2015. augusztus 26., szerda

Kritika - Bárcsak (1D ff)

http://iwishlouisandniall.blogspot.hu/


Sziasztok!
Ma egy 1D kritikát hoztam nektek. M.Gin említette nekem, hogy ír barátnőjével egyet, így amikor kritikát kértek, elvállaltam, mert kíváncsi lettem mit alkottak a lányok.

Szóval Kedves M.Gin és Lyanna Baggins, itt a kritikátok! :)


Kinézet:

Számomra az összhatás a lényeg és a jó olvashatóság!
Imádom a kéket és annak árnyalatait. Szóval ez a hatalmas fejléc, ami tulajdonképpen a háttér is, tetszik. Bár kicsit furcsa, hogy a szereplők nem valódi színben pompáznak, hanem egy kékes árnyalatban, míg a háttérben lévő kis utcás kép szép színes. Így egy kicsit elüt, a szerkesztő helyében azt is kicsit árnyaltabbá tettem volna. Lekerekített szövegdobozok is szépek, viszont egy valami engem nagyon zavar. Még pedig az, hogy görgetve a fejléc ott marad a háttérben. Azért zavaró, mert a sok vizuális képhatás eltereli a tekintetemet a szövegről a háttérre. Illetve az átlátszó oldalsávban, nehezen lehet elolvasni a szöveget, meg a komment dobozban. Ki kell jelölnöm hozzá a mondatokat, hogy lássak is belőle valamit. Sokkal kellemesebb lenne a szemnek, ha lefelé haladva már egy egyszínű hátteret kapnánk. Jobban lehet az olvasásra koncentrálni.

Történet:

Egy rövidke prológussal kezdődik, amiben Liam a jövőbeli önmagának ír egy levelet, és abban kifejti aggodalmát a csapat iránt. Mélyen lesújtotta őket Zayn távozása, és a barátai nehezen tudják feldolgozni, főleg Louis, aki kezd egyre jobban lesüllyedni. 
Ez a kezdés tetszett, és a levél ötlete is elég egyedi. Nem sűrűn olvastam még One Direction fanfictiont, de eddig merem állítani, hogy első benyomásra eredeti sztorinak tűnik.

Első fejezet:
Két szemszöget olvashatunk.
Az elsőben megismerhetünk egy Nadine nevezetű egyetemistát, aki barátnője nyomására elmegy bulizni egy bárba. Iszogatnak, táncolnak, jól érzik magukat, majd Nadine a bárpultnál megpillant egy eléggé ittasan magába fordult tagot, akivel majd a bár melletti kis sikátorban fut össze újra. A fiú egy szemetesben hányt, nem nagyon tudott magáról, a külvilágról is keveset. Nadine azon gondolkodott, hogy a lakótársa is szokott felhozni sérült állatokat, akkor biztosan nem baj, ha a srácot is felviszi. Mintha ő is egy sérült állat lenne. Ezen jót mosolyogtam, de lehet csak én értelmeztem így.

A másik szemszög egy bizonyos Walsy nevezetű lányé, aki arra ébred hajnalok hajnalán, hogy rettenetesen rosszul van a sok alkoholtól. Kibotorkál a sötétben a mosdóba, miközben hallja a motoszkálásokat a kanapé felől. Azt hiszi Nadine az, majd hitetlenkedve konstatálja, hogy Louis a One Directionből. 
Bevallom én sötétben biztos nem ismertem volna fel, hiába jellegzetes az arcvonásai. Most bele köthetnék abba, hogy ó, mekkora rá az esély, hogy pont ő vele fut össze, de mivel a prológusban megemlítetted, hogy Louis mostanság ezt csinálja, úgy voltam vele, hogy ez teljesen érthető és belefér a történetbe.
Másnap reggel a fiú már nem volt a lakásban, Walsy azt hitte csak képzelődött, majd kiderül mégsem. Louis valóban ott járt, ám Nadine-t nem nagyon hatott meg az a tény, hogy egy hírességet cipelt haza. Kicsit összezörrent emiatt a két lány, majd Walsy inkább elment a kutyájával sétálni.

Nem tudom hogyan kanyarítjátok tovább a szálakat, de én mondjuk húztam volna egy kicsit azt a felismerést, hogy Louis aludt náluk. Vicces lenne, ha a történet során derülne ki, hogy ő ott volt, és Welsyben csak ekkor tudatosulna, hogy karnyújtásnyira volt tőle a híresség. Persze ez a ti történetetek, de a feszültség kedvéért én húztam volna még :)
Az eseményeket, amúgy reálisnak láttam, jók voltak a gondolat menetek és logikusan. Ezért egy piros pontot adok, még ha így képletesen is. Tetszett, hogy egyensúlyban voltak a leírások a cselekményekkel és a párbeszédekkel. Egyikből sem volt túl sok, vagy kevés. Eddig nem tűnik sablonos történetnek, bízom benne, hogy sikerül tartani ezt a vonalat.

