „egy hete be kellett volna, hogy fejezzen” -> fejezze.
A megszólítások előtt, és után vessző szükséges: Hé, cica! Holland, gyere ide! (Ezek csak példák.)
A második fejezetben tanúi lehetünk, amint Holland elmegy egy vakrandira, amit nem élvez túlzottan, majd a mosdóban összeakad Jamesszel, amitől annyira meglepődik, hogy hirtelen le is tegezi a főnökét, akit amúgy magázni szokott, és a következőkben is így tesz. -> „Mire készülsz? Itt akarsz az étterem mosdójában magadévá tenni?” Ráadásul a lány olyan hivatalosan beszél Jamesszel, ahogy szerintem kevés ember. Lehet, hogy ez nála szakmai ártalom?
No, ezek után James felrakja a mosdóra és mézescsupornak képzeli Hollandet. Körülbelül ennyi történik a fejezetben. Amilyen hibát találtam a különírásokon kívül: elviharozok. Inkább elviharzok.
A harmadik fejezetben James durva másnapossággal küzd, aztán leteremti Pault, aki igencsak a bögyében van a késései miatt, majd felhívja legjobb barátját, Alaricot, akivel találkozik is egy bárban, majd iszogatni kezdenek. Holland szemszöge következik, akire éppen Paul igazítja a ruháját. Mikor hazaér a munkából, Jessicával a barátnőjével elmegy vásárolna, majd  beugranak egy bárba, ahol ismét összeakad Jamesszel. A férfi ittas állapotban van, rá is mozdul a lányra, aki nem ellenkezik nagyon. James újra nőgyógyásznak hiszi magát, mint az első fejezetben, gyors vizsgálatot végez Hollanden. A lány, mikor már kiélvezkedte magát, felhívja Nate-et, az öcsikét, hogy vigye haza a részeg bátyját.
Hibák: elírás -> „kimerültnek fest” helyett kimerülten fest, vagy kimerültnek látszik
„James ujjai hátulról belém nyomja az ujját” -> szerintem az első „ujj”, véletlenül benne maradt (nem a lányban, hanem a szövegben). „amit huzamban kétszer” -> egyhuzamban.
Szóismétlések: „kitudom fizetni és mindemellett még enni is tudok”, „kezembe fektetve a fejem szorítom meg a kezemben a telefont”
Érdekes kifejezések: „választéka nem volt olyan szélsőséges” -> széles, mert a szélsőséges mást jelent.
„napszúrás hiedelmében” -> így írnám: azt hihette, hogy napszúrást kaptam.
„és vonaglani a miattam nedves mivoltán” -> mivoltán?
A negyedik fejezetben James érdekesen reagál arra, hogy Hollandet felkelés után a lakásán találja. Először nem örül neki, aztán csókolgatni kezdi, miközben elküldi Nate-et a francba, amiért a férfi mindig beleszól a beszélgetésükbe, megjegyzem jogosan, mert Holland két értelmes mondatot nem tud összerakni magától, csak az ajkát harapdálja, szuszog és nyög. Majd James visszamegy a szobájába, hogy átöltözzön, de a lány megjelenik az ajtajában. Ezt a részt igen hitetlenkedve olvastam, mert nagyon fura. A férfi azzal fenyegeti a lányt, hogy ha nem megy ki a szobájából, akkor kirúgja őt, továbbá úgy meg fogva vizsgálni a manduláját a hímvesszejével, hogy attól a modell egész nap zsibbadni fog. Ezek után lassított felvételben elkezdi kigombolni a nadrágját, ezzel felizgatva Hollandet (?), ennek ellenére a lány megfordul, hogy elhagyja a lakást, ám James utána rohan, és beviszi a munkahelyére.
Na de ami a munkahelyen történik, az kicsit furcsa. Holland visz a főnökének kávét, aki megjegyzi, hogy otthon már ivott, erre a lány elpusztítja az italt, minek következtében mind a ketten rágerjednek a másikra (?), és James orális kielégítésre kényszeríti az alkalmazottját, aki nem is ellenkezik annyira... A részletes jelenet a fejezet végéig kitart, majd Holland kijelenti, hogy ez soha többet nem fog megismétlődni. (Na persze.)
Hibák: szóismétlés -> „ráncolódnak össze, azonban összeszorított szája mindazonáltal továbbra is csak feszülten préselődik össze.”
A következő mondatot először nem értettem, aztán megtaláltam a hibát. Vesszőhiány+a névelő felesleges bele -> „ és a korán reggel elfáradt megérdeklődni hogylétemet” Az elfáradt után én vesszőt tennék, de szerintem át is írnám, mert ez így erőltetett lett.
„maga elé elevenítette” -> inkább felelevenítette.
„bevetett szokás” -> bevett szokás. A bevetett mást jelent :D
A következő fejezet, egy négysoros mondattal nyit (:O), ami néhol értelmetlen, így szinte követhetetlen. -> „Szükségtelenül törném magam, ha belevetném magam olyan gondolatokba, melynek javában hasonló hazugságok lennének, amik mindonnan indulnának s fejeződnének, hogy a pokol legmélyebb bugyraiba kívánom a főnökömet szavai miatt, illetve tettei miatt, azonban az elképzeléseim teljesen más alapokon nyugszanak.” („Magam” szóismétlés.) Ezt a kacifántos mondatot szét kéne bontani, legalább háromfelé.
Holland elmegy bulizni, hogy kiverje a fejéből a főnökét, ami természetesen nem sül el jól. Ezután váltunk Jamesre, aki a híradóból értesül barátja bebörtönzéséről, mert kiderül, hogy lopott az egyik szórakozóhelyen, ráadásul meg akart erőszakolni valakit. Itt már sejtheti az olvasó, hogy az a valaki Holland, de James nem jön rá a nyilvánvalóra, mikor Hollandért megy, és ott megtudja, hogy valaki erőszakoskodott a lánnyal. Ez a fejezet nagyon aranyosra sikerült, igazán tetszett :) James megmutatta az érzékeny oldalát is, amit szerettem. Az meg külön jó volt, hogy Ric szemszögéből is bemutattad az eseményeket! Igaz, hogy nem értettem meg őt, de tetszett, hogy megtudtuk, hogyan zajlott ez az egész.
Azonban találtam itt egy elég érdekes mondatot: „A szememet erősen ködösre elkészítettem...” El sem tudom képzelni, milyen az a ködös smink.
A hatodik fejezetben már rendesen váltogatod az embereket, egyszer Holland van előtérben, aztán James, Ric, a végén meg Nate. Nekem ez a felállás bejön :) A buli utáni reggel Holland lefürdik, majd csatlakozik hozzá James is. Innen már mindenki kitalálhatja, hogy mi következik. Helyes a tipp. Egy vizes szexjelenet, ahol lehetetlen pózt vesznek fel, konkrétan Holland a férfi vállára teszi a lábát, úgy hogy mind a ketten állnak. Csodálkozom, hogy nem ugrott ki a combcsontja. A másik az, hogy a lány ilyen trauma után, mint az erőszak, ami nem jött össze, de már ez is elég ahhoz, hogy a lány bizalmatlan legyen a férfiakkal. Ehelyett mi történik? Az első adandó alkalommal rágerjed a főnökére. Nem biztos, hogy a való életben is így történt volna. „Zuhanyzás” után megreggeliznek, majd James nagyon furán kezd el viselkedni, érezhetően beleszeretett a lányba, ugyanis kéri, hogy az egész napot töltse vele, még reggelit is csinál neki.
Ric ezt követően, férfiasan bevallja, hogy ő erőszakoskodott Hollanddel, majd James megveri. A lány meg Ricet védi, amit szintén nem értek. James elmegy egy hotelbe lenyugodni, viszi magával a lányt is, aztán mégis visszatér barátjához, hogy bocsánatot kérjen a verés miatt. Amint James újra feltűnik a hotelszobában, azt tapasztalja, hogy Holland önkielégítést végez, ennek láttára ő is bekapcsolódik a buliba, nehogy már kimaradjon.
Ebben a fejezetben durva szóismétlést találtam -> „önmagamat ostorozva inkább elszámoltam magamban tízig, hogy erőt vehessek magamon és feltalálva magam megkeressem a fürdőt.”
Az utolsó, hetedik fejezetben Jamesnek rémálma van, és a lány nagyon aranyosan próbálja megnyugtatni, ami nem sikerül neki, de a szándék a fontos. Azt a jelenetet is imádtam! :) Majd mikor bemennek a munkahelyre, egy csomó virág várja Hollandet. Először azt hiszi, hogy Jamestől kapta, majd gyorsan kiderül, hogy Rictől, így szeretett volna bocsánatot kérni. Ez annyira meghatja a gerlicéket, hogy azonnal egymáséi lesznek az asztalon. Ez a jelenet annyiban volt más, hogy itt végre Holland ki tudta nyitni a száját (nem csak akkor amikor kellett), és megmondta Jamesnek, hogy begörcsölt a lába :D Na, ez az! Még több ilyen reális helyzet kéne bele :D Én személy szerint nagyon bírtam! Azt már nem értem, hogy a lány utána miért szégyellte el magát... Azért mert merészelte megmondani, hogy neki az a pozitúra nem jó? Hiszen ez természetes, másképp honnan tudná a másik fél, hogy min kell változtatni, hogy kell csinálni, hogy mindenkinek jó legyen. Holland annyira rossznak ítéli ezek után a főnökét, hogy azon nyomban fel is mond. Nem, ez így nem igaz. Megkérdezi Jameset, hogy akar-e tőle valami mást is, testiségen kívül, mire a férfi nemleges választ ad. A lány ekkor döbben rá: azzal, hogy lefekszik a főnökével, kockáztatja az állását (én már az első fejezetnél tudtam), ezért meg sem várja, hogy kirúgják, ő mond fel.
Itt jön be Nate, akit nagyon szeretek :) Beszélget a lesújtott Jamesszel, miközben felfalja a bonbont, amit Holland kapott Rictől.
Aztán a végén jót mosolyogtam :D (Tán csak nem te is Jensen Ackles fan vagy?) Ugyanis Holland elkezd chatelni egy olyan emberrel, akinek az a neve, hogy „Fuzzy22”, mint a Ten inch heroesban, a lánynak meg az a neve, hogy „Supnat10”, ami a Supernatural rövidítése. Mind a kettőben szerepelt Jensen :3 Amúgy meg lefogadom, hogy ez a Fuzzy22 az egyik ismerőse, sőt, az sem kizárt, hogy pont James!
A történet végére értünk, de nem a kritika végére. Rettentő zavarónak találtam, hogy mindenki, minden harmadik mondatban beleharapott az ajkába, de annyiszor, hogy nem csodálkoztam volna, ha sebesre marcangolják a saját szájukat. Mindenki nyög, mindig, mindenhol, mindentől. Már attól is, ha a férfi hátrasimítja a nő haját, vagy ha megfogja a kezét. Non-stop fel vannak izgulva, mindegyik fejezetben ugyanolyan intenzitással szexelnek, csodálom, hogy még nem égtek ki teljesen. Hollanddel a főnöke úgy beszél, mint a kutyával, semmibe sem nézni, ám ez a lányt valamiért nem zavarja. Hölgyeim! Mindenki tegye a szívére a kezét, és úgy válaszoljon: Eltűrnétek, hogy akárki is ribancnak, kurvának tituláljon titeket? Esetleg olyan szavakat használjanak veletek szemben, hogy: „megbaszlak”, „megszoptatlak” és társai? Ugye, hogy nem! Így Holland reakciói sokszor irreálisak, vagy csak szimplán buta, és nem fogja fel a szavak értelmét.