Fogalmazás:

Nagy örömömre teljesen meg voltam elégedve a fogalmazással. Szép gördülékeny és kerek mondatokat olvashattam. Sőt, némelyik mondat annyira jól akart sikerülni, hogy már túl bonyolult lett.
A mindennapokban nem igazán érdekel a véleménye, már megszoktam, hogy a mindig magazinból kilépett lány szerint nem kell, hogy leríjon a ruháimról, hogy bölcsész vagyok.
Ez elég nyakatekert. Értem mit akartál ezzel a mondattal üzenni, de így nagyon értelmetlenül hangzik, és sok benne a "hogy". Így egy picit jobban hangzana:
A mindennapokban nem igazán érdekelt a véleménye, már megszoktam, hogy a magazinból kilépett lány szerint, nem kell sütnie a ruháimról, hogy bölcsész vagyok.

Illetve azt vettem még észre, hogy össze vissza ugrálnak a mondatok a jelen és múlt időben. a példaként fent említett mondatban is találtam egy jelen és egy múltidejű igét. Célszerű lenne erre odafigyelni, mert ugyan értelmes így is, de nagyon csúnyítja a szöveget. A szituációban esedékes gondolatmeneteket tanácsosabb lenne mondjuk dőlt betűvel írni, így nem lenne zavaró, hogy ott jelenben írtok, a többinél pedig múltban. 

Helyesírás:

Nem láttam nagyon helyesírási hibákat, igazából egyedül a vessző az, ami néhol hiányzott vagy nem jó helyre lett téve.
Walsy, a lakótársam és barátnőm éppen... 
Így a helyes:
Walsy, a lakótársam és barátnőm, éppen...

Meg találtam egy szóismétlést.
Az ajtóig kísért, amit mosolyogva nyugtáztam, aztán kissé fájó szívvel zártam be az ajtót.


Szereplők:

Nadine: egy otthon ülő típus, aki nem a bulizás híve. Jobb szeret olvasgatni, vagy éppen filmet nézni. A leírásokból egy kedves, csinos, vörös hajú lányt ismerhettem meg, aki segítőkész és barátságos, ugyanakkor kissé forró fejű, csicsergő, amit nem is gondoltam volna róla. Azt hittem az elején, hogy ő lesz a visszahúzódóbb fél a két lány közül. Na meg azt végképp nem gondoltam, hogy szexrandizik a volt barátjával. Ezen meg is lepődtem. Az ő karaktere számomra inkább egy amolyan kedves, népszerű lány, aki nem csak évente egyszer bulizik. 
Amúgy szimpatikus volt, a szövegét is nagyon bírtam :D
- Na, gyere, elviszlek hozzánk! De ha valami begőzölt csöves vagy, jól vigyázz, mert a vérebünk széttép, mielőtt megkéselhetnél minket!
Ezen jót mosolyogtam, na meg amikor meg tudta, hogy ki is aludt náluk. Neki meg fogalma se volt. Elképzeltem, ahogy értetlenkedik, hogy ki lehet az a Louis, majd benyög egy Ó-t és ennyivel le is zárta a témát. Örültem, hogy nem valami rajongó kis csitrik szerepelnek a sztoriban, hanem jó fej egyetemisták. 


Welsy: akiről azt gondoltam a legelején, mivel egy bandában játszik, ő lesz a vagány, kemény csajszi. Aztán a szemszögéből kiderült, hogy tévedtem. Ő inkább a csendesebb fél, egy művészlélek, aki ráadásul gitározik is. Valahogy nagyon tudtam vele azonosulni, és ő még szimpatikusabb, mint Nadine, talán csak az azonosulás miatt. Őt is teljesen jól jellemeztétek, el tudtam képzelni, és mélyen együtt éreztem vele, amikor rosszul érezte magát a sok alkohol után. 

Louis: róla azt tudhattam meg, hogy kezd szép lassan lecsúszni, az alkoholba folytja a bánatát, és ahogy az első fejezetben is, jól kiüti magát. Tetszik, hogy nem egy istenítő szemszögből mutatjátok be a tagokat, hanem egy probléma feldolgozásán át. Ők is emberek, így ugyan úgy tévedhetnek és dönthetnek rosszul. 


Összegzés:
Szerintem ez egy ígéretes fanfiction lehet, ha továbbra is ilyen minőségben folytatjátok a történetet. Ajánlom minden 1D kedvelő figyelmébe! Nem vagyok rajongó, de élvezet volt olvasni, mert egy olyan témát dolgoztok fel, ami komoly és egyben érdekes is. Bízom benne, hogy nem fog átcsapni nyálas ömlengésbe. Maradjatok tovább a realitás talaján és a kliséktől távol! 
Az osztályzatom a háttérfejlécet miatt ötös alá, csak mert folyton a képre kalandozott a szemem a betűk helyett.
További jó blogolást :)

2 megjegyzés:

 1. Kedves Barbara!
  Nagyon szépen köszönjük a kritikádat és a hihetetlenül gyors munkát! :)
  Örülünk, ha tetszik a blog, a hibákon pedig igyekszünk javítani.
  A design ügyében már intézkedtünk, minket is zavar, hogy néhol átlátszó :/
  Reméljük, hogy velünk tartasz a továbbiakban is, és tetszik majd a történet! :)
  Lyanna

  VálaszTörlés