Fogalmazás: Azt mondanám rá, hogy szinte tökéletes, bár sok a szóismétlés, azért érződik rajta, hogy rengeteg dolgozol egy-egy fejezeten. Választékosan írsz, bő a szókincsed, amiért irigyellek :) Gyönyörűek a leírásaid, aprólékosak. Az külön tetszett, mikor Holland vakrandizott. Olyan jól át tudtad adni, hogy mennyire unatkozik közben :D Jameset is fantasztikusan írtad le, találtam benne olyan mondatokat, ahol hangosan felnevettem. -> A nyomtatót is előbb találták fel, mint ahogyan nyomtat (nem szó szerint). Ne akard túlbonyolítani, fogalmazz egyszerűen!

Helyesírás: Itt voltak problémák. A szavak egybe-illetve különírását már említettem, de ezeknek nézzél majd utána, mert minden szövegben lényeges az, hogy a szerzője helyesen írjon. Továbbá a vesszők sem voltak gyakran a megfelelő helyükön szerintem, de ez ügyben nem adok tanácsot, hiszen sokszor én sem tudom hova kell és hova nem :D Amit viszont biztosan tudok, azok a párbeszédek, amiknek az írásával nem teljesen vagy tisztában, ami nem baj, senki sem az anyaméhben tanulja.
Nem kell pont a mondat végére akkor, ha a gondolat jel után folytatódik -> – Elmentem a boltba – szólt George. -> Itt csak a név után teszünk pontot, mert egy mondatnak számít. Viszont ha így írod -> – Elmentem a boltba. – A fiú levetette ázott kabátját. -> Kell a pont a boltba után, a következő mondat pedig nagy betűvel kezdődik.

Szereplők: Kezdjük Hollanddel, mert vele értettem a legkevésbé egyet. Szerintem ő nem más, mint egy buta örömlány (szépen fogalmaztam). Folyamatosan a főnöke pénisze után áhítozik, amit természetesen meg is kap, és akkor igazán elégedett. Egyebet nem tudok róla elmondani. Mindig, mindenhol kapható egy kis kufircra, még a randiján is! Egyfolytában elpirul, zavarban van, megjátszottan fellengzős stílusban beszél, de szerencsére a végére elhagyta ezt. Mikor elmegy bulizni, idegen férfihez dörgölőzik, mindenen felizgul, még azon is, hogy James kávét iszik, harapdálja magát, nyöszörög. Egyszóval borzalmas. Az az érzésem vele kapcsolatban, hogy neki ebben a kapcsolatban semmi beleszólása a dolgokba, csak úgy hagyja, hogy a másik fél kihasználja, és el sem gondolkozik azon, hogy ez esetleg a munkájába kerülhet. Utáltam a csajt.
James: A második kedvenc szereplőm, annak ellenére, hogy ha egy ilyennel összehozna a balsors, fejvesztve menekülnék az ellenkező irányba. Arrogáns a stílusa, az öccsét szívfájdalom nélkül küldi el az anyjába, mégis bírom, mert a karakterre annyira illik. Bár igaz, hogy mikor gyengéd, emberi, az jobb volt :P De ő simán megmaradhatna ilyennek, sokszor nevettem rajta, sokszor szörnyülködtem, hogy ilyet ki mert mondani? o.O Érdekes karakter. Egyedül az nem jött be, hogy cicának hívta a lányt. Annyira rossz becenév, hogy pocsékabbat már nem is választhattál volna.
Alaric: Egyedül a névválasztás nem tetszett, ahogy egy az egyben átemelted a Vámpírnaplókból, nem is erőltetted meg magad. Az erőszakolós részt meg nem tudtam hova rakni, hiszen a karaktere nem ilyen, nem követeli meg, hogy hasonló dolgokat csináljon. Számomra semleges.
Nate: Ó, igen *.* Szerettem! Humoros, laza és néha bölcs is tud lenni. Sajnálom, hogy ilyen kevés szerep jutott neki. Néhány sikamlós jelenet helyett, egészen nyugodtan berakhattad volna Nate-et :)
Jessicáról semmi véleményem, mert igazából nem szerepelt sokat. Ő is semleges.
Paul: Hm... Bírtam a csávót, csak azt nem értem, hogy ha James ennyire utálja, miért dolgozik még mindig ott? Állandóan elkésik a munkából, és ha egy lajhárt beállítanának a helyére, még az is serényebben végezné a dolgát.

Összegzés: Nekem a témája miatt, és a csaj miatt nem jött be. Rengeteg benne a szex, ezért a tényleges, esetleges cselekményeket abszolút elnyomja.
Mégis... A fogalmazás, a tálalás tökéletesen eladja ezt a blogot! Emiatt én négyesre értékelem, és most nem az erotika, hanem a hibák miatt :) Remélem, hogy hasznodra válik ez a vélemény. Sajnálom, hogy ilyen sokára tudtam hozni, de nagyon megcsúsztam most. A következőre, mivel az befejezett blog, igen sokáig kell várnod :/ Folyamatosan dolgozunk a társammal az írásokon, de nem könnyű.

További sok sikert az íráshoz! Megvan hozzá a tehetséged :) 

2 megjegyzés:

 1. Szia Anett! :)

  Nagyon szépen köszönöm a kritikádat! Külön a szereplők jellemzést és a helyesírást, mivel megmondom őszintén, hogy akárhányszor olvastam el újra és újra a fejezeteket sose fedeztem fel ezeket a helyesírási hibákat, szóval majd mindenképpen ráfogok szánni egy napot, ha időm úgy engedi, hogy ezeket korrigáljam, mert eléggé idétlenül fest így, szóval ez így nem maradhat huzamosabb ideig! Szóval köszönöm! Mást nem is nagyon tudok hozzáfűzni, de megmondom őszintén, hogy néhány sorodnál szó szerint sírtam a röhögéstől, mert na... imádom a humorod! :D

  Néhány eseményt nem úgy kellett volna megírnom ahogy, és ezt tökéletesen érzékeltetted, de átírni sem szeretnem, mert ezáltal később nem csak én, hanem az olvasók is látják a fejlődésem, na meg a karakterekét is! Hollandot egyébként én is utálom, legalábbis a jelenlegi személyiségét, de talán ő az, aki a leginkább megfog változni a fejezetek alatt, mivel őt szándékosan ilyen mindenre rábólintó, esetlen, nagyon buta kislányra szántam, aki majd szépen fejlődni fog, de ehhez még idő kell szerintem, mert most ez túl gyors lenne. Viszont már elkezdődött a "folyamat" azzal, hogy az előbbi fejezetben ugyebár szólt Jamesnek, hogy mit, hogy, merre csinálja az irodában miközben együttvoltak. Ez a kilépés dolog meg egy hirtelen ötlet volt tőle, mert Hollandnak kezd megjönni az esze, hogy a munkáját is kockáztathatja ezzel az egésszel. De még mindig buta úgymond, ezért annyi esze nincs, hogy ez az egészet befejezze a főnökével vagy megbeszélje vele legalább, de nem, ő kilép. Szóval ez egy olyan lépés volt tőlem, amit mindenképp szerettem volna, munkahelyváltást, hogy most már ne Holland próbáljon ő utána futni, hanem ha a helyzet úgy adódna. Elég érdekes megoldás tudom, de hirtelen ez jutott eszembe. Szóval a lényeg, hogy Holland karaktere rengeteget fog fejlődni és formálódni. James pedig igazodik hozzá a maga stílusában. De mindent összevetve mindent köszönök! Le a kalappal előtted! :3

  És ezt szándékosan a legvégére hagytam!
  Igen!
  IGEN! HATALMAS JENSEN ACKLES (ÉS ODAÁT) FAN VAGYOK!!! :D
  Minden megmozdulását imádom a pasinak, szóval örülök ebből kifolyólag, hogy felismerted a chatnevek "álcáját". :)

  Még egyszer köszönöm a részletes, kemény munkádat!

  Puszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hűha, ez a kisregény :D Szia, Lana! :)
   Valahogy gondoltam, hogy Holland direkt ilyen, mert ez már annyira behódoló, hogy az ember a fejét fogja :D Észleltem a változási folyamatot nála, mind a beszédstílusával, mind a gondolkozásával, ez igaz :) Azért ismertem fel a Jensenes utalásokat, mert én is szeretem a csávót, szóval pacsi :3 :D
   Én köszönöm, hogy ilyen hosszas választ írtál nekem! Mindig örülök a visszajelzéseknek :)
   Puszi :)

   Törlés